Jāņos vietām līs

© F64 Photo Agency

Šogad atkal varēsim teikt, ka līst kā pa Jāņiem, jo Līgo vakarā vietām, bet Jāņu dienā gandrīz visā Latvijā lietus būšot. Bez lietus Jāņus varētu sagaidīt tie ļaudis, kuri atradīsies Latvijas centrālajā daļā, arī Rīgā. Līgotājiem jāsaģērbjas silti, jo sinoptiķi brīdina par vēsu laiku.

Parasti pāri mūsu valsts teritorijai lietus virzās no rietumiem uz austrumiem, tāpēc jāņabērni var mēģināt prognozēt, kad slapjums no gaisa kritīs viņu līgošanas vietā. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra informē, ka sestdien, Līgo dienā, būs mākoņains laiks un saulīti ieraudzīsim tikai brīžiem. Daudzviet gaidāms īslaicīgs un neliels lietus. Gaisa temperatūra būs +17...+22 grādi, Kurzemē – par dažiem grādiem vēsāks. Rīgā dienā būs līdz +21...+22 grādiem silts. Savukārt naktī uz svētdienu nokrišņi dosies austrumu virzienā un lietu varēs gaidīt svinētāji Vidzemes un Latgales austrumu daļā. Sinoptiķi sola, ka uz rīta pusi no dienvidrietumiem Kurzemei pietuvosies jauna nokrišņu zona un atkal līs. Jāņu dienā lietus mākoņi pakāpeniski savilksies pār visu Latvijas teritoriju un lielākajā valsts daļā gaidāms lietus. Šobrīd tiek prognozēts, ka kļūs krietni vēsāks – gaisa temperatūra būs +15...+20 grādu, Rīgā +17...+19 grādu. Tomēr, salīdzinot ar 1992. gada Jāņu nakti, kad minimālā gaisa temperatūra valsts lielākajā daļā bija +1...+4 grādi, bet Zosēnos +0,7 grādi, šogad gaidāmie padsmit grādi jāņotāju sirdis un prātus varētu ielīksmot.

Līdzīgu prognozi vasaras saulgriežu laikam izteica arī laikazīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas. Pēc viņa vērojumiem, ap Jāņiem kļūs dzestrāks un Līgo vakarā vietām uzlīs īslaicīgs lietus. Dabas zīmju pētnieks gan Neatkarīgajai sacīja, ka Jāņos nevajadzētu ilgi līt. Ja arī uznāks kāds smidzinātājs, tad tas varētu ātri pārskriet.

Sinoptiķi ir apkopojuši statistiku par laikapstākļiem Jāņos, analizējot vairāk nekā 50 gadu ilgu laika posmu. Izrādās, ka Latvijā Jāņu naktī līst retāk nekā katru otro gadu un teicienam par lietu Jāņos nav pamata. Tikai 37 procentos gadījumu naktī no 23. uz 24. jūniju kaut kur Latvijā ir lijis. Tomēr biežāk lietus slapinājis Kurzemē – 40 procentos gadījumu.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais