Krievijas Kamčatkas pussalā izvirdis vulkāns; zinātnieki brīdina, ka viss vēl nav beidzies

© Pixabay

Aizvadītajā svētdienā ir izvirdis viens no Krievijas aktīvākajiem vulkāniem, izraisot piecus kilometrus garas pelnu strūklas debesīs virs Kamčatkas pussalas austrumiem un uz īsu brīdi izsaucot "sarkanā koda" brīdinājumu lidmašīnām, vēsta Īrijas medijs "The Journal”.

Šivelučas vulkāns sāka izvirst īsi pēc tam, kad agrā svētdienas rītā pie Kamčatkas austrumu krasta notika spēcīga 7,0 magnitūdu zemestrīce, ziņoja Krievijas Zinātņu akadēmijas vulkanologi. Turklāt viņi brīdināja, ka gaidāma cita, vēl spēcīgāka zemestrīce.

Pelnu mākonis virs Šivelučas stiepās vairāk nekā 490 kilometrus uz austrumiem un dienvidaustrumiem no vulkāna.

Arī Ebeko vulkāns, kas atrodas Kuriļu salās, izsvieda pelnus 2,5 kilometru augstumā, paziņoja vulkanologi. Tiesa, netiek skaidri norādīts, vai tieši zemestrīce izraisīja izvirdumus.

“Sarkanā koda” pelnu mākoņa brīdinājums uz īsu brīdi izraisīja visu apgabalā esošo lidmašīnu trauksmi, ziņoja Kamčatkas vulkāna izvirduma reaģēšanas komanda.

Atsevišķā ziņojumā, ko svētdien sniedza Krievijas oficiālā ziņu aģentūra "Tass”, teikts, ka komerciālie lidojumi nav traucēti un aviācijas infrastruktūrai nav nodarīts kaitējums.

Zemestrīces šajā rajonā var būt priekšvēstnesis vēl spēcīgākai zemestrīcei Kamčatkas dienvidaustrumos, brīdināja Krievijas zinātnieki.

Vulkanoloģijas institūts paziņoja, ka potenciālā otrā zemestrīce varētu notikt "24 stundu laikā" ar deviņu magnitūdu stiprumu.

Svarīgākais