Ukrainas kara 384. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:42]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 14.martā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:42 Krievijas karakuģi atkal ierodas Melnajā jūrā. Otrdienas vakarā, 2023. gada 14. martā, šeit ir 4 spārnoto raķešu Caliber nesēji. No rīta bija tikai 1 kuģis

21:39 Militārais eksperts Mihails Samuss uzskata, ka Ukrainas Bruņoto spēku pretuzbrukuma sauszemes fāze sāksies tikai pēc atbilstošu apstākļu radīšanas. Šajā gadījumā pretuzbrukuma operācijas pirmās fāzes var sagaidīt nākamo vienas līdz divu nedēļu laikā.

"Šīs fāzes nebūs uz zemes, tiks izmantoti augstas precizitātes ieroči. Tagad gaidām vairāk tāldarbības ieroču, bet krievi cenšas saglabāt savus komandstruktūras elementus, munīcijas noliktavas, vairāk nekā 80 km attālumā no frontes līnijas, izvairoties no HIMARS triecieniem,” - Samuss sacīja raidījuma Verdikts ar Sergeju Rudenko ēterā kanālā Espresso.

20:54 Ukrainas Ministru kabinets vienojās par trīs reģionālo valsts pārvalžu priekšsēdētāju atlaišanu. Par to paziņoja valdības pārstāvis Augstākajā Radā Tarass Meļņičuks.

"Tika panākta vienošanās par Sergeja Vladimiroviča Gaidaja atbrīvošanu no Luhanskas apgabala valsts pārvaldes priekšsēdētāja amata; Maksima Marčenko no Odesas apgabala valsts pārvaldes priekšsēdētāja amata; Gamaliju Sergeju Vjačeslavoviču no Hmeļņickas apgabala valsts pārvaldes priekšsēdētāja amata, " rakstīja Meļņičuks.

20:19 Ģenerālštābs apkopojis šodienas svarīgāko: Bahmutas virzienā ienaidnieks turpina mēģinājumus ieņemt Bahmutas pilsētu, ukraiņu aizstāvji atvairīja ienaidnieka uzbrukumus Jagodnoe, Khromovoye un Orekhovo-Vasilevka apmetņu apgabalos;
Avdejevska, Maryinska un Kalnrūpniecības virzienos Krievijas Federācija veica neveiksmīgas ofensīvas operācijas Kamenkas, Nevelskoje, Novokaļinovas un Maryinkas apmetņu virzienā;
Krievijas karaspēks dienas laikā neveiksmīgi mēģināja izlauzties cauri Ukrainas militārpersonu aizsardzībai Kupjanskas un Limanskas virzienos, iebrucēji neveiksmīgi veica ofensīvas operācijas Belogorivkas virzienā.

19:27 Aizsardzības operācijai Bahmutas virzienā ir ļoti svarīga stratēģiskā nozīme ienaidnieka atturēšanā un tā ir izšķiroši svarīga visas frontes aizsardzības izturīgumam, otrdien apliecināja Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs.

"Cienu mūsu karavīru izturību, drosmi un nesatricināmību Bahmutā. Aizsardzības operācijai šajā virzienā ļoti svarīga stratēģiskā nozīme ienaidnieka atturēšanā. Tā ir izšķiroši svarīga visas frontes aizsardzības izturīgumam."

"Paldies katram aizstāvim un aizstāvei, kas dod pienācīgu pretsparu okupantiem un pietuvina Ukrainas uzvaru," platformā "Telegram" ierakstījis Zalužnijs.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien ticies ar augstākajiem militārajiem komandieriem un piekritis, ka Ukrainas karavīriem ir jāpaliek Bahmutā, pavēstīja Zelenska birojs.

"Izskatot aizsardzības operācijas gaitu Bahmutas virzienā, visi [Augstākā virspavēlnieka] štāba locekļi pauda kopīgu nostāju par Bahmutas pilsētas tālāko noturēšanu un aizsardzību," teikts paziņojumā.

18:49 Nīderlande turpinās sniegt militāro palīdzību Ukrainai līdz uzvarai pār Krievijas okupantiem.

Kā ziņo UNIAN korespondents, Nīderlandes aizsardzības ministre Kaisa Ollongrena to teica Odesā kopīgā brīfingā ar savu Ukrainas kolēģi Alekseju Rezņikovu.

"Mēs nevaram ļaut Krievijas Federācijai izkļūt neskartai no šī netaisnīgā brutālā kara... jūs neesat vieni, mēs esam kopā ar Ukrainu un turpinām savu militāro atbalstu, lai pārliecinātos, ka Krievija neuzvar šajā karā. Tāpēc Nīderlande sūta tādas iespējas kā pretgaisa aizsardzība, veicina Patriot sistēmas, tankus, haubices…” viņa teica.

18:00. Krievijas Valsts dome otrdien galīgajā trešajā lasījumā pieņēma likumprojektu, nosakot kriminālatbildību par karā pret Ukrainu karojošo algotņu un brīvprātīgo "diskreditāciju", kā arī "nepatiesas" informācijas izplatīšanu par šiem karotājiem. Krievijas tiesas par diskreditāciju un apzināti nepatiesu ziņu izplatīšanu atzīst jebkuru informāciju par karu, kas neatbilst oficiālajiem ziņojumiem, cita starpā arī par kara noziegumiem, triecieniem civilajiem objektiem, upuriem mierīgo iedzīvotāju vidū. Tagad par šādu ziņu izplatīšanu par algotņiem un brīvprātīgajiem draud līdz septiņiem gadiem cietumā.

17:05. Kopīgi jāatbalsta Ukraina un jāsniedz viss nepieciešamais - arī tās rekonstrukcijai pēc kara un integrācijai Eiropas Savienībā, uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) un Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns.

16:18. Polija varētu atdot Ukrainai savus reaktīvos iznīcinātājus MiG-29 tuvāko četru līdz sešu nedēļa laikā, pavēstīja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

15:14. Valdība otrdien nolēma bez atlīdzības nodot 18 valstij piekritīgos dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus Ukrainai. Automašīnas paredzētas Ukrainas valsts komunālajam nekomerciālajam uzņēmumam "Novodolazkas centrālā slimnīca", Harkivas apgabala valsts pārvaldes komunālajai iestādei "Ržavetskas psihoneiroloģiskā internātskola", Ukrainas Nacionālās zinātņu akadēmijas M.I.Sitenko Muguras un locītavu patoloģijas institūtam, Kirovohradas apgabala Holovaņivskas rajona Pobuzkes ciema padomei, Ukrainas Aizsardzības ministrijai, tajā skaitā Ukrainas Aizsardzības ministrijas armijas daļām, Krivoozerskas ciema padomei, un Harkivas apgabala Asins donoru centram

14:53. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu devis rīkojumu Krievijas uzņēmumam "Tactical Missiles Corporation" dažādu veidu raķešu ražošanā dubultot ražošanas apjomus. vēsta pravda.com.ua.

12.40. Kijivas pilsētas amatpersonas un militārpersonas nolēmušas uzlabot inženiertehnisko barjeru sistēmu galvaspilsētā, ziņo pravda.com.ua.

11.14. Šorīt Krievijas karaspēks veicis kārtējo raķešu uzbrukumu Doņeckas apgabala Kramatorskas ciemam. Uzbrukuma laikā gājis bojā viens cilvēks, ziņo pravda.com.ua.

10.14. Krievijas uzbrukumos Doņeckas apgabalam vakar, 13. martā, gājuši bojā vismaz trīs cilvēki, bet 14 ir ievainoti, ziņo pravda.com.ua.

09.07. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā gājis bojā vismaz 8231 civiliedzīvotājs, bet vēl 13 734 guvuši ievainojumus, paziņojis ANO Augstā cilvēktiesību komisāra birojs.

08.40. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 160 540 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 740 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3484 tankus, 6789 bruņutransportierus, 2519 lielgabalus, 495 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 260 zenītartilērijas iekārtas, 304 lidmašīnas, 289 helikopterus, 2120 bezpilota lidaparātus, 907 spārnotās raķetes, 5367 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 256 specializētās tehnikas vienības.

07.10. Pirmdien, 13. martā, Krievijas militārpersonas veica raķešu un artilērijas uzbrukumus Sumu apgabalam. Uzbrukumu laikā bojā gājis viens cilvēks, četras personas ievainotas, vēsta pravda.com.ua.

00.10 Hersonas apgabala Posad-Pokrovskas ciemā atmīnēšanas laikā gājuši bojā četri Ukrainas Valsts ārkārtas palīdzības dienesta pirotehniķi.

"Sprāgstvielu speciālisti ieradās Hersonas apgabalā no Nikolajevas apgabala, lai palīdzētu saviem kolēģiem. Atmīnēšanas laikā munīcija uzsprāga ," ziņo Hersonas apgabala militārā administrācija.

Tiek atzīmēts, ka tajā pašā dienā uz prettanku mīnas uz lauka tika uzspridzināts vietējais iedzīvotājs - viņš atradās automašīnā. Vīrietis miris uz vietas.

Svarīgākais