Ukrainas kara 553. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:22]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 30. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:22. Polijas parlaments trešdien apstiprināja pretrunīgi vērtēto Krievijas ietekmes izmeklēšanas komisiju, ignorējot Eiropas Savienības (ES) pausto satraukumu, ka tā tikšot izmantota pret opozīcijas politiķiem.

Konservatīvais vairākums ievēlēja deviņus komisijas locekļus, kamēr visas opozīcijas partijas balsojumu boikotēja un atteicās izvirzīt savus kandidātus, apgalvojot, ka tas esot "pretlikumīgi" un "antikonstitucionāli". Pagaidām nav noteikts datums, kad komisijai jāsāk darbs.

Komisijai jāpārbauda, vai laikā no 2007. līdz 2022.gadam politiķi Krievijas ietekmē nav pieņēmuši lēmumus, kas apdraudētu Polijas drošību. Amatpersonām, kuru darbība tiktu atzīta par valsts drošību apdraudošu, varēs piemērot sodus.

22:15. Doņeckas apgabalā, divos helikopteros, bojā gājuši 6 ukraiņu piloti, ziņo pravda.com.ua.

21:05. Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa piekritusi nākamajās divās pirmdienās piedalīties divu Rīgikogu komisiju sēdēs, lai atbildētu uz jautājumiem par kravu pārvadājumiem uz un no Krievijas, ko veic viņas vīram Arvo Hallikam daļēji piederošais uzņēmums "Stark Logistics", ziņo laikraksts "Postimees".

Kallasa izpelnījusies kritiku par to, ka otrdien neieradās uz parlamenta valsts budžeta kontroles komisijas un pretkorupcijas komisijas kopīgo sēdi, kur viņu bija paredzēts iztaujāt par vīra biznesa sakariem ar Krieviju. Premjere norādīja, ka sēdes laiks viņai paziņots pārāk vēlu un nav bijis saskaņojams ar jau iepriekš izstrādāto darba grafiku.

19:30. Sanktpēterburgas Kirova rajona tiesa trešdien piespriedusi sešu gadu cietumsodu Miermīlīgās pretestības kustības aktīvistei Olgai Smirnovai, atzīstot viņu par vainīgu "viltus ziņu" izplatīšanā par Krievijas armiju.

Smirnovai arī aizliegts trīs gadus administrēt tīmekļa vietnes. Apsūdzības puse prasīja Smirnovai piespriest septiņu gadu cietumsodu. Aktīviste tika aizturēts 2022.gada maijā, bet pirms tam Miermīlīgās pretestības kustības dalībnieku dzīvokļos tika veikta kratīšana.

17:58 Kremļa diktators Vladimirs Putins Vāgnera PMC algotņus gatavojas aizstāt ar čečenu karavīriem, raksta "The Sun".

Kā norādīts publikācijā, "Kadirovci" palīdz Krievijai tās militārajās operācijās kopš 2000. gadu sākuma. Čečenu karavīri karā, kas sākās pret Ukrainu, piedalās kopš 2014. gada. Un saskaņā ar pieejamo informāciju Ukrainā šobrīd ir vairāk nekā 7000 "Kadirovcu".

"The Sun" liek domāt, ka saistībā ar Vāgnera PMC karaspēka izvešanu no Ukrainas Putins, iespējams, meklē aizvietotāju Ukrainas frontes līnijā, un, visticamāk, par to kļūs kadirovieši.

17:25 Ukraiņu partizānu kustība "Ateš" trešdien paziņojusi, ka krievu okupētajā Nova Kahovkā iznīcināts Krievijas valdošās partijas "Jedinaja Rosija" reģionālais priekšvēlēšanu štābs.

Saskaņā ar sociālās saziņas vietnēs izplatīto informāciju sprādziena rezultātā ēkā izcēlies ugunsgrēks, kurā sadeguši visi okupantu atvestie dokumenti, kas bijuši nepieciešami vēlēšanu farsa organizēšanai.

Partizāni likvidējuši arī trīs krievu karavīrus, kas apsargājuši "Jedinaja Rosija" štābu.

Maskava okupētajās Ukrainas teritorijās uzsludinājusi Krievijas Valsts domes un vietējo padomju "vēlēšanas", kurām jānotiek 10.septembrī.

