Sviests Igaunijā kļuvis par deficītu, eksperti brīdina par cenu kāpumu

© Dāvis Ūlands/F64

Pēdējās nedēļās daudzos veikalos plaukti, kuros kādreiz stāvēja sviesta paciņas, brīžiem bija tukši gluži kā padomju laikos, kad daudzas preces, arī sviests bija deficīts.

Igaunijā sviesta ražošana ir samazinājusies, un tas ir saistīts ar vairāku faktoru kopumu. Sviesta deficīts varētu ilgt vēl kādu mēnesi un gaidāms cenu kāpums, raksta Igaunijas medijs err.ee.

"Ar iegādes problēmām saskaramies jau no augusta sākuma. Piektdienas rītā mūs informēti, ka grūtības var ilgt līdz septembra beigām. Ir dažādi iemesli. Pirmkārt, krējuma trūkums tirgū. Otrkārt, sviesta ražošanu pārtraucis viens no lielākajiem uzņēmumiem "Nordic Milk". Šis pārtraukums ir ilgstošs, jo arī pieprasījums pieaug, citi ražotāji to vienkārši nav spējuši apmierināt ,” sacīja Prisma sortimenta un iepirkumu direktors Kaimo Nītaru.

"Esam informēti par cenu paaugstinājumu no septembra beigās, apmēram par 10-15 procentiem," sacīja pļāvējs.

Taču "Nordic Milk", kas ražo sviestu ar zīmoliem "Tere" un "Farmi", apgalvo, ka to līnijas pārtraukums nevarēja izraisīt vispārējo sviesta trūkumu Igaunijā.

"Šis iemesls bija pirms dažām nedēļām, taču tas bija ļoti īslaicīgs. Mēs pārcēlām sviesta ražošanu no vienas ražotnes uz otru " sacīja "Nordic Milk" valdes priekšsēdētājs Ūlo Kivine.

Sviesta ražošana salīdzinājumā ar pagājušo vasaru nav samazinājusies. Taču šovasar krietni pieaudzis eksports

"Esam informēti par cenu paaugstinājumu no septembra beigās, apmēram par 10-15 procentiem," sacīja Nītaru.

Ekonomika

Šī gada pirmajos septiņos mēnešos strādājošo iedzīvotāju iemaksas pensiju pirmajā līmenī ir bijušas par 56 miljoniem eiro mazākas, nekā izmaksātās pensijas šī brīža pensionāriem, aģentūru LETA informēja bankas "Citadele" meitasuzņēmuma "CBL Asset Management" valdes priekšsēdētājs Kārlis Purgailis, atsaucoties uz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) datiem.

Svarīgākais