Sarkanais Krusts: Sarunu par Krievijas humānās palīdzības piegādēm nav bijis

© scanpix

Ar Ukrainas Sarkanā Krusta biedrību neviens nekādas pārrunas par humānās palīdzības piegādāšanu no Krievijas Austrumukrainā nav risinājis, pavēstīja Sarkanā Krusta Ukrainas Nacionālās komitejas ģenerālsekretāre Alla Habarova. Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja (ICRC) patlaban tikai risina sarunas par šādas palīdzības piegādāšanas iespējām.

"Mēs no masu medijiem uzzinām, ka [Ukrainas] prezidents Petro Porošenko risinājis sarunas ar ICRC prezidentu, ka tiek risināti jautājumi par humānās palīdzības sniegšanu. Šobrīd ICRC tikai risina sarunas. Pie Sarkanā Krusta Ukrainas Nacionālās komitejas nav vērsusies nedz Ukrainas valdība, nedz Sarkanā Krusta Krievijas komiteja. Nekādas citas informācijas šajā sakarībā nav," sacīja Habarova.

Organizācijas līdzstrādnieki ir redzējuši informāciju medijos par to, ka no Krievijas ir izbraukušas 280 kravas automašīnas, kurās it kā atrodas humānā palīdzība.

"Bet no kurienes šīs automašīnas ir izbraukušas? Ko tās ved? Neviens to nezina. Un, pat ja tiek risināts jautājums par to, ka šāda humānā palīdzība ir nepieciešama, tad šī palīdzība tiks piegādāta tikai ar Sarkanā Krusta starpniecību. Un ar to, pirmkārt, nodarbosies ICRC un Ukrainas Sarkanā Krusta biedrība," uzsvēra organizācijas vadītāja.

Lai tiktu sniegta humānā palīdzība, pastāv atbilstoša loģistika un zināma saskaņošanas kārtība ar ICRC, norādīja amatpersona.

"No sākuma ICRC saskaņo visus jautājumus, ieskaitot humānās palīdzības uzskaitījumu. Tāpat ir jārisina jautājums par to, lai nebūtu nekādas karadarbības, kauju sadursmju humānās palīdzības piegādāšanas un izdalīšanas gaitā," norādīja Habarova.

Kā jau LETA ziņoja, Krievija naktī uz sestdienu mēģināja Ukrainā ievest savu karaspēku, uzdodot to par miera uzturētājiem, kas pavada humāno palīdzību Ukrainas austrumdaļai.

Krievija apgalvoja, ka "humānais koridors" uz Krievijas un Ukrainas robežas tiek izveidots sadarbībā ar Starptautisko Sarkanā Krusta komiteju (ICRC), kas gan noliedza šādas misijas esamību.

Tā kā līdz šim no Krievijas puses Ukrainas austrumos masveidā iepludināti algotņi, ieroči, munīcija un bruņutehnika prokrievisko kaujinieku atbalstam, Ukrainas valdībai ir bažas par to, kas varētu atrasties Krievijas karaspēka pavadītajās "humānās palīdzības" kravās.

Krievijas sociālajos medijos arī publicēti neskaitāmi attēli ar Krievijas bruņutehniku, kas izvietota pie Ukrainas robežas un uz kuras jau redzami uzkrāsoti uzraksti "Miera uzturēšanas spēki".

Uz draudošo Krievijas iebrukumu ar tūlītējiem diplomātiskiem centieniem reaģēja Ukrainas prezidents Petro Porošenko, kas steidzami sazinājies ar ANO Drošības padomes līderiem.

Rezultātā ASV un Rietumeiropas valstu līderi nāca klajā ar asiem brīdinājumiem Krievijai, ka jebkāda tās karaspēka ieiešana Ukrainā tiks uzskatīta par militāru iebrukumu.

Svarīgākais