Vēlēšanu farsu iecerēts sarīkot Ukrainas Hersonas, Zaporižjas, Luhanskas un Doneckas apgabalu teritorijās, kas atrodas Krievijas okupācijas karaspēka kontrolē.

17:13 Trešdien aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA), uzrunājot Eiropas Savienības aizsardzības ministrus sanāksmē Toledo, Spānijā, uzsvērusi nepieciešamību būtiski palielināt Eiropas Savienības atbalstu Ukrainai.

"Ir jāpieņem ambiciozi politiskie lēmumi, lai strauji un būtiski palielinātu Eiropas Savienības atbalstu Ukrainai - gan nodrošinot militārās apmācības Ukrainas karavīriem, gan piegādājot militāro aprīkojumu un munīciju," paudusi aizsardzības ministre.

Mūrniece uzsvērusi, ka Latvijas militārais atbalsts Ukrainai jau pārsniedzis 1% no IKP. Šobrīd Latvija koncentrējas uz Ukrainas karavīru apmācību, plānojot šogad apmācīt 3000 Ukrainas karavīru, kas ir trīs reizes vairāk kā 2022.gadā.

Aizsardzības ministre aicināja kolēģus izvērtēt katras dalībvalsts iespēju sniegt Ukrainai papildus atbalstu, lai sekmētu drīzāku Ukrainas uzvaru cīņā ar agresorvalsti.

Eiropas Savienības aizsardzības ministru sanāksmē norisinājās arī viedokļu apmaiņa par straujāku militārās industrijas ražošanas jaudu attīstīšanu Eiropas Savienībā.

"Eiropas Savienība ir uz pareizā ceļa, lai paplašinātu un stiprinātu straujāku militārās industrijas attīstību. Svarīgi, lai jaunie lēmumi par ražošanas jaudu palielināšanu Eiropas Savienībā tiktu pieņemti, ņemot vērā piegāžu ķēdes un līdzsvarojot ģeogrāfisko aspektu, kā arī ļautu ienākt tirgū jauniem uzņēmumiem. Mēs šobrīd aktīvi strādājam pie jaunas iniciatīvas, kas paredz Latvijā izveidot munīcijas ražotni. Tas būs nozīmīgs projekts ne tikai Latvijai, bet arī visai Eiropas Savienībai, tāpēc tā īstenošanai Latvija sagaida arī Eiropas Savienības finanšu atbalstu," uzsvērusi ministre.

Jau ziņots, ka no 29.augusta līdz 30.augustam, aizsardzības ministre Ināra Mūrniece darba vizītē Spānijā pārstāv Latvijas intereses Eiropas Savienības aizsardzības ministru neformālajā sanāksmē.

16:46 Uz laiku okupētās Zaporižjes apgabala Krievijas okupācijas administrācija atgriež frontes līnijas ciemu iedzīvotājus no "evakuācijas", lai tos izmantotu kā cilvēku vairogus Ukrainas armijas pretuzbrukuma laikā.

Maijā iebrucēji padzina iedzīvotājus no 18 ciemiem, kas atradās netālu no frontes līnijas, lai, iespējams, "pasargātu" no apšaudīšanas, atgādināja Melitopoles mērs Ivans Fjodorovs. Pēc viņa teiktā, vairāk nekā trīs mēnešus krievu iebrucēji izlaupīja vietējo iedzīvotāju mājas, dažās no tām arī apmetās paši.

15:33 Ukrainas karavīri pakāpeniski virzās uz priekšu Bahmutas virzienā un attur ienaidnieka uzbrukumu Kupjanskas-Limanas virzienā, trešdien pavēstījis Ukrainas armijas Sauszemes spēku komandieris ģenerālpulkvedis Oleksandrs Sirskis.

Kupjanskas-Limanas virzienā sīvas kaujas notiek Raihorodkas un Kovaļivkas rajonos. Neraugoties uz zaudējumiem, Krievijas karaspēks cenšas pārraut Ukrainas armijas aizsardzību, izmantojot triecienvienības uz bruņutehnikas, sacīja komandieris.

Vienlaikus ienaidnieks veic pārgrupēšanos, ieved jaunas vienības no Krievijas teritorijas, lai vairotu sava karaspēka skaitlisko apjomu un kaujas spējas, norādīja Sirskis.

Izsakoties par situāciju Bahmutas virzienā, komandieris norādīja, ka tur katru dienu noris sīvas kaujas.

Krievi tur cenšas atgūt zaudētās pozīcijas, vairākas reizes dienā izvēršot pretuzbrukumus ukraiņu karavīriem.

Intensīvas kauju darbības noris Bahmutas, Kurdjumivkas, Jahidnes un Andrijivkas rajonos.

"Mēs īstenojam visus pasākumus, lai izjauktu pretinieka plānus, un pakāpeniski virzāmies uz priekšu. Tāpēc īpaša uzmanība pievērsta darbam šajos virzienos," piebilda Sirskis.

Ukrainas aizsardzības spēkiem dienvidos bijuši panākumi Novodaniļivkas-Novoprokopivkas un Mala Tokmačkas-Verboves virzienos, trešdien pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštābs.

14:51 Pēc tam, kad Kijiva oficiāli atzina Robotini atbrīvošanu Zaporižjes reģionā, Krievijas amatpersonas un propagandisti pastiprināja kodoldraudu plūsmu pret Ukrainu.

Jo īpaši Krievijas Valsts domes deputāts un bijušais militārais komandieris Andrejs Guruļevs valsts televīzijā sacīja, ka šī teritorija ir "ideāla vieta taktisko kodolieroču izmantošanai".

13:53 Baltkrievijā, Vološčinas poligonā, saasinās konflikts starp Vāgnera PMC algotņiem un Baltkrievijas Republikas Iekšlietu ministrijas pārstāvjiem.

Pēc Nacionālās pretošanās centra datiem, konflikta cēlonis bija kaujinieku izcelsme, kas ir bijušie ieslodzītie un noziedznieki. Šī iemesla dēļ Iekšlietu ministrijas darbinieki atsakās ar viņiem strādāt.

12.53.Krievija informējusi Brazīlijas aviācijas negadījumu izmeklēšanas pārvaldi, ka tā patlaban neveiks algotņu grupējuma "Vagner" dibinātājam Jevgēņijam Prigožinam piederējušās Brazīlijā ražotās lidmašīnas "Embraer" avārijas izmeklēšanu atbilstoši starptautiskajiem noteikumiem, otrdien pavēstīja pārvalde.

Brazīlijas Aeronautikas negadījumu izpētes un novēršanas centrs apliecinājis, ka aviācijas drošības uzlabošanas interesēs pievienotos Krievijas vadītai izmeklēšanai, ja tā tiks uzaicināta un ja izmeklēšana tiks veikta atbilstoši starptautiskajiem noteikumiem.

12.07. Krievijas militārpersonas naktī uz trešdienu veica uzbrukumu dzīvojamai ēkai Sumu apgabalā. Dzīvību uzbrukuma laikā zaudēja 82 gadus vecs vīrietis, ziņo pravda.com.ua.

11.29. Veselības centru apvienības poliklīnikas "Aura" Rehabilitācijas un fizikālās terapijas nodaļā rīt, 31.augustā, pirmo reizi pieredzi gūs Ukrainas ārsti un fizioterapeiti, kuri nodarbojas ar rehabilitāciju un fizioterapiju.

10.37. Krievija plāno līdz gada beigām saražot 1300 dronus "Shaheds", paziņojis Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Vadims Skibickis.

09.41. 29.augustā Ministru kabinets deva atļauju Iekšlietu ministrijas Informācijas centram sniegt atbalstu Ukrainai, nododot bez atlīdzības Ukrainas Čerņihivas Reģionālajai valsts administrācijai, Ukrainas Sociālās politikas ministrijai un Hersonas Reģionālajai militārajai administrācijai Iekšlietu ministrijas Informācijas centra uzskaitē esošo biroja tehniku un datortehniku - kopsummā gandrīz 1000 tehnikas vienības.

