Ukrainas kara 569. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:19]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 15. septembrī. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:19. Eiropas Savienība (ES) paziņojusi, ka piektdien izbeidz Ukrainas labības importa aizliegumu piecās dalībvalstīs, par šo soli paziņojot pēc tam, kad Kijiva bija apsolījusi kontrolēt eksportu. Krievijas pret Ukrainu izvērstā kara dēļ slēgti Melnās jūras transporta ceļi, kas tika izmantotas līdz karam, un tā rezultātā ES Ukrainas labībai kļuvusi par svarīgu tranzīta ceļu un eksporta galamērķi. Tomēr maijā ES sāka ierobežot Ukrainas labības eksportu uz Bulgāriju, Ungāriju, Poliju, Rumāniju un Slovākiju, šādi cenšoties aizsargāt lauksaimniekus, kas importu vainoja cenu kritumā vietējā tirgū.

21:40. Ukrainas aizstāvji iznīcināja iebrucēju munīcijas noliktavu netālu no Bahmutas.

21:05. Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Andrijs Jusovs piektdien paziņoja, ka Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs ir ļoti smagā stāvoklī.

20:33. Ukrainas jūras drona triecienā ceturtdien okupētās Krimas piekrastē nodarīti bojājumi Krievijas raķeškuģim "Samum", britu raidsabiedrībai BBC apstiprināja avots Ukrainas Jūras spēkos. Jūras spēku drons "Morskij maļuk" ("Jūras mazulis") trāpījis kuģa aizmugures daļas labajai pusei, nodarot būtiskus bojājumus, vēsta Ukrainas mediji. Tā rezultātā kuģis pārtraucis peldējumu. Tas noticis netālu no ieejas Sevastopoles līcī. Kā ziņu aģentūrai "Reuters" pavēstīja avots, kuģi nācies vilkt tauvā uz remonta vietu, un tas apgāzies uz sāniem.

19:20. G7 valstis tuvāko divu trīs nedēļu laikā var paziņot par Krievijas dimantu eksporta aizliegumu, šādi vēl vairāk cenšoties samazināt ienākumus, ko Krievija tērē karam pret Ukrainu, vēsta ziņu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz Beļģijas valdības amatpersonu.

18:20. Krievijas līderis Vladimirs Putins piektdien tikās ar Baltkrievijas autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko, kas jau ierosinājis, ka Minska varētu pievienoties Maskavai tās centienos atdzīvināt seno aliansi ar Ziemeļkoreju.

16:24 ASV Senāta Bruņoto spēku komiteja izskata nacionālās drošības jautājumus, kas radušies saistībā ar Īlona Maska lēmumu 2022.gadā neieslēdzot Ukrainas spēku satelītu tīklu Starlink uzbrukuma laikā Krievijas karakuģiem Krievijas okupētajā Krimā.

Komitejas priekšsēdētājs Džeks Rīds sacīja, ka ziņojumi par Starlink izmantošanu atklāj "nopietnas nacionālās drošības atbildības problēmas, un komiteja aktīvi izskata šo jautājumu no visiem leņķiem". Par to raksta Blumbergs.

Maska uzņēmums SpaceX papildus sava Starlink satelīta interneta tīkla pārvaldīšanai ir arī nozīmīgs ASV darbuzņēmējs, kas palaiž spiegu satelītus ASV Aizsardzības departamentam.

16:00 Vācija lēmumu par to, vai piegādāt Ukrainai tālās darbības raķetes "Taurus", varētu pieņemt pēc vienas vai divām nedēļām, piektdien pavēstīja Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss.

Kijiva jau labu laiku mudina Vāciju nodrošināt tai raķetes "Taurus", kas var sasniegt mērķus 500 kilometru attālumā, norādot, ka tās ir nepieciešamas, lai veiktu triecienus krievu pozīcijām un uzlabotu pretuzbrukuma izredzes.

