Ukrainas kara 657. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:30]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 12. decembrī. Ukraina jau vairāk nekā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:30 Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada februārī Krievija Ukrainā zaudējusi aptuveni 315 000 kritušo un ievainoto, tas ir, gandrīz 90% no armijas skaitliskā sastāva, ar kuru tika uzsākts iebrukums, atsaucoties uz ASV izlūkdienesta datiem, otrdien pavēstījis kāds avots Savienoto Valstu Kongresā.

Krievi zaudējuši arī aptuveni 2200 no 3500 tankiem, kas tiem bija iebrukuma sākumā, liecina Kongresam iesniegtie slepenie izlūkošanas dati.

Šis ziņas parādījušās brīdī, kad Vašingtonā ieradies Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, lai pārliecinātu arvien skeptiskāko Kongresu par Kijivai nepieciešamo ASV palīdzību, bez kuras karu nav iespējams uzvarēt.

Pirms paredzētās tikšanās ar ASV prezidentu Džo Baidenu Zelenskis otrdien tikās ar Kongresa vadību.

Pārstāvju palātas spīkers Maiks Džonsons, kas pārstāv republikāņus, pēc tikšanās ar Zelenski uzstāja, ka partija neatbalstīs Baidena pieprasīto 60 miljardu dolāru piešķiršanu atbalstam Ukrainai, ja vien demokrāti nepiekritīs apmierināt republikāņu prasības nelegālās imigrācijas apkarošanā.

21:49 12. decembrī krievu okupanti uzbruka sešos frontes virzienos. Par to Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs paziņoja vakara ziņojumā.

Tiek atzīmēts, ka diennakts laikā notikušas 73 militāras sadursmes. It īpaši:

Kupjanskas virzienā ukraiņu aizstāvji atvairīja astoņus ienaidnieka uzbrukumus Sinkovkas, Petropavlovkas, Ivanovkas apgabalos, Harkovas apgabalā;
Limanas virzienā aizsardzības spēki atvairīja divus ienaidnieka uzbrukumus Makijevkas apgabalā Luganskas apgabalā;
Bahmutas virzienā - četri ienaidnieka uzbrukumi Doņeckas apgabala Bogdanovkas, Ivanovskas, Kleščievkas un Andrejevkas apgabalos;
Avdejevskas virzienā mūsu aizstāvji atvairīja 37 ienaidnieka uzbrukumus apgabalos uz austrumiem no Novokaļinovojas, uz austrumiem no Novobahmutovkas, Stepnojas, Avdejevkas, dienvidos no Severnijas, dienvidos no Toņenkas, Pervomaiskas un Neveļskas Doņeckas apgabala, kur ienaidnieks neveiksmīgi mēģināja izlauzties cauri aizsardzībai.
Maryinska virzienā Aizsardzības spēki turpina ienaidnieka ierobežošanu Doņeckas apgabala Novomihailovkas apgabalos, kur ienaidnieks veica 10 neveiksmīgus uzbrukumus mūsu aizstāvju pozīcijām;
Zaporožjes virzienā Aizsardzības spēki atvairīja četrus ienaidnieka uzbrukumus apgabalos uz ziemeļiem no Prijutnoje un uz rietumiem no Ivovoje, Zaporožjes apgabalā.
Turklāt ģenerālštābs uzsvēra, ka Ukrainas aizsardzības spēki turpinās ieņemt pozīcijas Dņepras kreisajā krastā Hersonas apgabalā. Viņi turpina apšaudīt ienaidnieku.

21:00 Otrdienas, 12. decembra, vakarā Krievija visā Ukrainā palaida vairākas Šahed tipa kamikadzes uzbrukuma bezpilota lidaparātu grupas, vēsta Ukrainas gaisa spēki:

"1. grupa: no Kirovogradas apgabala - rietumu virzienā! 2. grupa: Odesas apgabalā (Saratovas apgabals). Pārvietojas ziemeļu virzienā! Vēl viena uzbrukuma bezpilota lidaparātu grupa no Melnās jūras Odesas apgabala virzienā (Belgorod- Dņestrovskas apgabals)!"

Vēl viena “mocekļu” grupa virzās Odesas virzienā, militāristi teica: “Palieciet patversmēs!”

20:06 Eiropas Komisija (EK) otrdien ierosinājusi pirmos soļus, lai peļņu no iesaldētajiem Krievijas valsts aktīviem izmantotu Ukrainas atjaunošanai.

Sodot Krieviju par iebrukumu Ukrainā, ES ir iesaldējusi Krievijas centrālās bankas aktīvus aptuveni 200 miljardu eiro apmērā. Lielākā daļa no šiem līdzekļiem atrodas Beļģijā un tos pārvalda starptautiskā noguldījumu organizācija "Euroclear".

Visi darījumi saistībā ar Krievijas centrālās bankas rezervju un aktīvu pārvaldību ir aizliegti.

Lai gan aktīvi ir iesaldēti, tie rada ienākumus. Saskaņā ar EK priekšlikumu "Euroclear" pārvaldītu un reģistrētu šos ienākumus īpašā grāmatvedības sistēmā un nedrīkstētu tos sadalīt akcionāriem vai citām trešajām personām, atklāja ES amatpersona.

ES valstīm šis priekšlikums ir rūpīgi jāizskata un jāapstiprina, pirms EK var ierosināt turpmākus pasākumus, lai izmantotu peļņu no iesaldētajiem Krievijas aktīviem Ukrainas atjaunošanai.

19:48 24 stundu laikā Aizsardzības spēku lidmašīnas uzbruka teritorijai, kur bija koncentrēts Krievijas okupantu personāls un tehnika. Par to Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs paziņoja vakara ziņojumā.

"Dienas laikā Aizsardzības spēku aviācija uzbruka zonai, kurā bija koncentrēts ienaidnieka personāls, ieroči un militārā tehnika. Raķešu spēku vienības sakāvi Krievijas iebrucēju komandpunktā, divās zonās, kur atradās personāls, ieroči un militārie spēki. tika koncentrēta tehnika un viena ienaidnieka munīcijas noliktava,” teikts vēstījumā.

Ģenerālštābs arī atzīmēja, ka ienaidnieks palaida vienu raķeti un trīs gaisa triecienus, kā arī veica 38 uzbrukumus no vairākām palaišanas raķešu sistēmām mūsu karaspēka pozīcijām un apdzīvotām vietām. Diemžēl Krievijas teroraktu rezultātā civiliedzīvotāju vidū ir bojāgājušie un ievainotie. Tika iznīcinātas un bojātas privātās dzīvojamās ēkas un cita civilā infrastruktūra.

17:55. Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāju sanāksmē, kas notiks 14.decembrī un 15.decembrī Briselē, Beļģijā, iecerētas diskusijas par ilgtspējīgu militāru un finansiālu atbalstu Ukrainai, izriet no Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotā informatīvā ziņojuma, ko šodien konceptuāli atbalstīja valdībā.

Ukrainas un Krievijas sadaļā gaidāmas diskusijas arī par Krievijas iesaldēto aktīvu peļņas izmantošanu Ukrainasatjaunošanai un spiediena uzturēšanai attiecībā pret Krieviju. Savukārt Tuvo Austrumu sadaļā paredzamas diskusijas par aktuālo situāciju Izraēlā un palestīniešu teritorijās, tai skaitā humanitāro situāciju, kā arī par ilgtspējīgu konflikta risinājumu.

ES paplašināšanās sadaļā gaidāmas diskusijas par Ukrainas, Gruzijas, Moldovas un Rietumbalkānu valstu progresu virzībā uz integrāciju ES. Iespējami atbilstoši lēmumi par ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu un pievienošanās sarunu uzsākšanu. Paredzamas diskusijas arī par ES pielāgošanu ar skatu uz paplašināšanos.

17:08. Ziedojumu straumēšanas platformā "Stopify", kas vāc līdzekļus un organizē ekipējuma piegādes Ukrainas armijai, saziedots pirmais miljons eiro, aģentūru LETA informēja platformas pārstāvji.

11.decembrī atlikušos eiro līdz pirmajam miljonam ieguldījusi abonente Inita Andžāne, kura norādījusi, ka katrs ziedojums pat kafijas tasītes vērtībā palīdz spert soli tuvāk Ukrainas uzvarai.

Līdz šim par "Stopify" saziedotajiem līdzekļiem īstenotas jau 13 ekipējuma piegādes: uz Ukrainu aizvesti 10 pikapi un džipi, 76 droni, 12 kvadricikli, bagiji un motocikli, 59 nakts redzamības iekārtas un termokameras, 3 kuteri un ātrlaivas, 92 ģeneratori un pārvietojamās uzlādes stacijas, kā arī 1270 cita ekipējuma vienības - optiskie tēmēkļi, taktiskais apģērbs, datori, binokļi, metāla detektori, bruņuvestes, rācijas un citi aizstāvjiem nepieciešami priekšmeti.

15:41. Karš Ukrainā un ekonomiskā situācija ir palielinājusi stresa līmeni Latvijas iedzīvotāju vidū, liecina Valsts kancelejas un Latvijas Transatlantiskās organizācijas aptauja par iedzīvotāju individuālo, kā arī sabiedrības un valsts noturību Krievijas brutālā kara Ukrainā kontekstā.

Vairāk nekā puse jeb 62% respondentu uzsvēruši, ka stresa līmeni palielinājusi ekonomiskā situācija valstī. Savukārt uz to, ka stresa līmeni palielinājis Ukrainā notiekošais karš, norādījuši 65% iedzīvotāju.

Gandrīz puse jeb 42% iedzīvotāju Ukrainas kara laikā mazāk uzticas vietējiem lēmuma pieņēmējiem, savukārt uz to, ka sabiedrība, kopiena nav gatava ārkārtas situācijām, tostarp kara Ukrainā radītājai pašreizējai krīzei, norādījuši 46% aptaujas dalībnieku.

14:53. Valdība otrdien atbalstīja 85 293 eiro finansējuma piešķiršanu Satiksmes ministrijai (SM) atbalsta sniegšanai Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācijas ("Eurocontrol") pārvaldītajā Eiropas gaisa satiksmes vadības īpašajā solidaritātes fondā Ukrainas un Moldovas to aeronavigācijas pakalpojumu izmaksu segšanai, aģentūrai LETA pavēstīja SM pārstāvji.

Finansējums tiks piešķirts no "Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem".

Ministrijā norāda, ka militārais konflikts Ukrainā turpinās, tādējādi nodarot nopietnus postījumus Ukrainas infrastruktūrai, tostarp nopietnas sekas Eiropas gaisa satiksmes vadības sistēmai, papildinot, ka izmaiņas ietekmējušas un zaudējumi skāruši gan Ukrainu, gan arī kaimiņvalsti Moldovu.

13:47. Centieni mobilizēt Rietumu pasauli, lai tiktu turpināts atbalsts Ukrainai, būs Polijas jaunās valdības prioritāte, otrdien sacīja nākamais Polijas premjerministrs Donalds Tusks.

Kā norādīja premjers, viņam ir sāpīgi dzirdēt, ka Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim ir jācenšas pārliecināt pasaules līderus par nepieciešamību turpināt atbalstu Kijivas cīņai pret Krievijas agresiju.

Valdības prioritāte būs pārliecināt līderus, ka ir jāturpina palīdzēt Ukrainai sevi aizstāvēt un ka tas ir viņu pašu interesēs.

12:50. Krievijas Centrālā vēlēšanu komisija pirmdien pavēstīja par Krievijas prezidenta vēlēšanu rīkošanu okupētajās Ukrainas teritorijās, šādi, pēc visa spriežot, cenšoties leģitimizēt okupāciju un diktatora Vladimira Putina varu, uzskata ASV Kara studiju institūta eksperti.

12:27. Odesas apgabalā bezpilota lidaparātu uzbrukumā naktī uz 12. decembri iznīcinātas sporta iestādes administratīvās ēkas un tehniskās telpas. Medijs pravda.com.ua ziņo, ka uzbrukuma laikā nav cietuši cilvēki.

12:15. Eiropas Savienība plāno piesaistīt 15 miljardus eiro no Krievijas iesaldētajiem aktīviem, lai finansiāli palīdzētu Ukrainai, vēstīts pravda.com.ua.

11:15. Eiropas Komisijas (EK) Lauksaimniecības komisārs Janušs Vojcehovskis atbalsta Krievijas graudu un citu lauksaimniecības produktu importa aizliegšanas, ieraksts sociālajā tīklā "Facebook" norāda Latvijas zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).

"Tā ir ES izvēle - neatbalstīt Krievijas ekonomiku, nefinansēt Krievijas karu Ukrainā, kā arī nepalīdzēt Krievijai izplatīt Ukrainā nozagtos graudus," uzvēra Krauze.

10:40. Tāda kara kā šobrīd Ukrainā notiekošais nav bijis nedz pagājušajā, nedz šajā gadsimtā, intervijā britu raidsabiedrībai BBC atzina Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs.

Vecās kara mācību grāmatas, arī NATO, "ir jāsūta atpakaļ uz arhīviem", rosināja amatpersona. "Tāda kara kā šis, kas notiek mūsu valstī, nav bijis nedz 20., nedz 21.gadsimtā," norādīja Daņilovs. "Tas, ka mēs divus gadus aizstāvam savu valsti, jau ir liela uzvara." Tiesa, amatpersona atzina, ka uz pretuzbrukumu liktās Ukrainas cerības nav attaisnojušās. 2023.gada maijā pirms pretuzbrukuma Daņilovs intervijā BBC sacīja, ka Ukrainai tuvāko mēnešu laikā būs "vēsturiska iespēja".

09:08. Kijiva neapzinās, cik nestabils ir kara finansējums, atsaucoties uz ASV amatpersonu teikto, vēsta laikraksts "New York Times". Vašingtonā bažījas, ka Kijiva var zaudēt karā bez jaunas stratēģijas un papildu finansējuma, norāda laikraksts.

Atbilstoši amerikāņu amatpersonu teiktajam, Ukrainas armijā un valsts vadībā daudzi balstās nereālistiskās gaidās par ASV militārajām piegādēm, lūdzot "miljonus šāviņu no Rietumu rezervēm, kuru nav", un neapzinās, cik "nestabils ir tālākais kara finansējums no ASV puses".

08:49. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 340 650 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 800 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5664 tankus, 10 579 bruņutransportierus, 8073 lielgabalus, 919 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 605 zenītartilērijas iekārtas, 324 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6163 bezpilota lidaparātus, 1596 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 650 automobiļus un autocisternas, kā arī 1170 specializētās tehnikas vienības.

08:15. Krievijas bruņotie spēki naktī uz otrdienu uz Ukrainu raidījuši 15 trieciendronus "Shahed", un deviņi no tiem notriekti, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki. Virs Zaporižjas un Dņipropetrovskas apgabaliem notriektas divas aviācijas spārnotās raķetes H-59. Kur trāpījuši seši nenotriektie dronu, netiek ziņots.

07:07. Eiropas Savienība ir tuvu tam, lai vienotos par nākamo, 12. sankciju paketi pret Krieviju, kas ietver Krievijas izcelsmes dimantu aizliegumu un papildu ierobežojumus Krievijas naftai, ziņo pravda.com.ua.

00:10. Lielbritānija un Norvēģija oficiāli paziņo par jūrniecības koalīcijas izveidi Ukrainai, informē pravda.com.ua.

Pasaulē

Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jomā Žuzeps Borels paudis nožēlu, ka neviena vara, tostarp ASV, nevar "apturēt" Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu, kurš apņēmies iznīcināt kaujiniekus Gazas joslā un Libānā.