Ukrainas kara 936. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:09]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 16. septembrī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:09 NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sacīja, ka lēmums par to, vai ļaut Ukrainai veikt liela attāluma triecienus Krievijas teritorijā, būs atkarīgs no atsevišķiem sabiedrotajiem. Viņš arī uzsvēra, ka karā vienmēr pastāv riski, taču lielākais risks Eiropai ir Krievijas uzvara Ukrainā.

21:27 "Ukrainian Armored Vehicles" Ukrainā būvēs jaunu rūpnīcu artilērijas munīcijas ražošanai. "Plānojam valstī atvērt vēl vienu ražotni, kas ļaus būtiski palielināt piegādes apjomus," sacīja r/upnīcas direktors Vladislavs Belbass. Viņš atteicās minēt, kāda veida munīcija tiks ražota jaunajā rūpnīcā. Tajā pašā laikā tika runāts, ka nav plānots ražot 152 mm padomju stila čaulas.

20:43 Nīderlandes aizsardzības ministrs Rubens Brekelmanss pirmdien platformā "X" uzsvēris, ka Krievijas veiktie NATO gaisa telpas pārkāpumi ir nepieņemami un bīstami un šādi droni un raķetes būtu jāpārtver.

"Mūsu atbildei jābūt skaidrai. Droni un raķetes, kas ielido mūsu gaisa telpā, ir jāpamana un jāpārtver. Vajadzības gadījumā NATO būtu jāatbalsta atsevišķi sabiedrotie," pauda Nīderlandes jaunais aizsardzības ministrs, kurš jūlijā nomainīja šajā amatā Kajsu Ollongreni.

Brekelmanss šādu viedokli platformā "X" pauda pēc tikšanās ar Lietuvas ārlietu ministru Laurīnu Kasčūnu.

19:52 Kurskas apgabalā Ukrainas bruņoto spēku Gaisa uzbrukuma karaspēka vienības vienā no apdzīvotajām vietām izsita no ierindas modernu Krievijas desanta kaujas mašīnu BMD-4.

18:55 Krimas okupācijas tiesa politieslodzītajam Aleksandram Sizikovam piesprieda 17 gadu cietumsodu, neskatoties uz viņa pilnīgu aklumu un pirmās grupas invaliditāti.

17:53. Ukraina līdz gada beigām saņems no Dānijas vēl vienu iznīcinātāju F-16 partiju, paziņojis Dānijas aizsardzības ministrs Troelss Lunds Poulsens.

"Dānija 2024.gada otrajā pusē piegādās papildu lidmašīnu partiju," paziņoja aizsardzības ministrs, nenosaucot konkrētu iznīcinātāju skaitu. Nav zināms arī, kad tieši F-16 tiks nodoti Ukrainai.

Pirmie F-16 no Dānijas tika piegādāti Ukrainai augusta sākumā.

17:06. Krievijas diktators Vladimirs Putins izdevis dekrētu, kas palielina Krievijas bruņoto spēku personāla skaitu līdz 2 389 130, vēsta Kremlim pieskaņotā Krievijas ziņu aģentūra TASS.

Kremļa līderis ir licis valdībai piešķirt pietiekami daudz līdzekļu no budžeta Aizsardzības ministrijai dekrēta īstenošanai. Tas nozīmē, ka Putins ir palielinājis bruņoto spēku personālu par 180 000 cilvēku.

15:53. Krievija septembrī divu nedēļu laikā pret Ukrainu raidījusi vairāk nekā 640 dronus "Shahed", pirmdien paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Par laimi, mūsu karavīri lielāko daļu no tiem notrieca. Mēs pastāvīgi strādājam pie tā, lai padarītu efektīvu Ukrainas gaisa vairogu. Mēs stiprinām savus gaisa spēkus, mobilās grupas, visas pretgaisa aizsardzības vienības," sacīja Zelenskis.

Aizvadītajā naktī Krievijas armija raidīja pret mērķiem Ukrainā 56 "Shahed", no kuriem 53 tika notriekti, norādīja prezidents.

14:59. Kopš 2022. gada Krievija un tās partneri ir pārdevuši no Ukrainas okupētajām teritorijām nozagtos graudus gandrīz viena miljarda dolāru vērtībā, vēsta "The Wall Street Journal".

Tiek atzīmēts, ka precīzu nozagtās lauksaimniecības produkcijas komerciālo vērtību ir grūti noteikt. Tomēr Ukrainas lauksaimniecības ministra vietnieks Dmitraševičs ziņoja, ka kopš 2022. gada no okupētās Ukrainas daļas ir izvesti vismaz 4 miljoni tonnu graudu.

13:57. Ukrainas Ārlietu ministrija aicinājusi ANO un Starptautisko Sarkanā Krusta komiteju (SSKK) iesaistīties humānās palīdzības sniegšanā Kurskas apgabala teritorijās, kas atrodas Ukrainas bruņoto spēku kontrolē, teikts ministrijas paziņojumā.

"Ukraina, ievērojot visas starptautisko humāno tiesību un cilvēktiesību normas un principus, īstenojot efektīvu kontroli atsevišķos Kurskas apgabala rajonos, stingri ievēro savas starptautiskās saistības starptautisko humāno tiesību jomā, jo īpaši par civiliedzīvotāju aizsardzību karadarbības laikā," norādīja ministrija.

12:45. Īstenojot pretpasākumus agresijai, ir jānodrošina Krievijas valsts līdzekļu konfiskācija un nodošana Ukrainai, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa Lukaševica (JV), piedaloties Jaltas Eiropas stratēģijas konferencē.

Deputāte sarunā ar Augstākās Radas pirmo vicespīkeru Oleksandru Kornijenko pauda uzskatu, ka līdz šim noteiktās Eiropas Savienības un starptautiskās sankcijas nav apturējušas Krievijas agresiju pret Ukrainu, tāpēc ir laiks nākamajiem soļiem. Tāpat būtisks aspekts sarunā tika uzsvērts, ka Krievijas nodarītie zaudējumi Ukrainai pārsniedz to līdzekļu apjomu, kas ir iesaldēti un konfiscējami. Tas savukārt izslēdz risku par nepieciešamību tos atmaksāt Krievijai.

11:18. Ukraiņu karavīri notriekuši 53 no 56 trieciendroniem "Shahed", ko naktī uz pirmdienu uz Ukrainu raidījis Krievijas karaspēks, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Tiek ziņots, ka galvenais trieciena virziens bija Kijivas apgabals. Droni raidīti no Krievijas Kurskas apgabala un Jeiskas rajona. Šahedi notriekti Kijivas, Čerkasu, Vinnicas, Poltavas, Sumu, Zaporižjas, Kirovohradas, Mikolajivas un Dņipropetrovskas apgabalos, teikts paziņojumā.

10:24. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 634 860 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1060 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8683 tankus, 17 071 bruņutransportieri, 18 123 lielgabalus un mīnmetējus, 1187 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 947 zenītartilērijas iekārtas, 369 lidmašīnas, 328 helikopterus, 15 263 bezpilota lidaparātus, 2592 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 24 712 automobiļus un autocisternas, kā arī 3090 specializētās tehnikas vienības.

09:21. Ukraina negrasās tirgoties ar savām teritorijām, apmeklējot armijas vienības Sumu apgabalā, sacīja ārlietu ministrs Andrijs Sibiha. "Es apliecināju mūsu karavīriem, ka Ukraina neplāno tirgoties par teritorijām vai Minskas tipa vienošanos. Nav svarīgi, ko viņi raksta avīzēs," sociālajā tīklā "Facebook" pauda Sibiha.

"Tā ir absolūti stingra prezidenta nostāja, un Vašingtonā viņš prezentēs lietas, kas noteikti stiprinās mūsu karavīrus," viņš piebilda.

08:07. Pieci bijušie Lielbritānijas aizsardzības ministri, kā arī bijušais premjerministrs Boriss Džonsons aicinājuši Lielbritānijas valdību dot Ukrainai atļauju veikt triecienus dziļi Krievijas teritorijā, izmantojot Lielbritānijas piegādātās raķetes "Storm Shadow", pat ja ASV šādu soli neapstiprina un nedod līdzīgu atļauju izmantot savas raķetes ATACMS, vēsta laikraksts "Sunday Times".

Visi bijušie ministri laikrakstam "Sunday Times" norādīja, ka Lielbritānijai nevajadzētu gaidīt oficiālu ASV piekrišanu, bet gan izrādīt līderību.

07:08. Krievijas armijas triecienā Harkivā svētdien nopietni postījumi nodarīti 12 stāvu dzīvojamam namam, dzīvību zaudējis viens cilvēks, 42 ievainoti, pavēstīja pilsētas mērs Ihors Terehevs.

No ēkas drupām izcelts sievietes līķis. Ievainoto vidū ir četri bērni, norādīja mērs.

00:10. Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis sacīja, ka Ukraina ieroču trūkuma dēļ nevar aprīkot pat 4 no 14 brigādēm, kuras jāapmāca, raksta pravda.com.ua.

Svarīgākais