Kanclers Olafs Šolcs pagaidām uz šiem lūgumiem nav atsaucies, Rietumu sabiedrotu vidū saglabājoties bažām, ka ar šīm raķetēm var tikt apšaudīta arī Krievijas teritorija.

"Ja tagad ir nepieciešama viena nedēļa vai divas, līdz tiek pieņemts lēmums, tad tās tas ir," konferencē Minsterē sacīja Pistoriuss.

Tā nav Berlīnes nevēlēšanās, tomēr federālajai valdībai ir jāizvērtē šāda soļa sekas, skaidroja ministrs.

"Vācijai ir jāizrāda zināms piesardzības līmenis, pat ja mūsu ukraiņu draugiem to ir grūti saprast," sacīja Pistoriuss.

Raķetes "Taurus" viņš raksturoja kā "augstākā mērā kompleksu industriālu produktu".

"Mēs šeit nerunājam par kafijas mašīnas programmēšanu," viņš piebilda.

Vācijai ir "aptuveni 500" šādu raķešu, un aptuveni pusei ir nepieciešams remonts, programmatūras atjaunošana, sacīja ministrs.

Drīz pēc šī Pistoriusa paziņojuma valdība Berlīnē uzsvēra, ka lēmums netiks pieņemts tuvāko dienu laikā.

"Šajā jautājumā nekādu pārmaiņu nav," sacīja valdības preses sekretārs Štefens Hēberštreits.

15:15 Nākamnedēļ, 20.septembrī, plkst.12.30 Ukrainas aizsardzības spēkiem tiks nosūtītas Latvijā ražotas militārās preces, aģentūru LETA informēja "Ziedot.lv" komunikācijas vadītāja Ilze Ošāne.

Portālā "Ziedot.lv" Ukrainas atbalstam līdz šim brīdim saziedoti 22,8 miljoni eiro, no kuriem 13,2 miljoni eiro Ukrainas aizsardzības spēkiem. Tie ir Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu ziedojumi, lai izteiktu atbalstu Ukrainai un palīdzētu uzvarēt Krievijas aizsākto pilna mēroga karu.

Turpinot palīdzēt Ukrainai, "Ziedot.lv" pagājušā gada novembrī uzsāka ziedojumu kampaņu "Labas ziņas", kurā ikviens bija aicināts ziedot līdzekļus Latvijā ražotu militāro preču iegādei Ukrainas brīvības aizstāvjiem. Par saziedotajiem līdzekļiem Ukrainai tika nosūtīti jau četri militārie skūteri, deviņi kvadracikli un platformas, divi gaismas stabi ar ģeneratoriem un autonomā elektroapgādes sistēma.

Par saziedotajiem līdzekļiem ir sakomplektēts nākošais sūtījums - atmīnēšanas robots "LABAIS" un 400 munīcijas neitralizēšanas komplekti.

Pasākumā piedalīsies "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta, "LV-Teh" vadītājs Uģis Svirido, "Teters" vadītājs Neils Sniedziņš, Ukrainas vēstnieks Anatolijs Kutsevols, Aizsardzības ministrijas Valsts sekretārs Jānis Garisons.

Pasākums notiks Brīvības ielā 197b.

14:51 Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka 15. septembra rītā Melnajā jūrā tika iznīcināta bezpilota Ukrainas bruņoto spēku laiva.

"Šorīt Melnās jūras flotes mazais raķešu kuģis Askold Melnajā jūrā atklāja Ukrainas bruņoto spēku bezpilota laivu. Ienaidnieka bezpilota laivu iznīcināja kuģa standarta ieroču uguns," teikts ziņojumā.

Šobrīd nav oficiālas informācijas no Ukrainas bruņotajiem spēkiem par šo uzbrukumu, vai tas vispār tika veikts.

