Ukrainas kara 660. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:36]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 15. decembrī. Ukraina jau vairāk nekā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:36. Eiropas Savienības (ES) līderi piektdien solījuši atrast veidu, kā apiet Ungārijas veto finansiālajai palīdzībai Ukrainai 50 miljardu eiro apjomā. Vienošanos par finansiālu atbalstu Ukrainai 50 miljardu eiro apjomā bija plānots panākt ES dalībvalstu līderu pēdējā šī gada samitā ceturtdien un piektdien Briselē. Taču Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns piektdienas rītā bloķēja ES dalībvalstu līderu vienošanos par finansiāla atbalsta paketi Ukrainai. ES līderi vēlreiz mēģinās panākt vienošanos ārkārtas samitā nākamā gada sākumā.

21:34. Ukrainas lielākā hidroenerģijas kompānija "Ukrhydroenergo" tuvāko sešu mēnešu laikā plāno atjaunot aptuveni 1000 megavatu hidroenerģijas ražošanas jaudu, kuru ietekmējuši Krievijas uzbrukumi, ziņo pravda.com.ua.

20:34. Japānas valdība ir paziņo, ka pakļaus sankcijām 135 Krievijas un ar Krieviju saistītus uzņēmumus, un privātpersonas, kas palīdzēja apiet valstī noteiktos sankciju ierobežojumus, ziņo pravda.com.ua.

19:01. Eiropas savienības (ES) dalībvalstu līderu lēmums par sarunu uzsākšanu ar Ukrainu par tās iestāšanos ES ir labākais, kas varēja notikt, šādu vērtējumu pēc Eiropadomes sēdes aģentūrai LETA pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

18:28. Ungārijas nostāja par Eiropas Savienības (ES) finansiālā atbalsta programmu Ukrainai ir problemātiska, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV). Viņš atzīmēja, ka līdzīga nostāja Ungārijai bija arī pagājušajā gadā, kad tika lemts par palīdzības programmu Ukrainai 2023.gadam. Arī toreiz Ungārija draudēja bloķēt šo paketi, taču pēdējā brīdī tomēr izdevās vienošanos panākt.

17:38. Lietuva piektdien nodeva Ukrainai jaunu militārās palīdzības sūtījumu, informēja Aizsardzības ministrija.

Lietuvas armija ir nogādājusi Ukrainai vairākus miljonus patronu un vairākus tūkstošus granātu tuvas darbības prettanku granātmetējiem, kā arī aptuveni 1000 saliekamo gultu. Papildus regulārai militārā ekipējuma nodošanai Lietuva arī aktīvi apmāca Ukrainas karavīrus, sniedz medicīnisko palīdzību un rehabilitāciju, ekspertu konsultācijas, kā arī piedalās starptautiskajos fondos Ukrainai.

16:21 Lietuvā saremontēta pirmā partija tanku "Leopard 2", kas cietuši karadarbībā Ukrainā, un drīzumā tie atgriezīsies kaujas laukā, piektdien paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Daži no saremontētajiem smagajiem tankiem piektdien tika demonstrēti Lietuvas Bruņoto spēki mācību poligonā Gaižūnos, kas atrodas Jonavas rajonā Lietuvas vidienē.

"Lietuva ir nepārtraukti atbalstījusi Ukrainas cīņu par neatkarību, ne tikai sūtot militāro palīdzību, bet arī palīdzot remontēt tankus "Leopard", kas ir ļoti nepieciešami kaujas laukā," paziņoja aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

Precīzs saremontēto tanku skaits netiek atklāts.

Tankus remontēja Eiropas lielāko kara tehnikas ražotāju - Vācijas kompāniju "Rheinmetall" un "Krauss-Maffei Wegmann" (KMW) - Lietuvā bāzētais kopuzņēmums "Lithuania Defense Services" (LDS).

Kompāniju Lietuvā izveidoja 2022.gadā, lai apkoptu un remontētu Baltijas reģionā izvietoto NATO sabiedroto spēku kaujas tehniku.

LDS darbnīcās Jonavā oktobrī sāka no Ukrainas kaujas lauka atvesto tanku "Leopard 2" remontu.

Lietuva jau ir organizējusi pašgājējhaubiču "PzH2000" remontu un nogādāšanu atpakaļ Ukrainā, atgādināja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

16:11 Dienvidos krievu okupanti ķeras pie uzbrukumiem, bet tos atvaira ukraiņu aizstāvji. Pēc Pivdenas operatīvās pavēlniecības preses dienesta teiktā, ienaidnieks nostiprina savas pozīcijas un veido rezerves.

"Viņi veic uzraudzību, nebeidz spiest ar artilērijas uguni un izmanto dažāda veida bezpilota lidaparātus: gan izlūkošanas, gan uzbrukuma. Aizsardzības spēki ieņem pozīcijas Dņepras kreisajā krastā, nodarot uguns postījumus ienaidniekam, kurš ik pa laikam atgriežas. uz uzbrukuma operācijām, bet saņem cienīgu atraidījumu.” , - pavēstīja preses dienests.

Aizvadītajā diennaktī Kreisajā krastā likvidēti 24 okupanti, iznīcināts lielgabals, trīs bruņumašīnas un divi novērošanas posteņi.

15:00 Grupa Metinvest Rinata Ahmetova tērauda frontes vārdā Ukrainas Drošības dienesta militārajai vienībai P9025 dāvināja divus pikapus un piecus bezpilota lidaparātus DJI Mavic 3. Kopējais militārās iniciatīvas bezpilota lidaparātu skaits pārsniedza 5 tūkstošus.

