Kijevā protestētāji sākuši pulcēties pie parlamenta ēkas

© Scanpix

Tūkstošiem protestētāju Kijevā otrdien sākuši pulcēties pie parlamenta ēkas, kur paredzētas debates par neuzticības iztikšanu valdībai, kas atteikusies parakstīt sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību (ES).

Opozīcija pieprasījusi izteikt neuzticību premjerministra Mikolas Azarova valdībai, taču nav skaidrs, vai tai Augstākajā Radā izdosies panākt nepieciešamo balsu vairākumu.

Opozīcija iesniegusi lēmumprojektu, kurā teikts, ka valdība, pakļaujoties Krievijas spiedienam un atsakoties no līguma ar ES, izdarījusi valsts nodevību.

Lai izteiktu neuzticību valdībai par to jānobalso vismaz 266 no 450 Augstākās Radas deputātiem.

Kā pirmdien atzina deputāts Nikolajs Tomenko, kurš pārstāv ieslodzījumā esošās bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko partiju "Tēvzeme", opozīcija spēj nodrošināt tikai 215 balsis.

Pēc balsojuma par neuzticību valdībai opozīcija vēlas panākt balsojumu arī par "politieslodzīto", tostarp Timošenko, atbrīvošanu.

Pēc prezidenta Viktora Janukoviča atteikšanās Viļņas ES Austrumu partnerības samitā parakstīt iepriekš parafēto asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu Kijevu pārņēmuši masu protesti, kādi nav pieredzēti kopš tā dēvētās Oranžās revolūcijas 2004.gadā.

Nedēļas nogalē protesti pārauga vardarbībā, taču pirmdien situācija kļuva mierīgāka. Tomēr Azarovs pirmdien paziņoja, ka protesti kļuvuši nekontrolējami tajos esot vērojamas visas valsts apvērsuma pazīmes.

Arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka notikumi Ukrainā atgādinot vairāk "grautiņu nekā revolūciju".

Savukārt Vašingtona norādījusi, ka miermīlīgas demonstrācijas nevarot uzskatīt par valsts apvērsumu.

Tikmēr opozīcijas aktīvisti naktī uz otrdienu turpināja dežūrēt līdzās Kijevas centrā saslietajām barikādēm, gatavojoties iespējamam milicijas uzbrukumam.

Pie barikādēm, kas saslietas ap Neatkarības laukumu - opozīcijas protestu kustības epicentru -, pastāvīgi uzturas vairāki desmiti cilvēku.

Kā ziņo aģentūra AFP, nakti laukumā kopumā pavadījis aptuveni tūkstotis cilvēku.

Līdzās barikādēm, kas nosprosto ceļu uz prezidenta administrācijas ēku kompleksu, protestētāji asfaltu aplej ar ūdeni, lai uz ceļa izveidotos ledus, kas, domājams, apgrūtinās milicijas darbības gadījuma, ja notiks uzbrukums protestētāju nometnei.

Valdības kvartālā atmosfēra ir mierīga, bet prezidenta administrācijas ēkas apsargā specvienību miliči. Pastiprināti tiek apsargāta arī Ukrainas valdības ēka.

Iepretim specvienības miliču kolonnai pie prezidenta administrācijas ēkām protestētāji saslējuši nožogojumu no dzelzs plātnēm un pastāvīgi pie tā dežūrē.

Protestētāji arī nobloķējuši ieeju valdības klubā, tam līdzās saslienot vairākas teltis. Viņi tur sildās pie ugunskuriem.

Cilvēkus protestētāju nometnē Kijevā ik pa laikam no skatuves uzmundrina ukraiņu dziedātāja Ruslana, skan ukraiņu mūziķu ieraksti.

Protestētāju ieņemtajā Kijevas domes ēkā pirmā stāva logi ir aizbarikādēti ar mēbelēm. Domes telpās un līdzās domes namam pastāvīgi uzturas vairāki simti cilvēku. Daudzi no viņiem nakti pārlaiduši, guļot uz grīdas.

Tikmēr otrdienas rītā vairāki tūkstoši milicijas specvienību kaujinieku izvietoti ap parlamenta ēku.