Laika zīmju vērotājs klāsta, ko laikapstākļi svētdien "parādīs" par gaidāmo vasaru

© AFP/ SCANPIX

Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs savus sekotājus aicinājis vērot, kādi laikapstākļi būs svētdien. Izrādās, pēc tiem varēs noteikt, kāda būs gaidāmā vasara.

"Rīt, 7. aprīlī, jāvēro laiks. Ja 7. aprīlī skaidras debesis, spilgta saule - pērkoņaina vasara. Ja līst - laba sēņu vasara. Ja pērkons - silta vasara, laba riekstu raža. Ja 7. aprīļa nakts silta, tad arī turpmāk būs jauks pavasaris," mikroblogošanas vietnē twitter raksta V.Bukšs.

Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka Eiropas Savienības programmas "Copernicus" apkopotā informācija liecina, ka ilgtermiņa prognozes vēsta, ka 2019.gada vasara Eiropā, tai skaitā Latvijā, kopumā gaidāma siltāka nekā ierasts.

Visas prognozes liecina, ka gaisa temperatūra Latvijā un Eiropas lielākajā daļā vasarā būs augstāka par normu, savukārt prognozes par nokrišņu daudzumu nav tik viennozīmīgas. Vidējā nokrišņu daudzuma prognoze ir tuvu ilggadējam vidējam rādītājam.

Pēdējie četri gadi pasaulē bijuši četri siltākie novērojumu vēsturē, un turpmākajos gados gaisa temperatūra sasniegs jaunus rekordus, brīdina PMO.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem pērnais gads Latvijā bija vissausākais novērojumu vēsturē, kā arī viens no siltākajiem.

Pēdējā gada laikā Latvijā tikai vienā mēnesī - šā gada janvārī - gaisa temperatūra bija zemāka par normu un tikai divos mēnešos - pērnā gada aprīlī un šā gada martā - nokrišņu daudzums bija lielāks nekā ierasts.