Sīpolpuķes – spilgts akcents zālienā

Iestādot zālienā agri ziedošas sīpolpuķes, savam dārzam piešķiram savdabīgu akcentu.

Pavasarī, kad no ziemas miega pirmās mostas sniegpulkstenītes, krokusi, muskares, tulpes, narcises vai citi agrie ziedētāji, maigi zaļā zāles sega pārvēršas teiksmainā paklājā.

Stādīšana

Lai pavasarī zāliena zaļi ziedošais paklājs saplauktu košos ziedos, sīpolpuķes jāiestāda jau rudenī – sākot no augusta līdz pat salam. Ja tas nav izdarīts, savu ziedošo paklāju nākamajam pavasarim var izplānot, šopavasar savas vēlmes samērojot ar iespējām un reālo situāciju.

Zālienā pirmos vajadzētu stādīt krokusus, pēc tam – narcises. Meža paēnas puķītes un tulpes stāda vienas no pēdējām. Pirmajā pavasarī uzziedējušo sīpolpuķu paklājs var nebūt tik krāšņs, kā cerēts, taču nevajag skumt – pēc gada tas noteikti rādīs visu savu krāšņumu.

Ar asu lāpstu uzmanīgi jāpaceļ zemes velēna, zem tās 5–10 centimetru dziļumā uzmanīgi jāievieto sīpols vai bumbuļsīpols, piepaceltā velēna jāliek atpakaļ un nedaudz ar kāju jāpiespiež.

Vērts atcerēties!

Ja pavasara sīpolpuķu stādījumus gribas ierīkot zālienā, jāatceras – tam nav piemērotas mitras vietas vai sausi pauguri.

Ziedošu stādījumu grupas parasti ierīko vietās, kur zālienu kādu laiku var atļauties nepļaut – kamēr pēc ziedēšanas nodzeltē puķu lapas.

Ja gribas, lai agri ziedošās sīpolpuķes ziedētu arī nākamajā gadā, zālienu, kur tās zied šopavasar, pļaut varēs tikai vasaras otrā pusē, kad jau būs nobrieduši puķu sīpoli.

Ja pie mājas gribas gan ideāli koptu zālienu, gan ziedošas puķes agrā pavasarī, katru gadu vasaras otrajā pusē puķu sīpoli jāstāda no jauna. Lai šādu izšķērdību nepieļautu, agri ziedošās sīpolpuķes var stādīt dienvidu pusē pie mājas, zem vai ap kokiem, gar krūmu stādījumu apmalēm, gar zāliena malām.

Ja zālienā sastādītas arī rudenī ziedošas sīpolpuķes, augusta vidū zāles pļaušana jāpārtrauc: pēdējo reizi sezonā zāli šajā vietā pļauj pēc visu puķu noziedēšanas.

Zālienam piemērotākie augi

Ne visas sīpolpuķes ir piemērotas augšanai zālienā. Greznākās tulpes vai prāvākās hiacintes zālienā tīri vizuāli neizskatīsies labi, bet citas sīpolpuķes labāk augs iekoptā zemē, kur tās nenomāks pārējie augi.

Zālienā var augt: platlapu sniegpulkstenītes, paēnu mīlošie krokusi, narcises, zilsniedzītes, muskares, mārpuķītes, meža zeltstarītes, savvaļas tulpes, daļa cīrulīšu.

***

PADOMI

• Puķu sīpolu optimālais stādīšanas dziļums ir trīs reizes lielāks par sīpola augstumu, taču augi parasti pielāgojas jaunajiem augšanas apstākļiem.

Par seklu iestādītus augus saknes ar laiku ievelk dziļāk zemē, par dziļu iestādītie bieži vien izdzen stublāju un uz tā vēlamajā vietā veido sīpolam līdzīgu paresninājumu.

• Dziļāk iestādīti sīpoli veido lielākus ziedus, bet sliktāk vairojas, savukārt seklāk iestādītajiem puķu sīpoliem ziedi parasti ir sīkāki, taču tie labāk vairojas.

• Sīko sīpolpuķu ziediņi efektīgāk izskatās, sastādīti lielākās grupās.

• Lai zāliens kopumā izskatītos dabiski, nevajadzētu veidot apaļus vai taisnstūra formas puķu stādījumus.

• Pats vienkāršākais sīpolpuķu stādīšanas paņēmiens: ņem sīpolus saujā un izsēj – kur tie nokrituši, tur arī ierok zemē.

• Puduros vai atsevišķā dobē sastādītas sīpolpuķes aprīlī var sākt piebarot ar komplekso mēslojumu, kura sastāvā ir kālijs un fosfors.

Gundega LINĀRE, ainavu arhitekte:

– Prieka vēsti par pavasara tuvošanos un dabas mošanos pārliecinoši pauž dienvidu pusē pie pašas mājas no zemes ārā spraukties sākuši sniegpulkstenīšu un krokusu ziedu snīpji vai atsevišķā dobē sastādītas agri ziedošās sīpolpuķes, kur tās pakāpeniski nomaina cita citu, gādādamas par košu dārza akcentu. Jā, zāliens ar agri pavasarī ziedošām sīpolpuķēm tajā ir skaists, taču no kopēja rūpes un darbu prasošs pasākums. Nepārdomāti sastādīti, haotiski augoši augi uz tikko dīgt sākušas zāles fona rada daudzus nevajadzīgus apgrūtinājumus dārza saimniekiem un kopējiem, jo zālienu, kamēr nenokalst sīpolpuķu lapas, regulāri nevar pļaut, taču nepļauts zāliens vairs nav zāliens.

Svarīgākais