IIEA: Skolu ēdinātāju ikdiena pēc VM grozījumiem šogad ir haotiska

Lielākajai daļai skolu ēdinātāju ikdiena pēc Veselības ministrijas (VM) grozījumu Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr.172 stāšanās spēkā šogad ir haotiska. Lai uzlabotu situāciju un pārrunātu aktuālāko saistībā ar izmaiņām noteikumos, nākamnedēļ skolu ēdinātāju pārstāvji tiksies ar VM, aģentūrai LETA norāda Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas (IIEA) pārstāve Ilona Dreimane.

Viņa skaidro, ka haoss ikdienas darbā skolu ēdinātājiem galvenokārt ir tāpēc, ka ēdinātājiem uzreiz neizdodas pielāgoties jaunajai situācijai. Tāpat haosu ikdienā rada arī šo grozījumu interpretācija.

"Lai arī IIEA strādāja pie grozījumu izstrādes, tomēr grūtības parādās tad, kad grozījumi stājas spēkā. Ēdinātāji iepriekš piekrita grozījumiem, bet ar tādu norunu, ka pārtikas ražotājiem būs grozījumiem atbilstīgi produkti, ko piedāvāt ēdinātājiem. Taču divas nedēļas pēc grozījumu stāšanās spēkā ēdinātājiem trūkst tādu produktu kā, piemēram, siers, jogurti, ievārījumi, jo ražotājiem līdz šim nebija ko piedāvāt," stāsta Dreimane.

Viņa atzīmē, ka ēdinātāji nedrīkst iepirkt tādus produktus, kuru sastāvā ir tādas pārtikas piedevas kā konservanti, krāsvielas, saldinātāji un aromatizētāji. Ražotāji jau ir sākuši šādu produktu ražošanu, kas nozīmē, ka no nākamās nedēļas situācija ar produktu nepietiekamību varētu stabilizēties.

Vēl kāda nianse ir grozījumu interpretācija, proti, tas, kā grozījumus saprot kontrolējošie dienesti - Pārtikas un veterinārais dienests, medmāsas un skolu kontroles, norāda Dreimane, piebilstot, ka visiem nav vienotas izpratnes par to, kas atbilst vai neatbilst grozījumiem.

Taču būtiskākā problēma ir saistīta ar produktu cenu. "Lielā problēma ir ražotāja produkta cenas atbilstība. Proti, produkts bez pārtikas piedevām var būt divas, trīs vai pat četras reizes dārgāks par analogu ar konservantiem. Ministrija ēdinātājiem iepriekš solīja, ka tiks atrasts finansējums, lai kompensētu ēdinātāju pieaugušos izdevumus, taču pagaidām šis jautājums vēl nav atrisināts," atzīst Dreimane.

Lai informētu VM, IIĒA nosūtīja ministrijai lūgumu rast iespēju tikties. VM ir informējusi, ka tikšanās varētu notikt nākamnedēļ, taču precīzs laiks vēl nav zināms, informē Dreimane.

Savukārt IIĒA vadītāja Silvija Miniča aģentūrai LETA norāda, ka, neskatoties uz sarežģīto šī gada sākumu, patlaban neesot slēgta neviena skolu ēdnīca. "Slēgta patlaban nav neviena skolu ēdnīca. Ir skaidrs, ka līdz šī mācību gada beigām strādās visi, kas strādā, jo ēdinātājus saista līgumi. Protams, grūti prognozēt, kas būs pēc tam, taču IIĒA cer, ka situācija stabilizēsies."

Kā ziņots, līdz ar gadumiju ir stājušies spēkā grozījumi Ministri kabineta noteikumos, kas aizliedz izglītības iestādēs bērniem piedāvāt arī piena produktu analogus, dažādus cukura konditorejas izstrādājumus, kā arī bezalkoholiskos dzērienus ar saldinātājiem, krāsvielām, aromatizētājiem un konservantiem.

Izglītības iestādēs nedrīkstēs izplatīt cukura un miltu konditorejas izstrādājumus, kuru sastāvā ir daļēji hidrogenēti augu tauki un kuriem pievienotas pārtikas piedevas, kas ir saldinātāji, krāsvielas, konservanti.

Tāpat izglītības iestāžu dienas, kompleksajā un izvēles pusdienu ēdienkartē, kā arī pamatdiētas ēdienkartē nedrīkstēs iekļaut bezalkoholiskos dzērienus, kuriem ir pievienots kofeīns, aminoskābes un pārtikas piedevas, kas ir saldinātāji, krāsvielas, aromatizētāji un konservanti. Šī norma attieksies arī uz ārstniecības iestādēm, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām. Tomēr ierobežojums neattiecas uz šajās iestādēs pagatavotajiem kompotiem, ķīseļiem un dzērieniem, kas tiek gatavoti, atšķaidot sulu vai dabīgu sīrupu, ja tie ir saskaņoti ar kopējo ēdienkartes enerģētisko vērtību un uzturvielu normām.

Izmaiņas attiecas arī uz majonēzi, tomātu mērci un kečupu. Skolās ēdiena pagatavošanā nevarēs izmantot majonēzi, kas satur pārtikas piedevas - konservantus un krāsvielas -, kā arī tādu, kurā ir vairāk par vienu gramu sāls 100 produkta gramos.

Savukārt kečupam un tomātu mērcei ir noteikts ierobežojums, ka skolās ēdiena pagatavošanai vairs nevarēs izmantot šos produktus, ja to sastāvā ir vairāk par 15 gramiem cukura un vienu gramu sāls 100 produkta gramos. Majonēzi, tāpat kā tomātu mērci un kečupu, jau līdz šim drīkstēja izmantot tikai ēdiena pagatavošanā.

Vienlaikus visās iepriekšminētajās iestādēs dienas, kompleksajā un izvēles pusdienu ēdienkartē, kā arī pamatdiētas ēdienkartē nedrīkstēs iekļaut krējuma izstrādājumus un citus piena produktu analogus ne tikai piedevu veidā, bet arī ēdienu pagatavošanā, tostarp siera izstrādājumus, paniņas un augu tauku maisījumus.

Turpmāk arī no 20 līdz 25 gramiem ir palielināts maksimāli pieļaujamā cukura daudzums ēdienkartē pirmsskolas izglītības iestādēs, kuras īsteno izglītības programmas 24 stundas diennaktī. Līdz šim visām pirmsskolas izglītības iestādēm noteikts vienāds pieļaujamā cukura daudzums ēdienkartē, tomēr izglītības iestāžu pārstāvji un ēdinātāji norādīja, ka tas nav pietiekams ēdienkartes izstrādāšanai tām izglītības iestādēm, kas strādā 24 stundas diennaktī, ņemot vērā, ka papildus brokastīm, pusdienām un launagam tiek pasniegtas arī vakariņas.

Veselības ministrija gan norāda, ka ir iespējams atsevišķu ēdienu un pārtikas produktu izmaksu pieaugums.

Papildus minētajam turpmāk fiziskai personai, kura savā dzīvesvietā sniedz pilna laika bērnu uzraudzības pakalpojumus, būs jānodrošina ēdināšana saskaņā ar veselīga uztura pamatprincipiem. Savukārt juridiskām personām, kas īsteno bērnu uzraudzības pakalpojumus, un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu, ēdināšana būs jānodrošina atbilstoši normatīvajiem aktiem par pārtikas aprites uzraudzību un normatīvajiem aktiem par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem.

Latvijā

Ja standarta dienā traumpunkta apmeklētāju skaits ir aptuveni 60 līdz 70, tad ziemas periodos, it sevišķi slidenajā laikā, tas var sasniegt 100 un pat vairāk pacientu, norāda Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) galvenais ārsts Andris Džeriņš.

Svarīgākais