NRTP būs tikai pieci locekļi

Saeimas Juridiskais birojs ieteicis Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai precizēt kārtību, kādā noteiks turpmāko Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) lielumu. Pašreizējā deviņu cilvēku padome nākotnē sastāvēs tikai no pieciem Saeimas partiju virzītiem pārstāvjiem.

Par sabiedrisko mediju uzraudzību atbildīgā NRTP darbojas nepilnā jeb astoņu locekļu sastāvā, jo pagājušā gada jūnijā mūžībā aizgāja publicists Andris Jakubāns, kurš par NRTP locekli tika ievēlēts 2005. gadā. Savukārt diviem NRTP locekļiem (Tautas partijas virzītajam pārstāvim Andrim Mellakaulam un Jaunā laika pārstāvei Dārijai Juškevičai) pilnvaru termiņš beidzas 17. oktobrī.

"Galvenās izmaiņas ir saistītas ar NRTP locekļu skaitu un to, ka Saeimai nebūs jāieceļ jauni locekļi padomē," Neatkarīgajai skaidro Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene (JL). Komisija piedāvājusi risinājumu, kā realizēt Saeimā aizvadītajā nedēļā pieņemto lēmumu samazināt padomes locekļu skaitu no deviņiem līdz pieciem. Šim nolūkam izstrādāti jauni pārejas noteikumi Radio un televīzijas likumā, kas paredz tiesisku mehānismu locekļu skaita samazināšanai.

Komisijas priekšlikums paredz noteikt, ka pašreizējie NRTP locekļi turpinās darbību līdz savu pilnvaru beigām. Jaunus locekļus Saeima ievēlēs, kad NRTP locekļu skaits būs mazāks par pieci (būs beidzies vairāku padomes locekļu pilnvaru laiks). Tādējādi turpmāk līdz jaunām padomes vēlēšanām, kas plānotas 2011. gada 8. oktobrī, NRTP strādās seši locekļi.

NRTP priekšsēdētājs Ābrams Kleckins (attēlā) Neatkarīgajai norāda, ka optimāls padomes locekļu skaits būtu septiņi, ne mazāk, taču viņam nav iespējas šo jautājumu kaut kādā veidā ietekmēt.

Pagaidām NRTP statusu, darbības principus, funkcijas un struktūru nosaka Radio un televīzijas likums, kas Saeimā pieņemts 1995. gada 24. augustā. Esošā kārtība nosaka, ka padomi izveido Saeima, ievēlot tās sastāvā deviņus locekļus, kuru pilnvaru laiks ir četri gadi. Ik pēc diviem gadiem NRTP sastāvs tiek atjaunināts, nomainot tos padomes locekļus, kas nostrādājuši četrus gadus. Padomes sastāvā var būt Latvijas pilsoņi, kas pastāvīgi dzīvo Latvijā, un tajā nedrīkst būt vairāk par trim locekļiem no vienas politiskās organizācijas vai partijas.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ziemeļkurzemes iecirkņa amatpersonas Talsos ir pabeigušas izmeklēšanu kriminālprocesā par sešpadsmit gadu vecumu nesasniegušas personas pavešanu netiklībā un nodevušas krimināllietas materiālus prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Svarīgākais