Covid-19 atkal pārņem Latviju - dažviet situācija ir kritiska

© F64

Lai gan, iespējams, domājām, ka par Covid-19 eksistenci varam aizmirst, tā gluži nav. Piemēram, notekūdeņu monitorings uzrāda jaunā Covid-19 varianta "Eris" izplatību vairākās Latvijas pilsētās, bet sociālajos tīklos iedzīvotāji dalās ar stāstiem par pozitīviem Covid-19 testiem.

Tā kāda mikroblogošanas vietnes "X" lietotāja dalās ar stāstu par to, cik kritiska situācija ir kādā skolā, kur daudzi skolotāji slimo ar Covid-19.

"Ja nu kāds šaubās par covid eksistenci - šorīt skolā 4 no jauna slimi skolotāji. Bez tiem, kas "krituši" jau pagājšnedēļ. Visi strādā sākumskolā vai 4-5. klasēs. Neviena tikai 7-12. klašu skolotāja. Tas tikai parāda, cik būtiska nozīme ir distancei un droši vien arī maskām," viņa raksta.

Tikmēr komentāros cilvēki aicina "necelt paniku", gan rakstot, ka septembrī slimo daudzi, gan to, ka pēc izslimošanas skolotāji atgriezīsies darbā.

"Un kāda starpība šobrīd, vai tas ir c19, gripa vai saaukstēšanās? Šķiet, ka septembra sākums ir tradicionāli "slimīgais" mēnesis visiem, kas streso. Skolotājiem un mazajiem skolnieciņiem droši vien jo īpaši."

"Izslimos un atgriezīsies.Septembrī arī pirmskovida laikā slimoja.Un masku ikviens, kam histēriska paranoja,nēsāt var.Tikai tas neko nemainīs-slimos tāpat.2 gadi to jau pierādīja."

"Vienmēr septembrī ir slimojuši gan bērni, gan skolotāji, tad gan jaunumu uzrakstīja."

Kā ziņots, notekūdeņu monitorings uzrāda jaunā Covid-19 varianta "Eris" izplatību Salaspilī, Jēkabpilī, Daugavpilī, Jelgavā, Talsos un Limbažos, informēja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja Dita Arāja.

Latvijā ir konstatēts Covid-19 jaunais variants "Eris", kas jau kopš vasaras izplatās citviet pasaulē, īpaši Ķīnā un ASV, liecina oficiālais valsts notekūdeņu monitorings, kura laikā tiek identificēta un novērota SARS-CoV-2 klātbūtne notekūdeņos 16 pašvaldībās.

Monitoringu jau divus gadus īsteno zinātnieku un ekspertu komanda no RTU, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" un Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (BMC).

"Eris" pagaidām Latvijā vēl nav apstiprināts laboratoriski, bet, monitorējot notekūdeņus, vīrusa klātesamību un jaunu mutāciju izplatību iespējams konstatēt daudz ātrāk.