Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Tiesneša slimības dēļ atkal pārceļ tiesas sēdi t.s. Lemberga prāvā

© Pixabay

Tiesas sastāva priekšsēdētāja Borisa Geimana ilgstošas slimības dēļ tiesas sēde tā dēvētajā Lemberga prāvā pārcelta uz 9. septembri, otrdien paziņoja Rīgas apgabaltiesas tiesnese Irīna Jansone.

Atklājot tiesas sēdi Rīgas apgabaltiesā, tiesas sastāva augstajos krēslos otrdien apsēdās trīs tiesneses - Irīna Jansone, Ligita Kuzmane un rezerves tiesnese Ārija Ždanova. Rezerves tiesneses apsēšanās tiesas sastāvam paredzētajos krēslos signalizēja, ka varētu sekot tiesas paziņojums par izmaiņām tiesas sastāvā. Tomēr jau drīz vien noskaidrojās, ka viss norit, kā jau ierasts pēdējās trijās tiesas sēdēs, kas tika aizstātas ar organizatoriskām sanāksmēm par to, kā atrast jaunu advokātu Aivaram Lembergam.

Atklājot sēdi, I. Jansone teica: «Šodien bija paredzēts skatīt krimināllietu Aivara Lemberga, Anša Sormuļa un Anrija Lemberga apsūdzībā. Šodien ir ieradušies: Anrijs Lembergs ir izveseļojies un ir tiesas zālē; Aivars Lembegs un Ansis Sormulis ir Ventspilī un piedalās videokonferences režīmā. Uz tiesas sēdi ir ieradušies arī visi trīs aizstāvji un valsts apsūdzības uzturētāji, bet mums šodien joprojām nav tiesnesis Boriss Geimans, kurš turpina slimot un nebūs visu šo nedēļu. Kā redzu, šodien nav arī, kā norādīts Aivara Lemberga vienošanās, viņa pieaicinātais advokāts Aivo Leimanis. Tāpēc aizstāvību šodien nodrošina valsts nodrošināts aizstāvis Genādijs Ivankins. Nu ko es varu ieteikt? Es varu ieteikt aizstāvim sākt iepazīties ar lietas materiāliem, jo rit jau trešā nedēļa, kopš tiesas sēdes nenotiek. Šodien tiesas sēdi slēdzu. Nākamā tiesas sēde 9. septembrī pulksten 10.00.»

Jau trešo nedēļu B. Geimana slimības dēļ tiek pārceltas tiesas sēdes. Tiesai jāpieņem lēmums par turpmāko tiesu debašu gaitu, proti, kādu laiku dot advokātiem G. Ivankinam vai Aivo Leimanim, lai viņi varētu iepazīties ar krimināllietas materiāliem un prokuroru vairāk nekā gadu ilgušo debašu runu.

Kā zināms, A. Lemberga advokāts Raimonds Krastiņš sakarā ar nopietnām veselības problēmām pārtrauca A. Lemberga aizstāvību šā gada jūnijā. Atbalstot prokuroru iniciatīvu, tiesa pieaicināja valsts apmaksātu advokātu G. Ivankinu, kurš paziņoja, ka arī viņam nepieciešams vismaz pusgads, lai iepazītos ar krimināllietas materiāliem. A. Leimanis savu nostāju tiesas sēdē par nepieciešamību iepazīties ar lietu pagaidām vēl nav paudis.

No četriem apsūdzības uzturētājiem pēdējās tiesas sēdes augustā un septembrī apmeklē tikai divi prokurori - Juris Juriss un Aivis Zalužinskis. Vakar J. Juriss tiesas zālē sēdēja bez melnās prokurora mantijas, turpretim A. Zalužinskis mantijā - kā to prasa likums.

Iespējams, šāds J. Jurisa brīvais stils skaidrojams ar pārliecības vairošanos par nākotnes karjeras izaugsmi. Aizvien biežāk tiesu namos un Saeimas ēkā dzirdams, ka tieslietu padomē tieslietu ministrs Jānis Bordāns un Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Juta Strīķe gatavojas aicināt izvērtēt J. Jurisa kandidatūru ģenerālprokurora amatam.

Tieslietu padomes sastāvā ir 15 locekļi - astoņi pastāvīgie un septiņi vēlētie. Pastāvīgie ir Augstākās tiesas priekšsēdētājs, Satversmes tiesas priekšsēdētājs, tieslietu ministrs, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs, ģenerālprokurors, Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs, Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājs. Vēlētie ir Augstākās tiesas plēnuma ievēlēts tiesnesis un seši Tiesnešu konferences ievēlēti tiesneši.

Prokuratūras likumā teikts, ka ģenerālprokuroru «pēc Augstākās tiesas priekšsēdētāja priekšlikuma, kas saskaņots ar Tieslietu padomi», amatā ieceļ Saeima uz pieciem gadiem.

Ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera pilnvaru termiņš oficiāli beidzas nākamgad 11. jūlijā. Tas nozīmē, ka diskusijas par ģenerālprokurora kandidatūru pilnus apgriezienus būs uzņēmušas nākamā gada sākumā, tomēr tas nenozīmē, ka par šo tematu nevarētu sākt diskusijas jau tagad.

Atbilstoši Prokuratūras likumam, ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms ģenerālprokurora pilnvaru izbeigšanās Augstākās tiesas priekšsēdētājam savi ierosinājumi par kandidātiem jāpiesaka Ģenerālprokurora padomei, Augstākās tiesas plēnumam, tiesnešu vai prokuroru profesionālām biedrībām, kā arī tām fiziskām personām, kuras vēlas pieteikt savu kandidatūru.