Katrs otrais Latvijas iedzīvotājs pārliecināts, ka apkure šogad būs vēl dārgāka

© unsplash.com

Sākoties apkures sezonai, vairāk nekā puse Baltijas valstu iedzīvotāju prognozē, ka siltumenerģijas rēķini kļūs dārgāki. Igaunijā apkures izmaksu pieaugumu prognozē 71 % aptaujāto iedzīvotāju, tikmēr Latvijā – nedaudz vairāk kā puse jeb 56 %, liecina bankas Citadele veiktā aptauja. 

Lielākā daļa aptaujas dalībnieku prognozē, ka apkures rēķini pieaugs par vairāk nekā 10 % - tā norādījusi teju ceturtā daļa Latvijā un Lietuvā, attiecīgi 22 % un 23 % un trešā daļa (33 %) Igaunijā. Biežāk šādu viedokli pauduši iedzīvotāji vecumā pēc 40 gadiem un tie, kuri dzīvo kādā no Baltijas valstu galvaspilsētām.

Savukārt siltumenerģijas izmaksu sadārdzināšanos 5 līdz 10 % robežās prognozē 22 % Latvijā, 24 % Lietuvā un 27 % Igaunijā. Tikmēr rēķinu palielināšanos līdz 5 % sagaida aptuveni desmitā daļa Baltijas iedzīvotāju.

Kopumā apkures izmaksu pieaugumu prognozē 71 % Igaunijā, 59 % Lietuvā un 56 % Latvijā.

“Latvijā centralizētajā siltumapgādē galvenokārt izmanto dabasgāzi vai biomasu, un kurināmā izmaksas veido lielāko daļu tarifa. Dabasgāzes cena ietekmē 60-80 % no kopējā tarifa, bet biomasa - 40-50 % no kopējā tarifa. Pēdējā gada laikā abu kurināmo resursu cenas ir samazinājušās. Tāpat pēdējos mēnešos vērojama vidējās elektrības cenas samazināšanās,” aptaujas datus komentē Kārlis Purgailis, bankas Citadele galvenais ekonomists. “Nākotnes apkures izmaksas lielā mērā būs atkarīgas no kurināmā cenu izmaiņām, ko ietekmē globālā ekonomika un ģeopolitiskie notikumi. Tuvo Austrumu konflikta eskalācija varētu paaugstināt naftas cenu, ko spilgti redzam arī pēdējās dienās. Rezultātā pieaugs arī dabasgāzes, kā alternatīvā energoresursa, cena. Līdz ar to iedzīvotāju bažas par apkures izmaksu pieaugumu varētu uzskatīt par pamatotām. No otras puses, šobrīd Eiropas gāzes krātuvju aizpildīšana tuvojas noslēgumam, un gāzes patēriņš saglabājas stabils, vidēji par 15-20 % zemāks nekā pirms kara sākuma, līdz ar to straujam apkures izmaksu pieaugumam šosezon tomēr nav pamata.”

Aptaujas dati liecina, ka Latvijā ir lielākais respondentu skaits, kas prognozē apkures cenu samazinājumu šosezon - tā uzskata desmitā daļa respondentu, attiecīgi 7 % Lietuvā un vien 2 % Igaunijā. Turpretim 17 % Latvijā, 15 % Lietuvā un 14 % Igaunijā uzskata, ka apkures cenas nemainīsies. Savukārt par apkures sezonu vēl nedomā 17 % Latvijā, 13 % Igaunijā un 20 % Lietuvā.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par gaidāmās apkures sezonas izmaksām banka Citadele kopā ar pētījumu aģentūru Norstat veica šī gada oktobrī, tiešsaistē aptaujājot 3000 Baltijas valstu respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Svarīgākais