Lietuvas robežsargiem uz Baltkrievijas robežas palīdzēs karavīri

© Ģirts Ozoliņš / F64

Turpinoties nelegālo migrantu mēģinājumiem šķērsot Lietuvas un Baltkrievijas robežu, Lietuvas Iekšlietu ministrija pirmdien paziņojusi, ka pastiprinās robežas apsardzību, piesaistot karavīru papildspēkus - līdz 64 karavīriem diennaktī.

"Pie robežas ar Baltkrieviju vērojama tendence, ka pieaug migrantu mēģinājumi nelikumīgi šķērsot valsts robežu, tādēļ mūsu pienākums ir reaģēt un būt gataviem uz vissliktākajiem scenārijiem. Ņemot vērā, ka pašlaik mūsu robeža nav pilnībā aprīkota ar modernām novērošanas sistēmām un fizisku barjeru visā robežas joslā, mums jāpastiprina robežas apsardzība fiziski. Panākta vienošanās, ka robežsargiem nāks talkā armijas papildspēki," norādīts iekšlietu ministres Agnes Bilotaites paziņojumā.

"Vienmēr esam teikuši, ka Lietuvas Bruņotie spēki atkarībā no vajadzības ir snieguši un turpinās sniegt atbalstu hibrīdagresijas kontekstā, un esam tam gatavi," uzsvēris Lietuvas Aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks. "Turklāt atbalstu turpina arī [Eiropas Savienības (ES) robežsardzes aģentūra] "Frontex", parādījušās jaunas iespējas izmantot sabiedroto helikopterus - šai krīzē mēs neesam vieni."

Lietuvas Bruņotajiem spēkiem arī lūgts pagarināt atbalstu robežsardzei līdz 31.decembrim.

Krasi pieaugot nelegālo migrantu plūsmai pāri Baltkrievijas robežai, Lietuva vasarā izsludināja ārkārtējo situāciju. Kopš 3.augusta saskaņā ar iekšlietu ministres rīkojumu Lietuvas robežsargi migrantiem liek doties atpakaļ.

No gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti vairāk nekā 4200 nelegālo migrantu, bet kopš rīkojuma stāšanās spēkā šķērsot robežu neatļautās vietās liegts jau vairāk par četriem tūkstošiem ārvalstnieku.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.

Pagājušajā mēnesī Lietuvas Seims apstiprinājis prezidenta Gitana Nausēdas lēmumu ārkārtējās situācijas apstākļos piešķirt karavīriem papildu pilnvaras darboties Baltkrievijas pierobežā, paredzot viņiem tiesības dot obligātus norādījumus fiziskajām un juridiskajām personām, izsekot un aizturēt personas, kas šos norādījumus nepilda vai tiek turētas aizdomās par noziegumiem, apturēt un pārbaudīt transportlīdzekļus, tajos esošās kravas, cilvēkus un bagāžu, izmantojot arī speciālos līdzekļus. Šādas tiesības karavīriem paredzētas vienīgi pierobežas joslā un nelegālo imigrantu aizturēšanas vai izmitināšanas vietās.