Ukrainas kara 563. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:02]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 9. septembrī. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21.02. Rumānijas karavīri sestdien netālu no robežas ar Ukrainu atraduši jaunas drona atlūzas, pavēstīja Rumānijas Aizsardzības ministrija, norādot, ka atlūzas ir no drona, kas ir līdzīgs Krievijas izmantotajiem.

Karavīri Tulčes apriņķī pārmeklējuši Plauru apvidu, pēc tam kad no vietvaras pārstāvjiem saņemta informācija par iespējamām drona atlūzām. Drona atlūzas šajā apvidū šonedēļ jau tika atrastas dažu kilometru attālumā no sestdien uzietu atlūzu vietas.

20.02. Okupantu varas struktūru pārstāvis Oļegs Krjučkovs apstiprināja informāciju par ugunsgrēku Simferopolē , tomēr apgalvoja, ka tā esot "parasta sadzīves rakstura degšana".

"Telegram" kanāli gan vēsta, ka pirms ugunsgrēka izraisīšanās bijis dzirdams sprādziens. Ugunsgrēks izraisījies degvielas cisternu noliktavas rajonā, vēsta kanāls "Krimskij veter" ("Krimas vējš").

19.11. Sestdien, 9. septembrī, okupētajā Simferopoles pilsētā kādas militārās vienības teritorijā izcēlās ugunsgrēks, ziņo pravda.com.ua.

17.15. Krievijas spiegu skaits ASV joprojām ir pārāk liels, neraugoties uz centieniem viņus atklāt un izraidīt no valsts, pasākumā Vašingtonā Starptautiskajā spiegošanas muzejā sacīja ASV Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) direktors Kristofers Rejs.

"Krievijas izlūkdienesta ietekmes zona - un ar to es domāju Krievijas izlūkdienesta darbiniekus - Savienotajās Valstīs joprojām ir pārāk liela," Reja teikto citē tīmekļa medijs "The Hill".

16.21. Krievija vairākus gadus izmanto Starptautisko Kriminālpolicijas organizāciju jeb Interpolu, lai vajātu varai nelojālus uzņēmējus un citas personas, saka advokāts Aleksejs Jeļisejevs.

Pašlaik Interpols ir izsniedzis 6947 sarkanos ziņojumus, kas paredz tiesībaizsardzības iestādēm visā pasaulē atrast un arestēt konkrēto personu. No šiem izsniegtajiem ziņojumiem gandrīz puse jeb 46% ir izsniegti, pamatojoties uz Krievijas lūgumu.

15.44. G20 samita līderiem izdevies panākt vienošanos par kopīgo samita deklarāciju, neraugoties uz domstarpībām par Krievijas karu pret Ukrainu, sestdien pavēstīja Indijas premjerministrs Narendra Modi.

G20 valstu vidū ir arī Krievija un Ķīna, un sarunvedējiem bijis grūti panākt vienošanos par tradicionālo samita deklarāciju. Jautājumā par Krievijas iebrukumu Ukrainā līderi vienojušies par kompromisa formulējumu, ziņu aģentūrai DPA apliecināja sarunām tuvi avoti.

15.07. ASV, domājams, nodos Ukrainai taktiskās ballistiskās raķetes ATACMS, atsaucoties uz avotiem prezidenta Džo Baidena administrācijā, vēsta telekanāls ABC. "Tas notiks," sacījusi viena no amatpersonām, kas ir pazīstama ar militārās palīdzības plāniem. Tiesa gan, amatpersona arī atzina, ka šie plāni var tikt koriģēti līdz to oficiālajai izziņošanai.

13.55. Krievijas karaspēka vadība Ukrainā pārsviež karavīrus uz dienvidiem no citiem frontes sektoriem, teikts britu militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā.

Ukraiņu kājnieki turpina taktisko uzbrukumu krievu pozīcijām uz austrumiem no Robotines, tur vājinot krievu vienības. Ukrainas armijas vienības vērš spiedienu pret krievu pozīcijām arī uz dienvidiem no Bahmutas, pakāpeniski virzoties starp Kļiščijivku un Avdijivku, teikts ziņojumā.

13.27. Valdība otrdien lems par atļauju iekšlietu resoram nodot Ukrainas likumsargiem 12 dronus. Ukrainas Valsts policijai plānots nodot Latvijas policijas grāmatvedības uzskaitē esošos četrus bezpilota gaisa kuģus un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta uzskaitē esošos astoņus dronus. Lidaparātu kopējā bilances vērtība ir 35 237 eiro.

11.31. Rīga septembrī uzņems 101 bērnu no Ukrainas pilsētas Čerņihivas, noskaidroja aģentūra LETA. Kā skaidroja Rīgas domē, pēc Ukrainas vēstniecības lūguma Rīgas pašvaldība uzņems 10 līdz 16 gadus vecus bērnus no Čerņihivas un viņu pavadošās personas.

10.15. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 268 140 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 600 iebrucēju.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4544 tankus, 8739 bruņutransportierus, 5789 lielgabalus, 757 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 508 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 4588 bezpilota lidaparātus, 1455 spārnotās raķetes, 19 kuģus un ātrlaivas, 8298 automobiļus un autocisternas, kā arī 870 specializētās tehnikas vienības.

09.04. Krievijas okupētajā Zaporižjas apgabala Polohu pilsētā ir iznīcināts partijas "Vienotā Krievija" štābs, piektdien paziņoja Melitopoles pilsētas mērs Ivans Fedorovs.

Trieciens Krievijas valdošās partijas štābam notika laikā, kad Krievija rīko pseidovēlēšanas okupētajās Ukrainas teritorijās.

00.10. Karalisko gaisa spēku lidmašīnas aizsargā kravas kuģus, kas ved graudus no Ukrainas, vēsta britu izdevums "The Telegraph".

"Mēs izmantosim savas iespējas, lai uzraudzītu Krievijas aktivitātes Melnajā jūrā... Šo novērošanas operāciju ietvaros Lielbritānijas gaisa spēku lidmašīnas lido virs teritorijas, lai atturētu Krieviju no nelikumīgiem uzbrukumiem civilajiem kuģiem," citēts Aizsardzības ministrijas teiktais.