13:56 Krievu okupantiem nepietiek rezervju, lai būtiski nostiprinātos Hersonas virzienā, taču viņi pārformatē savas vienības, lai stiprinātu aizsardzību. Tā teletona laikā paziņoja Dienvidu operatīvās pavēlniecības apvienotā preses centra vadītāja Natālija Gumeņuka.

12:51 Taurides virzienā aizvadītajā diennaktī tika iznīcināts 41 Krievijas okupants un 25 ienaidnieka militārās tehnikas vienības, tostarp pieci tanki.

Kā pastāstīja karaspēka operatīvi stratēģiskās grupas "Tavria" komandieris Aleksandrs Tarnavskis, tikai aizvadītajā diennaktī iebrucēji 14 reizes uzbrukuši Ukrainas karaspēka pozīcijām, veikuši 738 uzbrukumus un veikuši 22 gaisa triecienus.

12:00. Neskatoties uz karu,Ukrainā Čerkasu apgabala Umaņā uz jūdaistu Roš Hašanas svētkiem ieradušies32 300 hasīdu svētceļnieku, paziņoja Ukrainas Iekšlietu ministrija. Katru gadu hasīdu svētceļnieki jūdaistu Jaungada svētku laikā dodas apmeklēt rabīna Nahmana kapa vietu Umaņā.

11:05. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 271 440 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 470 iebrucēji.

10:13. Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs apstiprinājis Doneckas apgabala Andrijivkas ciema atbrīvošanu.

"Aizsardzības spēki uzbrukuma gaitā guva daļējus panākumus Kļiščijivkas rajonā. Triecienoperāciju gaitā pārņēma savā kontrolē Doneckas apgabala Andrijivku, nodara pretiniekam ievērojamus dzīvā spēka un tehnikas zaudējumus, nostiprinās sasniegtajās robežās," teikts ģenerālštāba piektdienas rītā publiskotajā operatīvās informācijas apkopojumā.

09:03.Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nākamnedēļ pēc plānotās uzstāšanās ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā gatavojas ierasties Vašingtonā un apmeklēt Balto namu un ASV Kongresu.

Pašlaik Kongress apspriež prezidenta Džo Baidena lūgumu piešķirt 24 miljardus dolāru militārajai un humānajai palīdzībai Ukrainai.

08:01. Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis paziņojis par jaunas institūcijas - militārā ombuda - izveidi, kas palīdzēs aizsargāt militārpersonu tiesības.

07:38. Ukrainā gājis bojā elitārā krievu pulka komandieris Vasils Popovs, vēsta pravda.com.ua. Vasils Popovs ir otrais 247. pulka komandieris, kurš gāja bojā kauju laikā Ukrainā. ISW iepriekš lēsa, ka SDF elitārie spēki veic ierobežotus pretuzbrukumus frontes kritiskajos apgabalos. Vasila Popova nāve apstiprina ISW vērtējumu, ka pretuzbrukumi, visticamāk, vēl vairāk vājinās šīs vienības.

07:00. Krievijas oligarhi pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā ir pārveduši no Eiropas savus aktīvus vismaz 50 miljardu ASV dolāru apmērā, ziņoja aģentūra "Bloomberg".

"Krievijas miljardieri, kuri pakļauti starptautiskām sankcijām un prezidenta Vladimira Putina spiedienam repatriēt savu bagātību, kopš iebrukuma Ukrainā ir pārveduši no Eiropas aktīvus desmitiem miljardu vērtībā," teikts aģentūras ziņojumā.

00:10 Ukrainas bruņotie spēki Melnajā jūrā sabojājuši divus Krievijas patruļkuģus.

Par to "Telegramm" ziņoja Ukrainas Bruņoto spēku Stratēģiskās komunikācijas departaments.

"2023.gada 14.septembra rītā Aizsardzības spēki uzbruka diviem Krievijas okupācijas flotes projekta 22160 patruļkuģiem "Vasily Bykov" Melnās jūras dienvidrietumu daļā. Kuģiem nodarīti postījumi," teikts ziņojumā.

Svarīgākais