Latvieši un cittautieši uzsver atšķirīgus neatkarības laika ieguvumus

Jaunākajā "DNB Latvijas barometra" pētījumā noskaidrots, ka aptaujāto vidū latvieši biežāk nekā cittautieši kā svarīgākos ieguvumus pēc neatkarības atjaunošanas minējuši iespēju dzīvot pašiem savā, neatkarīgā valstī un latviešu valodas kā oficiālās valsts valodas atzīšanu. Savukārt cittautieši augstāk nekā latvieši vērtē dažādus praktiskus ieguvumus - iespēju ceļot, iegādāties agrāk nepieejamas preces, nodarboties ar biznesu un veidot karjeru.

Pētījuma rezultāti liecina, ka, raksturojot ieguvumus, kādus ikvienam Latvijas iedzīvotājam sniegusi valstiskās neatkarības atgūšana pirms vairāk nekā 20 gadiem, latvieši biežāk nekā cittautieši kā neapstrīdamu vērtību atzīmējuši iespēju dzīvot pašiem savā, neatkarīgā valstī (latvieši - 64%, cittautieši - 37%) un latviešu valodas kā oficiālās valsts valodas atzīšanu (latvieši - 50%, cittautieši - 12%). Tikmēr cittautiešiem, salīdzinot ar latviešiem, svarīgāka šķiet iespēja brīvi iegādāties dažādas preces, kas padomju laikos bija deficīts (latvieši - 28%, cittautieši - 40%), un iespēja brīvi nodarboties ar uzņēmējdarbību (latvieši - 26%, cittautieši - 33%).

Savukārt vērtējot, kādi ir lielākie mūsu valsts un tās iedzīvotāju panākumi pēdējās desmitgades laikā, latvieši biežāk nekā cittautieši minējuši sportistu panākumus starptautiskajās sacensībās (tostarp Olimpiskajās spēlēs, dažādu sporta veidu pasaules čempionātos u.c.: latvieši - 48%, cittautieši - 33%), kā arī iestāšanos Eiropas Savienībā (latvieši - 41%, cittautieši - 32%) un NATO (latvieši - 37%; cittautieši - 17%). Interesanti, ka lata kā nacionālās valūtas saglabāšanu atzīmējis diezgan līdzīgs skaits latviešu (36%) un cittautiešu (33%).

Jāatzīmē, ka arī šo panākumu vidū cittautieši biežāk nekā latvieši pozitīvi atzīmējuši tādus "taustāmus" ieguvumus kā bezmaksas interneta pieejamību bibliotēkās, dažādu vērienīgu būvniecības projektu īstenošanu, ražošanas un uzņēmējdarbības vides izaugsmi kopumā.

"DNB Latvijas barometrs", kas kļuvis par atzītu ikmēneša socioloģisko pētījumu valstī, tiek veidots katru mēnesi, un tajā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgā jomā. Vienlaikus sabiedrībai katru reizi tiek uzdots arī pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo iedzīvotāju vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Ekonomika

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais