Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

TP frakcija pēc Ābiķa padzīšanas kļūst mazāka

Tautas partijas (TP) valde vienbalsīgi no partijas rindām pirmdienas vakarā izslēgusi Saeimas deputātu Dzintaru Ābiķi. Formālais iemesls deputāta izslēgšanai ir tas, ka Dz. Ābiķis rīkojies pretēji partijas valdes un frakcijas kopīgam lēmumam tik principiāli svarīgā jautājumā kā atbalsts mājokļa nodokļa ieviešanai.

Deputāts, par to balsojot aizvadītās ceturtdienas Saeimas plenārsēdē, gan tikai atbalstīja attiecīgā likumprojekta nodošanu tālākām diskusijām parlamenta komisijās, un viņa balss nebija izšķiroša. Likumprojekts tik un tā neguva vairākuma atbalstu.

Pats Dz. Ābiķis, kurš uz valdes sēdi netika aicināts, aģentūrai LETA pauda izbrīnu par viņa izslēgšanu, jo neviens ar deputātu par šo jautājumu neesot runājis. "Tas ir smieklīgi, ka mani izslēdz no partijas tikai tāpēc, ka es atbalstīju kāda projekta nodošanu izskatīšanai komisijām. Patiesībā iemesls ir cits – tas, ka es atļāvos pateikt, ko domāju," uzskata Dz. Ābiķis.

Nepakļaušanās partijas disciplīnai bija pēdējais piliens, jo, kā Neatkarīgajai izteicās vairāki TP politiķi, aizvadītajā trešdienā Dz. Ābiķim frakcijā jau "parādīta dzeltenā brīdinājuma kartīte" par vairākkārtēju partijas un kolēģu publisku kritiku, to neizrunājot iekšienē. TP deputāte Vaira Paegle par kritikas iznešanu uz āru gan uzsver, ka tā tas nebūtu, ja deputāti tiktu saklausīti frakcijā un valdē un spētu ko ietekmēt.

Bijušais TP Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis iepriekš Neatkarīgajai pauda viedokli, ka Dz. Ābiķa izslēgšana būtu "ļoti slikts signāls", ko partija raidītu uz āru, nepamatoti apstiprinot, ka iekšējās problēmas tajā ir tik lielas, kā to piedēvē.

Dz. Ābiķis līdz ar to ir trešais aktīvais politiķis, ko pēdējo gadu laikā izslēdz no TP. Pirmais bija Aleksandrs Kiršteins 8. Saeimas laikā, bet pirms diviem gadiem no partijas izslēdza Aigaru Štokenbergu. Šā valdes lēmuma rezultātā TP Saeimas frakcija ir sarukusi līdz 20 deputātiem, tomēr tā vēl aizvien ir parlamenta lielākā un ietekmīgākā frakcija.

Kādreizējais tautfrontietis Dz. Ābiķis ir bijis starp Latvijas ceļa dibinātājiem 1993. gadā, bet 1998. gada pavasarī kopā ar domubiedru Jāni Lagzdiņu viņš pameta ceļinieku frakciju Saeimā, lai iestātos Andra Šķēles tobrīd jaundibināmajā Tautas partijā.