Biškopji brīdina pircējus par zemas kvalitātes medu no trešajām pasaules valstīm

© unsplash.com

Biedrība "Zemnieku saeima" aicina Zemkopības ministriju (ZM) ieviest atbalsta pasākumus vietējo medus ražotāju biznesa aizsardzībai, jo Latvijā būtiski pieaug zemas kvalitātes medus imports no trešās pasaules valstīm, informē biedrības valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš

Viņš atzīmē, ka Latvijas biškopjus arvien vairāk satrauc tirgū pieejamais nenosakāmas izcelsmes un apšaubāmas kvalitātes importētais medus, kas apdraud vietējo biškopības saimniecību pastāvēšanu. Pēc ZM datiem, pērn no trešās pasaules valstīm Latvijā ievestas vairāk nekā 40 tonnas medus.

Lazdiņš norāda, ka Eiropas Savienībā (ES) pastāv lauksaimniecības atbalsta programmas un noteikumi, kas regulē medus ražošanas tirgu, bet Latvijas likumdošanā joprojām ir būtiskas nepilnības, kas ļauj tirgot zemas kvalitātes medu un tā izstrādājumus, piebilstot, ka katrai valstij ir tiesības kontrolēt tirgū notiekošo, tomēr Latvijā to gandrīz nedara. Proti, Latvijā jebkurš uzņēmējs var ievest tonnu medus no trešās pasaules valstīm un sajaukt to ar simts kilogramiem Latvijā ražota medus, lai šī produkcija kļūtu par ES ražotu medus izstrādājumu.

"Zemnieku saeimas" pārstāvji uzskata, ka Latvijai jārīkojas līdzīgi citām ES valstīm. Piemēram, Vācijā importētajam medum ir noteikta augstāka ievedmuita, bet Francijas lauksaimniecības organizācijas biškopjiem sniedz papildu maksājumus par katru bišu saimi.

Pēc Lazdiņa teiktā, patlaban biškopībā novērojamas būtiskas grūtības, tostarp vietējās produkcijas tirgus ir ievērojami sašaurinājies, un biškopju profesijai Latvijā potenciāli draud izzušana. Tāpat importētajam medum Latvijā ir lielāks pieprasījums nekā vietējai produkcijai, jo tam ir zemāka cena, un pircējs, neskatoties uz apšaubāmu kvalitāti, biežāk izvēlas produktu ar zemāko cenu. Tādējādi no tirgus tiek izspiests vietējais produkts, uzsver Lazdiņš.

Viņš arī norāda, ka cilvēki bieži nepievērš uzmanību medus etiķetēm, kā arī ražotājvalsts nosaukums uz cenu zīmēm ir norādīts ar pārāk maziem burtiem, un to ir grūti saskatīt.

Biedrība "Zemnieku saeima" ir lauksaimnieku organizācija, kas dibināta 1999.gadā. Biedrības biedri ir 800 mazu un lielu saimniecību no visas Latvijas. Biedri kopā apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes un saimniecībās nodrošina darbu vairāk nekā 4000 darbinieku.

Svarīgākais