Līdz ekonomikas stabilizācijai vēl tāls ceļš ejam

Lai arī procesi ekonomikā kopumā norāda, ka Latvijā pēckrīzes posms ir jau sācies, tas nebūt nenozīmē, ka viss jau ir kārtībā, biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēra "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Viņaprāt, par pēckrīzes posma iestāšanos Latvijas ekonomikā liecina gan iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums jau trīs ceturkšņus pēc kārtas, gan arī bezdarba mazināšanās, taču, lai varētu teikt, ka "viss ir kārtībā", vēl esot tāls ceļš ejams, kas turklāt nesolās būt gluds.

Lai pamatotu savu skatījumu par to, ka jau patlaban varam runāt par pēckrīzes periodu, Gašpuitis minēja arī to, ka jau no februāra pamazām, sekojot tendencēm ekonomikā, kāpumu rāda darba samaksa, kas drīzumā varētu pieaugt arī gada izteiksmē. "Arī nākotnes vērtējums dažādos tautsaimniecības segmentos ir uzlabojies," uzsver ekonomists, mudinot apzināties, ka atgūšanās tomēr notiks pakāpeniski un nozaru veikums būs atšķirīgs, ko attiecīgi izjutīs arī tajās nodarbinātie.

"Tā kā kritums ekonomikā bijis tik milzīgs, uz smago seku fona pašreizējās pozitīvās vēsmas ir salīdzinoši niecīgas. Tādēļ saprotams, ka arī vērtējums par ekonomikā notiekošo saglabāsies krasi atšķirīgs. Katras nozares turpmākā izaugsme būs nevienāda, vairāku gadu garumā, līdz tiks sasniegts pirmskrīzes apjomi, bet bezdarba līmenis ļoti strauji nekritīsies un vēl ilgstoši paliks salīdzinoši augsts," spriež ekonomists.

Viņaprāt, ikvienam ir tieksme atgriezties pie sasniegtā un zināmā, bet pēc tik nopietnas krīzes tas būs ļoti sarežģīti un atsevišķos gadījumos arī neiespējami. "Tālab būtiski ir izprast pārmaiņu sekas un attiecīgi arī pielāgoties jaunajām reālijām," saka ekonomists.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais