Vasara ir piemērotākais laiks, kad ēdienreizēs varam bagātīgi izmantot visdažādākos dārzeņus. Un tad ir pavisam vienkārši katru dienu apēst vismaz 250 gramus šo veselīgo produktu, kā iesaka uztura speciālisti. Galvenais nosacījums – tiem jābūt svaigiem, sulīgiem un aromātiskiem.
Reti kuru dārzeņu ēdienu varam iedomāties bez sīpola vai ķiploka! Nevar taču aizmirst, ka gurķus, papriku, tomātus, baklažānus un arī kartupeļus var pildīt, un arī šeit veidu, kā izpausties, ir daudz.
Ļoti noderīgi, ja mājās ir ātrvārāmais katls, kurā gatavojot dārzeņos iespējams saglabāt esošos vitamīnus, minerālvielas un bioloģiski aktīvos elementus.
Recepšu ir ļoti daudz, lai pagatavotu garšīgus dārzeņu ēdienus. Un kāpēc gan nepamēģināt kaut ko pavisam oriģinālu un netradicionālu, piemēram, brokoļus valriekstu mērcē vai sīpolus ar kanēli? Taču svarīgi ievērot pareizu dārzeņu sagatavošanu arī tad, ja tie ir pavisam svaigi. Lapu dārzeņus un arī spinātus vēlams gatavot dienā, kad tie ir iegādāti, taču, ja tiek uzglabāti, tad cieši jāietin folijā un jātur tumsā ledusskapī. Jāņem vērā, ka sagrieztus dārzeņus nedrīkst mazgāt vai atstāt neapsegtus, lai nezūd tajos esošās vērtīgās vielas.
Gatavošanas laiks, kāds nepieciešams dažādiem sasmalcinātiem dārzeņiem (minūtes):
Ziedkāposti 2
Ķīnas kāposti 15
Brokoļi 10
Burkāni 15-20
Lapu selerijas 10-15
Selerijas 20-30
Galviņkāposti 30-40
Briseles kāposti 15-20
Sparģeļi 20
Paprika 15-20
Cukīni 10
Sīpoli, ķiploki, puravi 10-15
Zaļie zirnīši 15-20