Studenti: augstskolu apvienošana ir viens no sliktākajiem scenārijiem

Publiskajā telpā izskanējusī iecere līdzekļu taupīšanas nolūkos apvienot 19 valsts augstākās izglītības iestādes zem vienotas Latvijas Universitātes jumta kā risinājums līdzekļu taupīšanai studentos raisa neapmierinātību.

Studenti norāda, ka augstskolām jādod iespēja apvienoties, taču tas nedrīkst notikt mehāniski, jo vienotas universitātes izveide apdraud izglītības kvalitāti un pieejamību.

Latvijas Studentu apvienība (LSA) uzsver, ka monopolstāvoklis radīs izglītības kvalitātes līmeņa krišanos, jo apvienošana likvidēs konkurenci valsts augstskolu vidū, turklāt pastāv risks, ka vienīgā augstskola, izmantojot monopolstāvokli, varētu patvaļīgi palielināt studiju maksas. „Nav saprotams, kā būtu iespējams nodrošināt visiem studentiem kvalitatīvas studijas. Jau šobrīd auditorijas ir noslogotas un pasniedzēji nav pieejami konsultācijām visiem studentiem,” uzsver LSA.

Augstskolu apvienošanā studenti saskata draudus arī Latvijas reģionālajai attīstībai, kas ir Eiropas Savienības (ES) prioritāte. Šā brīža modelis pilnvērtīgi iekļauj visu valsts teritoriju un garantē vienmērīgu ģeopolitisku attīstību arī nākotnē. Ne mazāk būtiski ir saglabāt augstskolu tradīcijas – katras augstskolas pastāvēšanas laikā ir nostiprinājušas dažādas programmas, kas attīstījušās atšķirīgi un nostiprinājušās konkurences dēļ. Izveidojot vienu universitāti, tās tiks apvienotas, likvidējot izvēles iespējas.

LSA uzsver, augstskolām nevar liegt savstarpēji apvienoties, ja tās nespēj nodrošināt kvalitatīvas studijas līdzekļu trūkuma dēļ, taču tam jānorit dabiski, nevis mehāniski. Studenti uzskata, ka apvienošanas ideja ir radikāla, iespējams, sliktākais no scenārijiem. “Reformu pamatā ir jābūt vēlmei uzlabot situāciju. Augstskolu apvienošanas gadījumā nav skaidra plāna par to, kādi no tā būs ieguvumi - nav skaidrots, vai tas uzlabos izglītības kvalitāti, vai ar to panāks finansiālu ieguvumu valstij. Pieņemot, ka Latvijas Universitātes rektora M. Auziņa pamatojums apvienot augstskolas ir vēlme sakopot vienkopus visus resursus un izveidot spēcīgu zinātnes universitāti, es apšaubu, ka universitāte ar tik daudz profiliem būs spējīga attīstīt tos visus. Atsevišķu augstskolu specializēšanās pa zinātnes nozarēm var nest būtiskākus ieguvumus,” norāda LSA prezidente Anna Cīrule.

Svarīgākais