Sarakstu mazāk, kandidātu – vairāk

Lai gan rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām pieteikts mazāks partiju un apvienību skaits nekā ierasts, gribētāju iegūt parlamentārieša mandātu kļuvis vairāk. Priekšvēlēšanu cīņai ar 1239 deputātu kandidātiem sevi pieteikuši 13 politisko spēku.

Vakar vakarā noslēdzās partiju vēlēšanu sarakstu iesniegšana Centrālajai vēlēšanu komisijai. 2006. gadā startam 9. Saeimas vēlēšanās tika pieteikti 19 sarakstu ar 1024 deputātu kandidātiem, bet šajās vēlēšanās sarakstu būs mazāk. Tas skaidrojams ar šogad tik aktuālo politisko spēku konsolidāciju, kad daudzi politiskie spēki izveidojuši apvienības un startē vienotā sarakstā. Pēdējā savus kandidātus startam vēlēšanās vakar "piecas minūtes pirms slēgšanas" bija iecerējusi pieteikt Latviešu Zemnieku savienība. Taču iepriekš vairākkārt pārceltā reģistrācija tā arī nenotika, jo partija nespēja sagatavot nepieciešamos dokumentus.

Kā Neatkarīgajai norādīja CVK pārstāve Kristīne Bērziņa, vakar vakarā 10 no 13 iesniegtajiem sarakstiem jau bija reģistrēti, bet trīs – tika pārbaudīti likumā paredzētā kārtībā.

Piektdien politiķi lozēs numurus, ar kādiem partiju saraksti nonāks pie vēlētājiem. K. Bērziņa prognozēja, ka vairākums partiju neaizrausies ar diennakts dežurēšanu pie CVK durvīm pirms sarakstu numuru izlozes. Tiesa, viņa nenoliedza, ka "tradicionāli visiekārotākais ir 1. numurs. Tā partija, kura atnāks pirmā, pirmā arī vilks lozi".

Jaunākais kompānijas GfK pētījums liecina – populārākais politiskais spēks ir Saskaņas centrs, kam seko apvienība Vienotība, kā arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). Ceturtajā vietā ir apvienība Par labu Latviju, piektajā – nacionāli orientētā Visu Latvijai/TB/LNNK. Partijas PCTVL reitings šobrīd ir noslīdējis uz sesto pozīciju, kas tai varētu liegt iegūt pārstāvniecību parlamentā.

Ņemot vērā jaunākās aptaujas datus, Saskaņas centrs nākamajā Saeimā varētu iegūt 34 mandātus, kam sekotu Vienotība ar 31 deputāta krēslu un ZZS ar 21 deputātu. Ja PCTVL Saeimā neiekļūtu, pārējās divas partijas savā starpā sadalītu atlikušās 14 vietas.

Svarīgākais