Veselības indekss: Cilvēki pārāk maz guļ

© F64

Veselības indekss atklāj satraucošus datus par iedzīvotāju psihoemocionālo veselību – liela daļa Latvijas iedzīvotāju nevelta pietiekami ilgu laiku miegam, kas ir viens no priekšnoteikumiem labi veselībai.

60 procenti Latvijas iedzīvotāju nevelta miegam pietiekami ilgu laiku, bet katrs sestais iedzīvotājs ir piedzīvojis bezmiegu vai miega traucējumus, liecina Mana Aptieka&Apotheka Veselības indekss.

Aptaujas rezultāti liecina, ka vismazāk laika miegam velta jaunieši 18 līdz 24 gadu vecumā - tikai 36 procenti jauniešu guļ pietiekami, visvairāk guļ seniori 55-74 gadu vecumā. «Miega problēmas sabiedrībā ir aktuālas, turklāt, ja tās neārstē, cilvēks ar laiku var iedzīvoties nopietnās veselības problēmās, jo tieši veselīga miega laikā tiek stiprināta imunitāte,» norāda miega medicīnas speciālists un neirologs Ainārs Vecvagars. Diennaktī ikvienam būtu jāguļ vismaz septiņas stundas, bet sabiedrībā valdošais pieņēmums, ka ir pietiekami arī ar piecām sešām stundām miega, ja pēc tam pašsajūta ir laba, ir aplams. «Nepietiekami guļot, pašsajūta var pat būt laba, taču tā tas būs tikai īstermiņā. Izturības robeža vidēji ir divi gadi, tad nepietiekama miega dēļ sākas dažādas fiziskās veselības problēmas - galvas, muguras, locītavu sāpes, pasliktinās atmiņa, krītas darbaspējas, kā arī var attīstīties mentālās veselības problēmas - tādas kā izdegšanas sindroms vai pat veģetatīvā distonija,» saka A. Vecvagars. Veselības indekss arī liecina, ka salīdzinoši daudzi cieš arī no psihoemocionālās veselības traucējumiem: piecus procentus aptaujāto piemeklējušas trauksmes lēkmes, bet četri procenti aptaujāto slimojuši ar veģetatīvo distoniju. Saglabājas tendence, ka katrs desmitais iedzīvotājs ir izjutis nepieciešamību pēc psihologa vai psihoterapeita vizītes, taču speciālistu nav apmeklējis.



Svarīgākais