Rīgā piketēs pret pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā

© pexels.com

Latvijas Krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācija (LAŠOR) šodien plkst. 9 pie Saeimas nama piketēs pret mācību pārtraukšanu krievu valodā pirmsskolā un vispārējā izglītībā, informē asociācijas valdes priekšsēdētājs, bijušais Saeimas deputāts Igors Pimenovs (S).

Asociācija uzskata, ka ģimenēm pašām būtu jāizlemj, kādā valodā bērniem mācīties. Pēc Pimenova teiktā, vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju mājās runā krievu valodā.

"Viņiem ir pamatots iemesls prasīt, lai valsts uz viņu nodokļu rēķina nodrošinātu mācības tajā valodā, kādā viņi audzina savus bērnus un mazbērnus," uzskata Pimenovs.

Kā ziņots, pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā notiks pakāpeniski, trīs gadu laikā. No 2023./2024. mācību gada izglītības process tikai valsts valodā tika īstenots pirmsskolas izglītībā un pamatizglītības pakāpē 1., 4. un 7. klasē. Jaunajā mācību gadā mācības tikai valsts valodā sāks 2., 5. un 8. klašu skolēni, bet no 2025. gada 1. septembra pievienosies arī 3., 6. un 9. klases skolēni.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.