Baha festivāls – bauda gardēžiem

© Michael Knefel

Šonedēļ sāksies tradicionālais Baha kamermūzikas festivāls. Tas notiek 14. reizi un jau sen kļuvis par rudens koncertdzīves neatņemamu sastāvdaļu – īstu baudījumu mūzikas gardēžiem.

Festivāla ieskaņa šogad norisināsies Siguldas koncertzālē Baltais flīģelis sestdien, 8. novembrī, lai pirmdien, 10. novembrī, pārceltos uz J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielo zāli, kurā notiks festivāla atklāšanas koncerts. 2014. gads ir īpašs ar to, ka 300. jubileja svinama Johana Sebastiana Baha dēlam – komponistam Karlam Filipam Emanuēlam Baham, tāpēc abos koncertos viņa sonātes, rondo un fantāzijas atskaņos JVLMA klavieru katedras docētāji – Juris Kalnciems, Juris Žvikovs, Jānis Maļeckis, Sergejs Osokins un Ventis Zilberts.

Savukārt 16. novembrī Lielajā ģildē saimniekos pirmie šā gada festivāla viesi – Capella Cracoviensis no Polijas. Šī kolektīva mākslinieciskais vadītājs un direktors ir pazīstams ērģelnieks, klavesīnists, diriģents un mūzikas dzīves rosinātājs Jans Tomašs Adamus, bet koncertā skanēs 17.–18. gadsimta dižgaru darbi – Haidns, Mocarts, arī poļu komponista Gžegoža Gorčicka kompozīcijas.

Arī 22. novembrī festivāla fanu ceļi vedīs uz Siguldas Balto flīģeli. Lieliska kompānija, izcila mūzika – tā īsumā var raksturot šo pasākumu, kurā mūsu izcilā klavesīniste Aina Kalnciema tiksies ar izcilo Rīgā dzimušo čellistu Ramonu Jafi. Koncerts piedāvās skaņu ceļojumu no Baha līdz Pjacollam un flamenko.

Novembra pēdējā nedēļa vilinās ar diviem festivāla koncertiem. Vispirms trešdien, 26. novembrī, uz tikšanos ar baroka orķestri Pratum Integrum (2.) no Maskavas aicinās koncerts Mazā ģildē. Solisti – Olga Ivušeikova (traversa flauta), Pavels Serbins (baroka čells, mākslinieciskā vadītāja darbs), Sergejs Filčenko (baroka vijole), Olga Martinova (klavesīns). Ņemiet vērā, ka orķestris Pratum Integrum muzicē ar autentiskiem instrumentiem. Tā nosaukums tulkojumā no latīņu valodas ir nenopļauta pļava, kas simbolizē orķestra plašo repertuāru no baroka līdz klasicisma periodam. Šis ir vienīgais orķestris Krievijā, kurā ir pārstāvētas visas vēsturisko instrumentu grupas: stīgu, pūšamie un sitamie instrumenti, turklāt tie visi izgatavoti no 18. līdz 19. gadsimtam vai arī nokopēti no attiecīgā perioda paraugiem. Savukārt svētdien, 30. novembrī, Mākslas muzeja Rīgas birža Venēcijas zālē uzstāsies Lidevija van der Vorta (baroka vijole) un Freds Džeikobss (lauta, teorba) no Nīderlandes. Programmā Corelli a due – 17. gadsimta itāļu sonātes vijolei un teorbai.

Tomēr tas vēl nav viss! 9. decembrī ar programmu Mediterraneo Lielajā ģildē Rīgā atkal viesosies baroka ansamblis L’Arpeggiata (1.) no Francijas. Biļetes uz visiem Baha festivāla koncertiem ir nopērkamas Biļešu paradīzē, to cena līdz

40 eiro. Informāciju par koncertiem un festivāla notikumiem meklējiet festivāla mājaslapā http://www.music.lv/bachfestival/.

Festivāla programma

• 8. novembris. Ieskaņas koncerts. Juris Kalnciems, Juris Žvikovs, Jānis Maļeckis, Sergejs Osokins un Ventis Zilberts, Siguldas koncertzāle Baltais flīģelis

• 10. novembris. Festivāla atklāšana. Juris Kalnciems, Juris Žvikovs, Jānis Maļeckis, Sergejs Osokins un Ventis Zilberts, JLVMA Lielā zāle

• 16. novembris. Capella Cracoviensis, Lielā ģilde

• 22. novembris. Aina Kalnciema un Ramons Jafe, Siguldas koncertzāle Baltais flīģelis

• 26. novembris. Pratum Integrum, Mazā ģilde

• 30. novembris. Lidevija van der Vorta, Freds Džeikobss. Mākslas muzejs Rīgas birža

• 9. novembris. Ansamblis L’Arpeggiata, Lielā ģilde

Kultūra

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku māksliniecisko kolektīvu vadītāju atalgojuma reformas sākšanu, aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāve Lana Kazlauskiene.

Svarīgākais