ES atliek automatizētās robežkontroles sistēmas ieviešanu trešo valstu pilsoņiem

© Unsplash

Eiropas Savienība (ES) atliks jaunās automatizētās robežkontroles sistēmas ieviešanu trešo valstu pilsoņiem, jo dažas bloka valstis tam vēl nav gatavas, ceturtdien paziņojusi ES iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone.

Tā dēvēto ieceļošanas/izceļošanas sistēmu (Entry/Exit System, EES), ar kuru tiks atcelti spiedogi pasēs, bija plānots ieviest no 10.novembra. Taču Jūhansone paziņoja, ka šis datums vairs nav aktuāls, jo Francija, Vācija un Nīderlande nav gatavas jaunās sistēmas ieviešanai.

"Es ceru, ka mēs varēsim sākt pēc iespējas ātrāk, bet pagaidām nav jaunu termiņu," pēc ES dalībvalstu iekšlietu ministru sanāksmes Luksemburgā žurnālistiem sacīja Jūhansone.

Saskaņā ar jauno sistēmu no ieceļotājiem tiks vākta informācija un biometriskie dati, tai skaitā sejas attēli un pirkstu nospiedumi.

Automatizētā sistēma, par kuru pirmo reizi vienojās 2017.gadā, aizstās manuālo spiedogu iespiešanu pasē. Tā reģistrēs apmeklētāju ieceļošanas un izceļošanas datumu, kā arī reģistrēs uzturēšanās termiņa pārsniegšanas gadījumus un atteiktas ieceļošanas gadījumus.

Tomēr pastāv bažas par rindām un ilgāku gaidīšanas laiku cilvēkiem, kas ceļo uz Eiropu ar vilcieniem, prāmjiem un lidmašīnām. Lielbritānijas parlamenta komiteja gada sākumā brīdināja, ka dažiem britu pasažieriem sākotnēji var nākties gaidīt līdz pat 14 stundām.

Svarīgākais