Svaigu salātu receptes

© Ilustratīva bilde

Pa­va­sa­ris tu­vo­jas strau­jiem so­ļiem, un arī ēdien­kar­tē gri­bas vai­rāk svai­gu­ma – sa­lā­tu un za­ļu­mu, kas iz­au­dzē­ti vai iz­die­dzē­ti mā­jās uz pa­lo­dzes. Un tas ir brī­niš­ķī­gi, ja var pa­ņemt da­žas sa­lā­tu la­pas un sa­jaukt ar sē­nēm, bur­kā­niem vai sī­po­liem, un sa­lā­ti būs ga­ta­vi.

Sa­lā­tus, pro­tams, var no­pirkt vi­su ga­du, bet tie pār­sva­rā ir im­por­tē­ti, ta­ču jā­ņem vē­rā tas, ka sil­tum­nī­cā audzē­tie ne­kad ne­būs tik aro­mā­tis­ki kā tie, ku­ri augu­ši va­sa­rā dār­zā. Bet līdz tam vēl jā­pa­gai­da! Sa­lā­tu pie­dā­vā­jums ir plašs un daudz­vei­dīgs - Ķī­nas kā­posts, ru­ko­la, le­dus sa­lā­ti, la­pu ci­go­ri­ņi, en­dī­vi­ja un ci­ti. Sa­lā­tos svai­gā vei­dā var iz­man­tot arī da­žā­dus dār­ze­ņus - bur­kā­nus, kol­rāb­jus, sar­ka­nos un bal­tos re­dī­sus. Sa­lā­tiem lie­lis­ka pie­de­va ir arī sal­dā pap­ri­ka, cu­ki­ni, to­mā­ti un sī­po­li, kas uz­la­bo gar­šu. Lai pa­ga­ta­vo­tu la­bus sa­lā­tus, ir ne­pie­cie­šams arī labs vir­tu­ves in­ven­tārs. Šim no­lū­kam va­ja­dzīgs ass na­zis, sie­tiņš la­pu sa­lā­tu maz­gā­ša­nai, vir­tu­ves dvie­ļi, ku­ros var no­su­si­nāt sa­lā­tus, rī­ve, arī spe­ci­āls sa­lā­tu ka­ro­šu un mai­sī­tā­ju kom­plekts.

No­de­rī­gi!

* Nav no­zī­mes tam, vai la­pu sa­lā­tus, dār­ze­ņus un garš­au­gus vis­pirms no­tī­ra un tad maz­gā, vai ot­rā­di. Sva­rī­gā­kais - ne­kad ne­maz­gāt sa­griez­tus dār­ze­ņus, ci­tā­di tie kļūs ūde­ņai­ni un zau­dēs vi­ta­mī­nus, mi­ne­rāl­vie­las un pus­i sa­vas vēr­tī­bas.

* Čau­ga­nas sa­lā­tu gal­vi­ņas var sa­da­līt šā­di: sa­lā­tu gal­vi­ņas ie­grem­dē ūde­nī un ka­ce­nu ar apļ­vei­da kus­tī­bām it kā skrū­vē vir­zie­nā uz ār­u, līdz at­da­lās la­pi­ņas.

* La­pu sa­lā­tus vis­pa­rei­zāk ir sa­plū­kāt ar pirk­stiem ne­lie­los ga­ba­li­ņos. En­dī­vi­jas un ci­go­ri­ņus var sa­griezt strē­me­lī­tēs vai rup­jā­kos ga­ba­li­ņos.

* Svai­gi dār­ze­ņi nav vieg­li sa­gre­mo­ja­mi, tā­pēc tos vis­la­bāk sa­rī­vēt uz dār­ze­ņu sak­ņu rī­ves. Tos var sa­rī­vēt smal­ki, rup­ji, vien­al­ga, vai tā ir se­le­ri­ja, kol­rā­bis, fen­he­lis, bur­kāns vai zied­kā­pos­ta zied­ko­pa.

Re­cep­tes

Za­ļie sa­lā­ti ar gra­nāt­ābo­lu

Sa­stāv­da­ļas: sa­lāt­gal­vi­ņa, vie­na cit­ro­na su­la, ēdam­ka­ro­te cu­ku­ra, sāls, pi­pa­ri, tēj­ka­ro­te eti­ķa, 200 ml sal­dā krē­ju­ma, gra­nāt­ābols.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: sa­lā­tus no­tī­ra, pār­la­sa, no­maz­gā un no­su­si­na, sa­da­la ma­zos ga­ba­li­ņos. Sa­jauc cit­ro­na su­lu ar eti­ķi, cu­ku­ru, sā­li un pi­pa­riem. Tad pa­kā­pe­nis­ki pie­vie­no sal­do krē­ju­mu un ne­pār­trauk­ti mai­sa, ka­mēr mēr­ce ie­gūst krēm­vei­da kon­sis­ten­ci. Sa­lā­tu la­pas kār­to šķīv­jos, pār­lej ar mēr­ci. Gra­nāt­ābo­lu pār­da­la uz pus­ēm, ar tēj­ka­ro­ti iz­ņem sēk­las un kār­to uz sa­lā­tiem.

Avo­ka­do un spi­nā­tu sa­lā­ti

Sa­stāv­da­ļas: 50 g be­ko­na, pus­ēdam­ka­ro­tes cit­ro­na su­las, tēj­ka­ro­te eti­ķa, cu­kurs, 5 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas, sāls, pi­pa­ri, 300 g spi­nā­tu, avo­ka­do, 100 g šam­pin­jo­nu.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: be­ko­nu smal­ki sa­griež un uz ne­lie­las uguns cep pan­nā, ka­mēr tas kļūst krauk­šķīgs. Eti­ķim pie­vie­no cit­ro­nu su­lu un cu­ku­ru, mai­sot pie­lej eļ­ļu, pēc gar­šas pie­ber sā­li un pi­pa­rus. Spi­nā­tus pār­la­sa, rū­pī­gi no­maz­gā un no­su­si­na. Avo­ka­do pār­griež uz pus­ēm, iz­ņem kau­li­ņu, no­mi­zo un šķēr­sām sa­griež šķē­lī­tēs - pus­ap­lī­šos. Šam­pin­jo­nus no­tī­ra, no­maz­gā, rū­pī­gi no­su­si­na un sa­griež plā­nās šķē­lī­tēs. Avo­ka­do, spi­nā­tus un šam­pin­jo­nus uz­ma­nī­gi sa­jauc ar mēr­ci. Pār­i pār­kai­sa spe­ķa ga­ba­li­ņus. Lai šam­pin­jo­na šķē­lī­tes ne­pa­lik­tu brū­nas, uz­reiz pēc sa­grie­ša­nas tās ap­sla­ka ar cit­ro­na su­lu.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.