Piemiņas dievkalpojumā piemin deviņus ķermeņa ziedotājus

Rīgas Anatomikumā otrdien Pateicības dievkalpojumā cilvēkiem, kas savu ķermeni pēc nāves ziedojuši anatomijas studijām un medicīnai pieminēja deviņus ķermeņa ziedotājus - Aivaru, Aleksandru, Allu, Anatoliju, Eldaru, Lolitu, Romualdu, Vitāliju un Zoju.

Pirmais šāds pateicības dievkalpojums notika 2002. gadā. Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas Liepājas bīskaps Pāvils Brūvers, Latvijas Pareizticīgo baznīcas pārstāvis priesteris Jānis Dravants, Romas Katoļu baznīcas bīskaps un Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas draudzes prāvests Andris Kravalis, kā arī Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskapa vietnieks un Rīgas Mateja draudzes mācītājs Pēteris Eisāns atbalstīja ķermeņa ziedošanu medicīnas izpētei. „Šie cilvēki ir varoņi, jo ziedojuši sevi citiem un kādam augstākam mērķim – zināšanām,” teica mācītāji. Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes rektors profesors Jānis Gardovskis atzina, ka ”viņi caur nāvi nes jaunas prasmes un zināšanas, lai dziedinātu citus cilvēkus”.

Statistika liecina, ka no 2002. gada līdz 2012. gada 11.oktobrim Iedzīvotāju reģistrā ievadītas ziņas par 1004 personām, kuras iesniegušas speciālu iesniegumu par sava ķermeņa izmantošanu pēc nāves. 656 personas aizliegušas ķermeņa, audu un orgānu izmantošanu pēc nāves, bet atļauju izmantot savu ķermeni devuši 348 cilvēki.

„Ja cilvēks vēlas oficiāli iepriekš noteikt, kas notiks ar viņa ķermeni pēc nāves, tad savas gribas izteikšanai personai Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) jāiesniedz iesniegums, kas atrodams iestādes mājas lapā pmlp.gov.lv. Iesniegumā jānorāda personas vārds, uzvārds, personas kods un aizliegums vai atļauja izmantot ķermeni, audus un orgānus pēc nāves. Par šo pakalpojumu valsts nodeva nav jāmaksā. Ikviens Latvijas iedzīvotājs izvēli atļaut vai aizliegt izmantot savus orgānus pēc nāves var izdarīt divos veidos. Pirmais – dodoties uz jebkuru PMLP nodaļu, kur būs jāuzrāda pase un jāuzraksta noteikta parauga iesniegums. Otrā iespēja – cilvēks savu izvēli var izdarīt arī elektroniski portālā www.latvija.lv, taču tam nepieciešams drošs elektroniskais paraksts. Ja personas paraksts uz iesnieguma ir notariāli apliecināts, persona iesniegumu PMLP var nosūtīt arī pa pastu vai iesniegt ar pilnvarotās personas starpniecību,” Neatkarīgo informēja Pilsonības un migrācijas pārvaldes (PMLP) sabiedrisko attiecību vadītāja Lāsma Lapinska. Viņa arī pastāstīja, ka “ziņas par personas izvēli tiek uzkrātas Iedzīvotāju reģistrā, kurā pēc rakstiska pieprasījuma Ministru kabineta noteiktā kārtībā tās saņem ārstniecības, izglītības un zinātnes iestādes, kurām normatīvajos aktos ir noteiktas tiesības nodarboties ar dzīva vai miruša cilvēka audu un orgānu izņemšanu un izmantošanu. Ja pastāv nepieciešamība izmantot kādas personas orgānus vai audus pēc tās nāves, attiecīgā ārstniecības, izglītības vai zinātnes iestāde no Iedzīvotāju reģistra vispirms pieprasa ziņas par personas dzīves laikā izteikto vēlmi. Ja Iedzīvotāju reģistrā ziņu par mirušā izteikto aizliegumu vai atļauju izmantot savu ķermeni, audus un orgānus pēc nāves nav, šā cilvēka laulātajam, vecākiem, pilngadīgajiem bērniem, brāļiem vai māsām ir tiesības rakstveidā informēt ārstniecības iestādi (audu un orgānu ieguves centrus) par viņa dzīves laikā izteikto gribu. To iedzīvotāju, kas dzīves laikā nav izteikuši nekādu savu vēlmi, tuviniekiem medicīnas iestādes var lūgt dot atļauju izmantot mirušā ķermeni.”

Likuma ietvaros iespējams, ka, ja cilvēks nav izteicis savu gribu un viņam nav tuvinieku, kas to varētu izdarīt viņa vietā, cilvēka ķermenis automātiski nonāk medicīnas iestāžu rīcībā, bet PMLP ar to nenodarbojas, apliecināja L. Lapinska. Personas iesniegums par ķermeņa, audu un orgānu izmantošanu pēc nāves nenosaka to, vai varēs izmantot atsevišķas ķermeņa daļas vai visu ķermeni, tāpēc, atļaujot to darīt, netiek pateikts, vai izmantos kādas konkrētas ķermeņa daļas un pārējo ķermeni apbedīs, vai arī visu ķermeni izmantos medicīnas studijās.

Svarīgākais