Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Meksika piedāvā politisko patvērumu "WikiLeaks" dibinātājam Asanžam

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Meksika pirmdien piedāvājusi politisko patvērumu tīmekļa projekta "WikiLeaks" dibinātājam Džūljenam Asanžam, kura izdošanu ASV pirmdien noraidīja Lielbritānijas tiesa.

"Es lūgšu ārlietu ministru veikt nepieciešamās procedūras, lai lūgtu Lielbritānijas valdībai atbrīvot Asanžu un lai Meksika viņam sniegtu politisko patvērumu," reportieriem pavēstīja Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors.

Lielbritānijas tiesa pirms tam pirmdien noraidīja ASV lūgumu izdot tiesāšanai Asanžu, kurš Savienotajās Valstīs apsūdzēts spiegošanā.

Londonas Centrālās krimināltiesas tiesnese Vanesa Baraitsera norādīja, ka Asanžu nevar izdot, jo viņa psiholoģiskais stāvoklis ir tāds, ka izdošanas gadījumā viņš varētu izdarīt pašnāvību.

Baraitsera sacīja, ka ASV Asanžs atrastos apcietinājumā gandrīz pilnīgā izolācijā un, iepazinusies ar paredzamo apcietinājuma apstākļu un procedūru aprakstu, viņa konstatējusi, ka šīs procedūras nenovērsīs to, ka Asanžs var atrast iespēju izdarīt pašnāvību.

Tiesnese arī deva rīkojumu atbrīvot Asanžu no apcietinājuma.

49 gadus vecajam Asanžam izvirzītas apsūdzības par ASV pretspiegošanas likumu pārkāpumu saistībā ar 2010.gadā "WikiLeaks" publicētajiem tūkstošiem nopludināto militāro un diplomātisko dokumentu. Atbilstoši šīm apsūdzībām Asanžam draud 175 gadu cietumsods.

Asanžs septiņus gadus slēpās Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par savu līdzstrādnieču izvarošanu. 2019.gada gada novembrī Zviedrijas prokuratūra beidza izmeklēšanu šajā lietā.

2019.gada aprīlī Asanžs no vēstniecības tika izlikts, un Lielbritānijas policija viņu aizturēja. Kopš tā laika viņš atradies apcietinājumā.