Ukraina gatavojas visnetīrākajām vēlēšanām vēsturē

© Scanpix

Šajā svētdienā pie caurspīdīgajām urnām dosies Ukrainas vēlētāji, lai ievēlētu pašvaldību deputātus — sākot ar ciemu padomēm un beidzot ar miljonpilsētu mēriem. Cīņa ir vēl neredzēti asa.

Nepilnus divus gadus pēc Eiromaidana revolūcijas sākuma Ukrainas politika var šķist vēl agresīvāka nekā Viktora Janukoviča varas laikā vai revolūcijas brīdī. Tas tāpēc, ka separātisma neietekmētajos valsts apgabalos pazudusi Janukoviča «korupcijas vertikāle», kura notušēja «savējo» noziegumus un noklusināja skandālus medijos. Tagad ik dienas tiek ziņots par t.s. «briljanta prokuroriem» un amatpersonām — miljonāriem, kuru oficiālās algas ir daži tūkstoši hrivnu mēnesī, bet kas pērk meitām dzīvokļus Londonā. Lai arī šoreiz ievēlamie ir pašvaldību deputāti, partijas sacenšas savā starpā par to, kuru kandidāti vairāk atmaskos konkurentus, tālab cīņa pieņemas spēkā ar katru dienu.

Pirms gada, kad vēlēja Augstākās Radas deputātus, par uzvaru cīnījās prezidenta «Petra Porošenka Bloks» un premjera Arsēnija Jaceņuka «Tautas Fronte», kuras finišā šķīra nepilns procents vēlētāju balsu: 22% pret 21%. Tagad neoliberālā premjera partija aptaujās gūst 1,6% reitingu, bet prezidenta partija — ap 10%. Galvu pacēlusi ekspremjeres un bijušās cietumnieces Jūlijas Timošenko vadītā «Batkivščina», kas arī cer iegūt ap 10% no visiem pieejamajiem pašvaldību deputātu amatiem. Nacionālistu un mēreno patriotu balsis dalīsies starp Radikālo partiju, «Samopomič» un «Svobodu», savukārt «Labējais Sektors» šajās vēlēšanās oficiāli nav pieteicies — sektorieši startē kā neatkarīgie kandidāti, ja tā izlēmuši. Bijusī Reģionu partija, sen attīrījusies no Janukoviča cilvēku paliekām, pārveidojusies par Opozīcijas Bloku un uzsver: partija pastāvējusi ilgi pirms Janukoviča un no viņa pilnībā novērsusies. Būs iespēja balsot arī par jaunpienācējiem: «Tautas Kontrole» centīsies atņemt balsis līdzšinējiem mērenajiem, bet jaundibinātā Ukrainas Apvienība «Patrioti» (jeb UKROP) centīsies pārķert nacionālistu elektorātu. Kijivas mēra Vitālija Kličko vadītā UDAR (Ukrainas Demokrātiskā Alianse par Reformām) pievienojusies prezidenta blokam.

Šāda konkurence par balsīm nozīmē to, ka tiek gaidītas visu laiku netīrākās vēlēšanas Ukrainas vēsturē. Valsts budžets ir ticis izzagts Janukoviča laikā, miljardi vēl jāatgūst, un tagad valdība turas vienīgi uz Rietumu aizdevumiem. Tas nozīmē, ka saimnieciskais svars pieaudzis pašvaldībām, un tajās iekļūt ir gan goda lieta, gan izdevīgi. Gaidāma gan rezultātu viltošana, gan balsu pirkšana, gan protokolu zagšana, gan biļetenu iznīcināšana, gan vardarbība — līdz pat šaušanai.

Ekscesi patiesībā sākušies jau tagad. Ukrainas Centrālā Vēlēšanu komisija visu oktobri atteicās piereģistrēt ārzemju novērotājus, tajā skaitā latviešu žurnālistu delegāciju, kas tradicionāli strādā par starptautiskajiem novērotājiem teju katrās Ukrainas vēlēšanās. Baumoja par prezidenta administrācijas spiedienu un arī tīri cilvēcīgu CVK nevēlēšanos, lai par Ukrainu ārzemēs noskanētu slikta slava. Tikai otrdien CVK beidzot deva atļauju, taču faktiski pārkāpumus fiksēt varēs mazāk nekā puse no pieteiktajiem 14 Latvijas žurnālistiem.

Vēlēšanas notiks visā valsts teritorijā, izņemot anektēto Krimu un okupētos Donbasa apgabalus. Separātisti vienlaikus atcēluši savas pseidovēlēšanas, kuras bija plānojuši pieskaņot īstajām 25. oktobra Ukrainas vēlēšanām, un pārlikuši tās uz nākamā gada aprīli. Šīs būs pirmās vēlēšanas, kurās beidzot nestartēs Komunistiskā partija — to šopavasar aizliedza ar 25 gadu novēlošanos.

Svarīgākais