09.32. Krievijas uzbrukuma laikā naktī uz trešdienu tika notriektas visas 28 spārnotās raķetes un 15 no 16 droniem, paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks ģenerālis Valērijs Zalužnijs. Saskaņā ar Ukrainas armijas informāciju, 28 raķetes H-101, H-555 un H-55 tika izšautas no 11 stratēģiskajiem bumbvedējiem Tu-95 virs Kaspijas jūras. No Primorskoahtarskas un Kurskas uz Ukrainas teritoriju tika raidīti 16 trieciendroni "Shahed", sacīja Zalužnijs. Bezpilota lidaparāti un spārnotās raķetes tika iznīcinātas debesīs virs Kijivas, Čerkasu, Odesas un Mikolajivas apgabaliem.

08.39. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 262 410 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 570 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4423 tankus, 8596 bruņutransportierus, 5476 lielgabalus, 733 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 500 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 4395 bezpilota lidaparātus, 1419 spārnotās raķetes, 18 kuģus un ātrlaivas, 7953 automobiļus un autocisternas, kā arī 825 specializētās tehnikas vienības.

07.11. Trešdienas rītā pretgaisa aizsardzības spēki iznīcinājuši vairāk nekā 20 ienaidnieka mērķus Kijivas gaisa telpā un tas bijis spēcīgākais uzbrukums galvaspilsētai kopš pavasara, paziņojis Kijivas pilsētas kara administrācijas vadītājs Serhijs Popko.

05.43. Krievijā naktī uz trešdienu tika notriekti droni virs vairākiem apgabaliem, paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija. "30.augusta naktī tika izjaukts Kijivas režīma mēģinājums īstenot lidmašīnas tipa bezpilota lidaparātu teroristisku uzbrukumu objektiem Krievijas Federācijas teritorijā," teikts ministrijas paziņojumā.

Ar Krievijas pretgaisa aizsardzības līdzekļiem trīs Ukrainas droni tika notriekti virs Brjanskas apgabala un viens - virs Orlas apgabala teritorijas. Vēlāk tika ziņots arī par drona notriekšanu virs Kalugas apgabala.

04.11. Krievijas valsts dabasgāzes gigants "Gazprom" otrdien ziņoja, ka tā neto peļņa šī gada pirmajos sešos mēnešos samazinājusies 8,5 reizes, Eiropai atsakoties no Krievijas energoresursu piegādēm saistībā ar karu Ukrainā.

03.49. Krievija armija trešdien paziņoja, ka iznīcinājusi četrus Ukrainas kuterus ar desanta karavīriem Melnajā jūrā.

"30.augustā ap pusnakti pēc Maskavas laika Melnās jūras flotes jūras aviācijas lidmašīna Melnās jūras akvatorijā iznīcināja četrus ātrgaitas militāros kuterus ar Ukrainas īpašo operāciju spēku karavīru desanta grupām, kurās bija līdz 50 cilvēku," paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.

02.09. Krievijas Aizsardzības ministrija atvaira dronu uzbrukumu Pleskavas lidostai, kurā sabojātas četras lidmašīnas, trešdienas rītā paziņoja Pleskavas apgabala gubernators Mihails Vederņikovs. "Es kopš incidenta sākuma personīgi atrodos uz vietas. Saskaņā ar provizorisku informāciju upuru nav. Postījumu mērogs tiek precizēts," rakstīja gubernators.

00.10. Ukraina nebaidās no Rietumu palīdzības samazināšanās, paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba. "Mēs nejūtam nekādu atbalsta kritumu (ASV) Kongresā, Eiropas Parlamentā," preses konferencē Parīzē ar savu Francijas kolēģi Katrīnu Kolonnu žurnālistiem sacīja Kuleba. "Mēs redzam, ka daži cilvēki Amerikā un arī Eiropā izsaka paziņojumus, ka būtu mazāk jāatbalsta Ukraina. Amerikas Savienotajās Valstīs tas ir saistīts ar vēlēšanu cikla sākumu," pavēstīja Kuleba, piebilstot, ka Ukraina to "pārvarēs. Mēs atradīsim izeju."

00:00. ASV otrdien paziņoja par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai 250 miljonu dolāru apmērā.Ukraina saņems raķetes "gaiss-gaiss" AIM-9M, reaktīvo daudzlādiņu artilērijas iekārtu HIMARS munīciju, artilērijas lādiņus, pārnēsājamos prettanku ieročus "Javelin" un to raķetes, atmīnēšanas tehniku un trīs miljonus patronu.

Svarīgākais