Hārvardā nosauc pasaulē neveselīgākos produktus

© Depositphotos

Cukurotu vai ar cukuru saldinātu dzērienu un īpaši apstrādātu pārtikas produktu lietošana uzturā var palielināt sirds slimību risku.

Tā teikts Hārvardas Sabiedrības veselības skolas pētījumā, kas publicēts žurnālā "The Lancet", raksta "New York Post".

Pētnieki 30 gadus sekoja līdzi vairāk nekā 200 000 veselības aprūpes darbinieku ēšanas paradumiem, tostarp īpaši apstrādātas pārtikas lietošanai uzturā, lai noskaidrotu, vai viņiem nav attīstījusies sirds slimība vai insults.

Īpaši apstrādāti pārtikas produkti satur pārmērīgi daudz kaloriju, pievienotus cukurus, nātriju un neveselīgos taukus.

Uztura eksperti jau sen ir brīdinājuši par saldajiem gāzētiem dzērieniem un apstrādātu gaļu. Pārāk daudz pievienotā cukura var izraisīt hronisku sirds un asinsvadu iekaisumu un palielināt diabēta risku.

Bet apstrādātu gaļu gatavo, pievienojot sāli, žāvējot, kūpinot vai pievienojot ķīmiskos konservantus. Sāls var paaugstināt asinsspiedienu, un piesātinātie tauki var paaugstināt holesterīna līmeni.

Zinātnieki secināja, ka jāizvairās no gāzētiem dzērieniem un apstrādātas gaļas un pirms lietošanas jāapsver īpaši apstrādātu pārtikas produktu uzturvērtība.

Dzīvesstils

Pēc noteiktu ērču koduma cilvēkam var attīstīties smaga alerģija pret gaļu, piena produktiem un citiem dzīvnieku izcelsmes produktiem. Šo stāvokli sauc par alfa-gal sindromu, un tas strauji izplatās dažādās valstīs. Par to ziņo ScienceAlert.

Svarīgākais