SBU īpašie spēki frontes līnijās ir pazīstami ar savu lielisko bezpilota lidaparātu operatoru darbu. Pēdējo divu nedēļu laikā vien viņu speciālisti trāpījuši 153 Krievijas bruņumašīnām un transportlīdzekļiem. Lai papildinātu Ukrainas iznīcinātāju ekipējuma krājumus, Tērauda fronte viņiem kārtējo reizi atveda automašīnu - divus pikapus - un piecus dronus. To kopējās izmaksas ir 1,6 miljoni grivnu, ziņoja uzņēmuma preses dienests.

13:50 15.decembrī Melitopolē Pretošanās kustība uzspridzināja dzelzceļa vilcienu, kas katru dienu veda munīciju un degvielu no Krimas uz Melitopoli un Dņeprorudniju.

Par to ziņoja Nacionālās pretošanās centrs. Tiek atzīmēts, ka atceļā šis vilciens no īslaicīgi okupētajām teritorijām vedis rūdu, graudus un bojātu tehniku, taču, pateicoties pazemes varoņiem, vilciens savu ceļu beidzot pabeidza.

12:59 Pēkšņi iztukšota iebrucēju militārā aprīkojuma remonta bāze netālu no Novostepovas ciema Džankojas reģionā (īslaicīgi okupētā Krima).

Saskaņā ar Krimas novērošanas projektu šajā bāzē krievi ilgu laiku pavadīja, remontējot bojāto tehniku ​​un sagatavojot to nosūtīšanai uz fronti. Septembrī tur bija daudz vairāk automašīnu, bruņutransportieru, tanku un citas bruņutehnikas nekā tagad.

Iekārtas apjoms šajā bāzē strauji samazinās kopš šī gada marta. Pavasarī tur bija daudz darbinieku, tagad gandrīz nav.

"Pamatojoties uz to, mēs varam izdarīt divus pieņēmumus: vai nu vairs nav ko remontēt, vai arī remonts tiek veikts kaut kur citur. Bet par jauno vietu mēs neko nezinām," raksta projektā.

12:00. Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju dod savu rezultātu, šādu vērtējumu intervijā aģentūrai LETA pauda Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV). "Kopumā sankcijas savu rezultātu dod. Piemēram, ja mēs skatāmies uz Krievijas lielāko budžeta ieņēmumu avotu, kas ir naftas un naftas produktu eksports, tad Krievijas ieņēmumi no naftas eksporta, salīdzinot ar pagājušo gadu, šogad ir samazinājušies par apmēram trešdaļu. Tur liela ietekme ir ES noteiktajam naftas embargo un G7 noteiktajiem naftas cenu griestiem," sacīja politiķis. Dombrovskis gan atzīmēja, ka jārēķinās ar to, ka daudzas pasaules valstis šīm sankcijām nav pievienojušās, tostarp tādas lielas valstis kā Ķīna un Indija, un līdz ar to Krievija aktīvi meklē alternatīvus noieta tirgus.

11:00. Dronu koalīcijas koncepta mērķis ir apvienot Latvijas un citu Ukrainas atbalsta grupas (Ramšteinas formāts) valstu resursus dronu nozarē, lai palīdzētu Ukrainai gūt nepieciešamo pārsvaru šajā karadarbības jomā, aģentūrai LETA sacīja Latvijas aizsardzības ministra Andra Sprūda (P) padomniece stratēģiskās komunikācijas jautājumos Rita Plūme. Dronu koalīcija ietvers dronu un rezerves daļu piegādes, lidaparātu testēšanu un mācību nodrošināšanu, kā arī citu tehnisko risinājumu ieviešanu. Sprūds jau vakar paziņoja, ka, lai atbalstītu Ukrainu arvien svarīgākā karadarbības jomā, plānots veidot Dronu koalīciju.

10:00. Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) nesaredz nekādus stratēģiskus riskus, ka ASV varētu pārtraukt sniegt atbalstu Ukrainas un arī Latvijas drošībai. Intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" viņš atzina, ka katrā valstī var būt savs iekšpolitiskais un demokrātiskais process, kurā parādās viedokļu pretnostatījumi, īpaši priekšvēlēšanu karstumā. Tomēr līdz šim ASV ir bijusi neaizvietojama loma Ukrainas un Latvijas drošības stiprināšanā, un arī tagad nav ne mazāko šaubu, ka šis atbalsts turpināsies, sacīja Sprūds.

09:06. Ukraiņu karavīri notriekuši visus 14 trieciendronus "Shahed", ko naktī uz piektdienu Krievijas karaspēks radīja uz Ukrainu, platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas Gaisa spēku pavēlniecība. Droni raidīti no Krievijas Krasnodaras novada Primorskoahtarskas rajona. Visus 14 ienaidnieka trieciendrons Ukrainas Gaisa spēku un Aizsardzības spēku uguns grupas notriekušas Mikolajivas, Hersonas, Hmeļnickas un Poltavas apgabalu robežās, teikts ziņojumā.

08:16. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 343 890 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1090 iebrucēji.

07:31. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns piektdienas rītā bloķēja Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderu vienošanos par finansiāla atbalsta paketi Ukrainai, paziņoja vairāki diplomāti.

07:15. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi ceturtdien samitā Briselē vienojās noteikt 12.sankciju kārtu pret Krieviju par tās karu pret Ukrainu. 27 dalībvalstu līderi paziņoja, ka "apsveic" jaunu sankciju pieņemšanu pret Maskavu. Jaunās sankcijas, kuras vēl nav oficiāli publicētas, paredz aizliegt Krievijas ienesīgo dimantu eksportu. Tās arī ietver pasākumus ar mērķi pastiprināt naftas cenas griestu ieviešanu, lai samazinātu Kremļa ienākumus no jēlnaftas pārdošanas valstīm ārpus ES.

00:10. Ukrainas gaisa aizsardzība iznīcināja raķeti, kas lidoja uz Dņipro, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais