Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Krauklis: daļa bijušās Tautas partijas biedru jūtas aizvainoti

© f64

Daļa bijušās Tautas partijas (TP) biedru jūtas aizvainoti, viņi strādāja no sirds, bet viņiem tika piekārta "oligarhu pakalpiņu" birka, kas absolūti neatbilst patiesībai, intervijā aģentūrai LETA apgalvo Vidzemes partijas valdes loceklis Vents Armands Krauklis.

Krauklis apgalvo, ka diezgan daudzus TP cilvēkus esot uzrunājušas citas partijas. TP bija balstīta uz diezgan stingru ideoloģiju, tāpēc Krauklis nespējot iedomāties, ka TP biedrs varētu krasi mainīt savus uzskatus tikai tāpēc, lai paliktu politikā. Un tāpēc daudzi no viņiem esot paņēmuši pauzi. Pēc Kraukļa domām, tas ir slikti, jo valstij būtu svarīgi, lai pieredzējuši, profesionāli cilvēki strādātu tās labā.

TP rindās bija ļoti stipri pašvaldību vadītāji. Daļa no viņiem ir izlēmuši veidot savas reģionālās partijas, jo neredz tādu varas partiju, kur viņi iederētos. Savs pašvērtējums šiem cilvēkiem ir diezgan augsts. Ir, protams, arī tādi cilvēki, kas piecas vai sešas reizes ir mainījuši savu partijas piederību - uz kuru pusi vējš pūš, uz to arī pieliecas. TP rindās nebijis daudz tādu cilvēku, kas kā niedres vējā lokās. Tie, kas bija, jau aizskrēja meklēt jaunu partiju, ir to atraduši un šūpojas līdzi ar to.

Tiem "tautpartiešiem", kas izvēlējās 11.Saeimas vēlēšanās kandidēt citas partijas sarakstā, rezultāts nebija sekmīgs. Un tas, pēc Kraukļa domām, ir likumsakarīgs rezultāts. Citas partijas elektorāts diez vai balsos par bijušo TP politiķi, zinot, ka viņš tomēr ir citu uzskatu cilvēks. Bieži vien, sevišķi jaunajās partijās, ir izplatīta arī iekšpartejiska cīņa, kad "savējiem" vēlēšanu zīmēs tiek likti plusi, bet "jaunpienācēji" tiek svītroti. Tas arī varētu būt viens no neveiksmes iemesliem.

9.Saeimā Krauklis bija Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs. Viņš atzīst, ka nebija vienkārši no cilvēka, kas spēj reāli ietekmēt lēmumus, virzīt vajadzīgos likumu grozījumus, pēkšņi pārtapt vērotājā no malas. Krauklis cenšoties uzturēt kontaktu ar bijušajiem kolēģiem parlamentā, jo viņam vienmēr ir bijis daudz ideju un daudzas problēmas netiekot risinātas vai tiekot risinātas Latvijai un reģioniem nelabvēlīgā veidā.

Krauklis ir iesaistījies Vidzemes partijas darbā un kandidēs vēlēšanās, arī Valkas novada pašvaldības vēlēšanās. Savulaik tieši no Valkas Krauklis aizgāja lielajā politikā, jo redzējis, ka, pat visgodīgākajā un enerģiskākajā veidā strādājot pašvaldībā, ir problēmas, ko pašvaldību līmenī nevar atrisināt. Tās ir fundamentālas problēmas, kuras tagad ir ierakstītas Vidzemes partijas programmā.

Strādādams parlamentā, Krauklis pārliecinājies, ka, lai Saeimā paspertu kaut nelielu solīti vajadzīgajā virzienā, reizēm ir jāiziet uz tādiem kompromisiem, kas bieži vien nav tā solīša vērti.

Tā ir Latvijas politikas problēma, ka koalīcijas ir sadrumstalotas, ar milzīgām iekšējām pretrunām, ar savstarpēju greizsirdību. Un nekas jau diemžēl nav mainījies, uzskata bijušais parlamentārietis Krauklis.