Baha nedēļā itāļu flautas virtuozs Massimo Mercelli

© publicitātes

Baha festivāla vadītāja, klavesīniste Aina Kalnciema martā aicina uz Baha mūzikas nedēļu, kuras  īpašais viesis šogad būs izcilais itāļu flautists Massimo Mercelli.

Massimo Mercelli un Ainas Kalnciemas sadarbība sākās jau  pirms trim gadiem Baha festivāla vasaras koncertā. Flautas un klavesīna duetu klausītāji varēs baudīt   divos koncertos – 22. martā Kuldīgā, Domes zālē plkst.18.00. un 24. martā Mākslas muzejā „ Rīgas Birža” plkst.17.00.

Massimo Mercelli jau ļoti agrīnā vecumā ieguva diplomu Boloņas G.B. Martini Konservatorijā, bet 19 gadu vecumā ieguva pirmā flautista vietu slavenajā Venēcijas opernamā „Teatro La Fenice” un izcīnīja vairākas nozīmīgas uzvaras starptautiskos konkursos.

Mūziķis regulāri uzstājas pasaules lielākajās koncertzālēs un ietekmīgākajos festivālos. Viņš ir muzicējis kopā ar tādiem pasaulslaveniem māksliniekiem kā Kšištofs Pendereckis, Filips Glāss, Maikls Nīmans un citiem. Mercelli ir Itālijas Emīlijas-Romanjas reģiona festivāla mākslinieciskais vadītājs un dibinātājs, kā arī organizācijas „Eiropas Festivālu asociācijas”  (EFA) viceprezidents.

Mākslinieka jaunāko darbu lokā svarīgākie ir J.S.Baha sonātu ieraksts ar Ramin Bahrami, Sofijas Gubaiduļinas māksliniekam veltītā koncerta pasaules pirmatskaņojums un dalība Kšištofa Penderecka 80. jubilejas koncertā Varšavā. Mākslinieks divas reizes saņēmis Eiropas Kultūras komisariāta balvas kā arī atzinības no Francijas Kultūras ministrijas  (Prāgas Universitāte un Pompidū Centrs Parīzē).

Ainas Kalnciemas un Massimo Mercelli kopīgo programmu veidos J. S. Baha un V.A.Mocarta Sonātes flautai un klavesīnam,  kā arī J. Haidna  un K.Stāmica skaņdarbi.

Ievadot Baha mūzikas nedēļu un atzīmējot Eiropas Senās mūzikas dienu, 21. martā plkst.17.00. klausītāji aicināti uz Ainas Kalnciemas klavesīna klases studentu koncertu Mencendorfa namā.

Latvijā

Latvijā katru gadu rudenī – 1. oktobrī - tiek pārskatīts pensiju apmērs, veicot pensiju indeksāciju. To nosaka likums “Par valsts pensijām”. Pensiju indeksācijas mērķis ir nodrošināt piešķirto pensiju aizsardzību pret pirktspējas krišanos un panākt to vērtības nezaudēšanu, ziņo Labklājības ministrija.

Svarīgākais