Sarūk bez nepieciešamajām atļaujām nodarbināto ārzemnieku skaits

Šogad ievērojami sarucis robežsardzes konstatēto ārzemnieku skaits, kuri Latvijā strādājuši bez nepieciešamajām darba atļaujām, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja Valsts robežsardzes (VRS) priekšnieks ģenerālis Normunds Garbars.

Viņš uzskata, ka šāds rezultāts sasniegts, pateicoties pēdējos gados īstenotajai stingrajai imigrācijas kontrolei valsts iekšienē, kas nodrošinājusi ļoti daudz tādu gadījumu novēršanu, kad ārzemnieki Latvijā nodarbināti bez nepieciešamajām darba atļaujām. "Viņi visi bija ieceļojuši ar tūrisma vīzām vai vīzām, kas dod tiesības apciemot radiniekus, bet reāli viņi bija nodarbināti vairākos uzņēmumos, protams, nemaksājot nodokļus, protams, izstumjot no darba tirgus tos pašus Latvijas iedzīvotājus," skaidroja Garbars.

"2008.gada beigas, 2009.gads mums rāda, ka nodarbinātība bez nepieciešamajām atļaujām ir sarukusi līdz nullei. Tātad šodien imigrācijas kontroles mehānisms tādā mērogā, kādā tas bija 2006.vai 2007.gadā, skaidrs, ka vairs nav vajadzīgs," norāda VRS priekšnieks. Tādējādi pēc šogad īstenotajām robežsardzes reformām patlaban visā Vidzemes reģionā ar nelegālo imigrāciju cīnās mazāk nekā 40 robežsargu.

Tai pašā laikā Garbars atzīst, ka Igaunijas robežsargi tieši Latvijas robežas tuvumā pēdējā laikā ir aizturējuši vairākus Afganistānas pilsoņus, kuri tika pārvietoti no Latvijas uz Igauniju tālākai izvešanai uz Skandināvijas valstīm. "Mēs viņus nekonstatējām, jo mums vairs nav ne spēku, ne līdzekļu kontrolēt satiksmes autobusus un "takšus", kas dodas no Latvijas uz Igauniju, no Latvijas uz Lietuvu. Rezultātā Igaunijas puse ir aizturējusi vairākus Afganistānas pilsoņus, arī Lietuvas pusē ir aizturēti cilvēki," norāda Garbars.

Pagājušajā nedēļā notikušās tikšanās laikā ar Latvijas kolēģiem Igaunijas robežapsardzības dienesta pārstāvji paziņojuši, ka savas valsts teritorijā plāno palielināt to cilvēku skaitu, kuri nodarbosies ar imigrācijas kontroli Latvijas pierobežā. Latvijai pagaidām nav iespēju intensīvāk kontrolēt nelegālo migrantu skaitu valsts iekšienē, uzsver Latvijas robežsardzes priekšnieks.

Ekonomika

Latvijas Eksportētāju asociācijas “The Red Jackets” darba svētkos ar devīzi “Eksporta barometrs 2024” telekomunikāciju uzņēmuma “Latvijas mobilais telefons” viceprezidents Ingmārs Pūķis nāca klajā ar tādu aprēķinu, ka eksporta vērtība uz vienu Latvijas iedzīvotāju ir 2,5 reizes lielāka nekā uz vienu Ķīnas iedzīvotāju.

Svarīgākais