Maizītis: Ja KNAB vadītājs netiek galā ar savu iestādi, viņam jāatkāpjas

Komentējot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Normunda Vilnīša un gandrīz 72 biroja darbinieku konfliktu, bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis uzskata, ka Vilnītim būtu jāatkāpjas no amata, ja rodas sajūta, ka netiek galā ar iestādi, kuru vada.

"Nav jāmeklē palīdzība no ārpuses, ir daudz vadības metodes un formas, kā panākt, lai iestāde strādā, bet tam ir jābūt iekšienē. Ja parādās uz ārpusi, tas neliecina par profesionālu vadības stilu. Vadītājam ir jābūt personībai, autoritātei un jāvada iestādes darbs. Es atkāptos tādā situācijā, ja es netiktu galā ar iestādi, kuru es vadu," intervijā telekompānijai LNT raidījumam "Top 10" sacīja Maizītis.

Bijušais ģenerālprokurors domā, ka KNAB kolektīva neapmierinātība nav saistīta ar Vilnīša iecerēto biroja reformu, bet gan tai ir pavisam citi iemesli. "No malas raugoties, diez vai KNAB struktūra, vai kādai tai jābūt, ir konflikta cēlonis, tas noteikti ir meklējams kaut kur dziļāk, tas sabiedrībai netiek izskaidrots un mēs par to nezinām," pieļāva Maizītis.

Viņš atzīst, ka nesakārtotā KNAB politiskā pārraudzība ir viens no iemesliem nebeidzamai biroja darba politizācijai. "Te tā problēma ir tāda - vēl no tā laika, kad premjers bija Aigars Kalvītis un KNAB vadīja [Aleksejs] Loskutovs, nav sakārtoti šie pārraudzības jautājumi - nav skaidrība, ko premjers var darīt kā pārraugs un ko nē," uzskata Maizītis.

Jau ziņots, ka atklātu vēstuli ar pretenzijām pret Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša darbu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim ("Vienotība") nosūtījuši 74 no kopumā 142 birojā strādājošajiem darbiniekiem.

Kā teikts vēstulē, kas nonākusi aģentūras LETA rīcībā, tad šodien vairs neesot svarīgi, kāds KNAB struktūras modelis tiks atbalstīts. Pat, ja paliktu līdzšinējais - tik un tā būtu jārunā par galveno. Un galvenais ir birojā strādājošie profesionāļi - atbilstoši izglītotie un daudz pieredzējušie darbinieki, kuri šobrīd netiek novērtēti, bet patiesībā - izbauda mobinga visdažādākās izpausmes. Galvenais ir tas, ka biroju pamet un pametīs labākie darbinieki, ja to turpinās vadīt Vilnītis, brīdina vēstules autori.

"Nav runa tikai par Alvi Vilku un Jutu Strīķi. Viņi runā paši par sevi - gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Mēs gribam pateikt to, ka Alvis un Juta kopā ar sev padoto nodaļu vadītājiem veido vairogu, kas neļauj ikdienā mobingam sasniegt ierindas darbiniekus. Viņi ilgstoši neļāva darba rezultativitāti graujošajai informācijai mūs sasniegt, tādējādi ļaujot mums pilnvērtīgi pildīt uzliktos amata pienākumus. Mēs mēģinājām izlikties, ka viņiem tas izdodas, taču patiesībā zinājām ļoti daudz, daudz ko nojautām. Vairākos gadījumos neklusējām, taču biroja priekšnieks mūs ignorēja. Biroja priekšnieks zina, ka viņam neuzticas liela daļa KNAB darbinieku, bet izliekas, ka viss ir kārtībā. Domā, ka atbrīvojoties no nelojālo darbinieku nelojālajiem priekšniekiem, salauzīs ierindnieku pretestības garu. Varbūt kaut ko citu domā? Tam nav lielas nozīmes. Skaidrs ir viens - viņa domas ir pretējas mūsu domām, mūsu - viņa domām," vēstulē premjeram sūdzas KNAB darbinieki.

Līdzīga satura vēstuli Ministru prezidentam nosūtījusi arī KNAB arodbiedrība, kā arī sabiedrība par atklātību ­ "Delna"" un sabiedriskās politikas centrs "Providus", aicinot Dombrovski vērtēt Vilnīša atbilstību KNAB priekšnieka amatam.

Svarīgākais