Vasara atgriezīsies nedēļas nogalē

© Lauris Vīksne/f64

Šīs nedēļas sākums bija vēss un lietains, taču nedēļas nogalē Latvijas iedzīvotāji varēs atkal baudīt karstu laiku. Brīvdienās visā Latvijas teritorijā gaiss iesils no +27 līdz +28 grādiem.

«Kā gan, kalendārajai vasarai esot, nevar būt attiecīgā karstuma? Domāju, ka Latviju vēl piemeklēs īstā vasaras tveice,» teic pensionārs un laika vērotājs Jānis Zušs. Viņš vairāku gadu garumā vāc datus par gaisa temperatūrām dažādos dienas posmos (no rīta, pusdienās un vakarā), lai salīdzinātu pērno gadu laika apstākļus ar tagadējiem. Lai arī J. Zušs nesniedz prognozes, kāds laiks sagaida mūs tuvākajā nākotnē, viņš ir pārliecināts, ka siltums noteikti vēl būs. Salīdzinot ar aizvadīto gadu, šīs vasaras jūlijs esot daudz siltāks un patīkamāks. «Žēloties nevaram. Šogad ir vēl labāk, kad pēc lielā sausuma nolijis ir diezgan daudz. Pretējā gadījumā ciestu daba. Augi sakalstu, un raža būtu mazāka,» stāsta J.Zušs.

Nedēļas sākumā laika apstākļus Latvijā noteiks rietumu ciklons, tāpēc visā valstī gaidāms lietus, austrumu rajonos pat stiprs. Taču jau nedēļas vidū īslaicīgi līs vien atsevišķos rajonos. Pēc Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem, laika apstākļi mainīsies un pakāpeniski kļūs siltāks.

Jau sākot ar nedēļas vidu, dienā vietām termometra stabiņš sasniegs +24 grādu atzīmi, savukārt trešdien un ceturtdien, vairāk uzspīdot saulei, gaisa temperatūra būs vēl par grādu augstāka. Nedēļas izskaņā meteorologi prognozē vasaras atgriešanos. Minimālā gaisa temperatūra naktī nebūs zemāka par +13, +18 grādiem, bet dienas laikā gaiss atkal iesils no +27 līdz +28 grādiem.

Sinoptiķis Tomu Bricis pirms gada Teikas vidusskolai Rīgā sagādājis meteostaciju un savus meteoroloģiskos rādītājus ik pēc piecām minūtēm sūta uz Latvijas Radio, tādējādi jebkurš interesents var noskaidrot gaidāmo laiku. T. Bricis apgalvo, ka pašlaik radio strādā, lai mājaslapā atrodamie dati būtu ērti, vizuāli pārskatāmi un lai mājaslapas apmeklētājiem būtu dažādas opcijas skatīties gaisa temperatūru ar vai bez vēja un mitruma rādītājiem. Atbildot uz jautājumu par gaidāmo laiku šīs nedēļas nogalē, T. Bricis pārliecinoši atbild, ka tas būšot ļoti silts. «Jau no trešdienas tiksim lutināti ar siltām gaisa masām. Visticamāk, lielākajā valsts daļā nokrišņi brīvdienās nav gaidāmi. Ja nu vienīgi sestdien valsts austrumos var pavīdēt pa kādai lietus lāsei, bet tas ir tikai teorētiski. Svētdien būs sauss un patīkams laiks visā Latvijā,» stāsta sinoptiķis un atzīst, ka vasara būs vēl daudz un dikti, tāpēc satraukumam par tās aiziešanu nav pamata. «Priekšā ir vēl viss augusts, tā ka nevajag nokārt degunus,» piebilst T. Bricis. n

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais