Ukrainas kara 915. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:55]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 27. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:55. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs trešdien pēc Ukrainas lūguma sasauks NATO un Ukrainas padomes sanāksmi, paziņoja NATO preses pārstāve Fara Dahlalla. Viņa norādīja, ka sanāksme notiks pēc Krievijas pirmdien veiktajiem masveida triecieniem civiliedzīvotājiem un infrastruktūrai visā Ukrainā. "NATO sabiedrotie ir snieguši ievērojamu atbalstu Ukrainas pretgaisa aizsardzībai, un tie ir apņēmušies turpināt stiprināt Ukrainas aizsardzību," piebilda pārstāve. Pēc viņas teiktā, Ukrainas aizsardzības ministrs Rustems Umerovs informēs sabiedrotos par situāciju kaujas laukā un prioritārajām vajadzībām.

21:51. Ukraina vēlas, lai nākamais miera samits, kura mērķis ir kara izbeigšana Ukrainā, notiktu kādā no Globālo Dienvidu valstīm, otrdien sacīja Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks. Vairāk nekā 90 valstu līderi un augstākās amatpersonas jūnijā pulcējās Šveicē uz pirmo samitu, ko organizēja Ukraina. Šis samits notika bez Krievijas un Ķīnas līdzdalības. "Mēs gribētu, lai otrais samits notiktu kādā no Globālo Dienvidu valstīm," forumā Kijivā sacīja Jermaks. Krievija bija izslēgta no pirmā samita, bet Ukraina pauda cerību, ka Maskava varētu piedalīties otrajā sarunu kārtā.

20:45. Platformas "Telegram" dibinātāja Pāvela Durova aizturēšana Francijā neietekmē platformas darbību Ukrainā, otrdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. "Es nezinu šīs lietas detaļas, teikšu atklāti. Un es domāju, ka to nezina neviens. Bet šodien viņa aizturēšana neietekmē to, kā "Telegram" darbojas Ukrainā," Kijivā notiekošajā forumā "Ukraina 2024. Neatkarība" pavēstīja Zelenskis. Viņš sacīja, ka Ukrainas politika "šādos jutīgos jautājumos" tiks saskaņota ar Eiropas Savienības valstu attiecīgo politiku.

19:50. Valdība otrdien nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainai vēl 20 dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.Ukrainai nododamo 20 transportlīdzekļu kopējā provizoriskā tirgus vērtība ir 117 640 eiro.

19:10. Tas ir "ārkārtīgi nopietni", ka Krievijā netālu no Kurskas atomelektrostacijas (AES) notiek kaujas, otrdien apmeklējot šo spēkstaciju, sacīja ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grosi. Kā norādīja IAEA vadītājs, vizītes gaitā viņš varējis "apskatīt svarīgākās daļas" kodolspēkstacijā, kas atrodas mazāk nekā 50 kilometru attālumā no Krievijas un Ukrainas karavīru kaujām. "Šāda veida atomelektrostacija tik tuvu kontaktpunktam vai militārajai frontei ir ārkārtīgi nopietns fakts," pēc spēkstacijas apmeklējuma teica Grosi. "Fakts, ka dažu kilometru, dažu jūdžu attālumā no šejienes notiek militāras aktivitātes, padara to par tūlītējas uzmanības objektu," viņš piebilda. "Galu galā, tas atkal var izklausīties pēc veselā saprāta - vienkārši neuzbrūciet atomelektrostacijai."

17:58 Ukraina negrasās atjaunot Krievijas gāzes tranzīta līgumu , kura termiņš beidzas 2024. gada beigās. To preses konferencē Kijivā paziņoja prezidents Vladimirs Zelenskis, vēsta Interfax-Ukraine.

17:06 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien paziņoja, ka Ukrainai ir plāns, kā izbeigt karu ar Krieviju, ko viņš to nodos ASV demokrātu un republikāņu kandidātiem uz prezidenta amatu Kamalai Herisai un Donaldam Trampam.

16:02 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien paziņoja, ka Ukraina ir veiksmīgi izmēģinājusi pirmo pašu izgatavoto ballistisko raķeti.

"Aizsardzības rūpnieciskajā kompleksā strādā liela cilvēku komanda. Tās nav tikai valsts, tās ir arī privātas institūcijas. Es esmu ļoti pateicīgs mūsu puišiem par darbu, ko viņi dara. Es domāju, ka par to runāt ir pāragri, bet es teikšu, ka ir noticis Ukrainas pirmās ballistiskās raķetes izmēģinājums, pozitīvs," preses konferencē Kijivā sacīja Zelenskis.

Prezidents apsveica Ukrainas aizsardzības un rūpniecības kompleksu ar šo notikumu. "Es nevaru izpaust sīkākas detaļas," viņš norādīja.

Svētdien Zelenskis pavēstīja, ka Ukrainas bruņojumā ir jauns pašu izstrādāts tāldarbības raķešdrons "Paļanicja", kura darbības zonā ir vairāk nekā divi desmiti Krievijas militāro lidlauku.

15:42 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien paziņoja, ka Ukraina pēdējā Krievijas raķešu un dronu masveida uzbrukuma laikā izmantoja reaktīvos iznīcinātājus F-16, lai notriektu raķetes.

"Pēdējā masveida Krievijas uzbrukuma laikā Ukraina izmantoja F-16, lai notriektu raķetes," forumā "Ukraina 2024. Neatkarība" pavēstīja Zelenskis.

"F-16 uzrādīja ļoti labus rezultātus. Šī milzīgā kombinētā uzbrukuma Ukrainai ietvaros mēs ar F-16 notriecām dažas raķetes. Un mēs pateicamies saviem partneriem par to, ka viņi mums nodrošināja F-16," sacīja Zelenskis.

Krievija pirmdien veica triecienu ar droniem un raķetēm daudziem Ukrainas reģioniem. Triecienā cieta civilās infrastruktūras objekti.

15:02 Kopš operācijas sākuma Kurskas apgabalā Ukrainas armijas gūstā nonākuši 594 Krievijas karavīri, un ukraiņi šajā Krievijas reģionā kontrolē vairāk nekā 100 apdzīvotās vietas jeb 1294 kvadrātkilometrus, otrdien pavēstīja Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis.

"Atbilstoši situācijai šodien esam pārņēmuši kontroli pār 1294 kvadrātkilometru lielu teritoriju - tas ir 100 apdzīvotu vietu..... Esam arī ievērojami palielinājuši [gūstekņu] apmaiņas fondu - līdz šim šajā teritorijā gūstā nonākuši 594 Krievijas bruņoto spēku karavīri," valsts institūciju vadītāju forumā sacīja Sirskis.

Armijas virspavēlnieks arī atgādināja, ka viens no Kurskas operācijas uzdevumiem bija atvilkt ievērojamus Krievijas spēkus no citiem virzieniem - jo īpaši no Pokrovskas un Kurahoves virzieniem.

"Šobrīd mēs varam apgalvot, ka uz Kurskas virzienu jau ir pārsviesti aptuveni 30 000 Krievijas Federācijas karavīru, un šis skaitlis pieaug," sacīja Sirskis.

Krievi cenšas pārvietot vienības no citiem virzieniem, bet Pokrovskas virzienā, gluži pretēji, viņi palielina savus centienus, norādīja virspavēlnieks.

14:26 Indijas premjerministrs Narendra Modi zvanījis Putinam un viņam iespaidus par neseno vizīti Ukrainā.

12:50. ASV prezidents Džo Baidens nosodījis Krievijas 26.augustā rīcību - vērienīgo raķešu uzbrukumu Ukrainai, ziņo pravda.com.ua.

ASV prezidents, atsaucoties uz Ukrainas amatpersonām, sacīja, ka Krievijas uzbrukums izraisīja civiliedzīvotāju nāvi un bija vērsts uz vairāk nekā diviem desmitiem kritiski svarīgu energoobjektu.

11:52. Naktī no 26. uz 27. augustu un 27. augusta rītā kārtējā Krievijas liela mēroga raķešu uzbrukumā Ukrainai gājuši bojā četri cilvēki, bet 16 tika ievainoti, ziņo pravda.com.ua.

10:52. Tirdzniecības vietu "Narvesen" un kafejnīcu "Caffeine" klienti pusgada laikā saziedojuši 5286 eiro Ukrainas iedzīvotāju atbalstam.

Saziedotie līdzekļi palīdzēs Ukrainas iedzīvotājiem, piemēram, iegādāties pārtiku un apģērbu, pirmās nepieciešamības un higiēnas preces, kā arī iedzīvotājiem un Ukrainas armijas karavīriem saņemt medicīnisko palīdzību. Visa ziedojuma summa tiks nodota labdarības organizācijai "Sarkanais krusts", kas saņemtos līdzekļus izlietos humānās palīdzības nodrošināšanai.

10:14. Naktī uz otrdienu krievi uz Ukrainu raidījuši desmit dažādu tipu raķetes un 81 uzbrukuma lidrobotu, pavēstījis Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks. Ukraiņiem izdevies notriekt 60 lidrobotus "Shahed" un piecas spārnotās raķetes.

Desmit lidroboti pazuduši no radaru ekrāniem un, domājams, nokrituši Ukrainas teritorijā, nesasniedzot mērķi, viens lidrobots šķērsojis Baltkrievijas robežu, bet vēl aptuveni desmit joprojām atrodas Ukrainas gaisa telpā. Tāpēc zenītartilēristi turpina savu darbu, piebildis Oleščuks.

09:55. Krievijas centieni iedragāt Eiropas Savienības (ES) vienotību nez zināmus rezultātus, pirmdien atzinis Čehijas ārlietu ministrs Jans Lipavskis.

Uzstājoties ikgadējā Čehijas vēstnieku sanāksmē, Lipavskis, kas pārstāv Pirātu partiju, norādīja, ka ES vienotība ir izšķiroša, lai sniegtu atbalstu Ukrainai tās cīņā pret Krievijas agresiju. "To zinām mēs, un to zina Krievija. Tāpēc tā pastāvīgi cenšas vājināt mūsu sabiedrību vienotību," uzsvēra ministrs. Viņš atzina, ka Maskavas centieni iedragāt ES vienotību vairs nav tikai teorētiski draudi, bet nesuši jau zināmus augļus.

09:23. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 610 100 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1280 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8563 tankus, 16 667 bruņutransportierus, 17 495 lielgabalus un mīnmetējus, 1173 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 937 zenītartilērijas iekārtas, 367 lidmašīnas, 328 helikopterus, 14 254 bezpilota lidaparātus, 2547 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 23 613 automobiļus un autocisternas, kā arī 2944 specializētās tehnikas vienības.

08:16. Iespējama krievu drona ielidošana Polijā ir NATO dienas kārtībā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Vaicāts, vai pēc šādiem incidentiem būtu jāseko Polijas vai NATO reakcijai, ministrs sacīja, ka ir konkrētas procedūras, kā šādos gadījumos rīkojas, uzsverot, ka detaļās neieslīgs. Jāatceras, ka ārējā Polijas robeža ir arī ārējā NATO robeža, viņš akcentēja. Ministrs pauda, ja šādas situācijas atkārtosies un šādi lidojumi kļūs regulāri, tad sekos konkrētas reakcijas.

07:09. Krievijas armija naktī uz otrdienu apšaudīja ar raķetēm Ukrainas pilsētu Krivijrihu, nogalinot vismaz divus cilvēkus, paziņoja Krivijrihas rajona kara administrācijas vadītājs Jevhens Sitņičenko.

Raķešu triecienā Krivijrihas civilajai infrastruktūrai ir nodarīti postījumi dzīvojamiem namiem, veikaliem, sabiedriskās ēdināšanas iestādei un autotransportam.

00:10 Saistībā ar drošības situācijas pasliktināšanos Doņeckas apgabalā, ir paplašināta bērnu, viņu vecāku vai personu, kas vecākus aizstāj, piespiedu evakuācijas zona .

Svarīgākais