Latvijas ogu audzētāji ceļ trauksmi – pašmāju zemenes, ķirši un mellenes paliek uz lauka, nevis nonāk mūsu vēderos. Šovasar uz lauka paliek desmitiem tonnu ogu, vēsta TV3 raidījums "900 sekundes".
Latvijā sākusies zemeņu sezona. Beidzot tās sākušas sārtoties ne tikai siltumnīcā, bet arī dobēs. Pilsētnieki, kuriem nav pašiem savu dārzu ar zemeņu vagām un kuri vēlas mieloties ar tikko noplūktām svaigām ogām, dodas pie saimniekiem, kas piedāvā iespēju pašiem salasīt ogas.
Ogas ir veselīgākais ēdiens mūsu uzturā. Tās ir garšīgas, barojošas un sniedz vairākus iespaidīgus ieguvumus veselībai. Lūk, 6 uztura speciālistes Franciskas Spritcleras pamatoti iemesli ogu iekļaušanai uzturā.
Vasara nav iedomājama bez zemenēm. Lai atceramies vecmāmiņu sacīto, ka saēdoties zemenes, vitamīni tiks uzņemti visam gadam un slimības, kā likts, atkāpsies! Šis apgalvojums, protams, ir pārspīlēts, taču tas nekādi neatņem košajai ogai dārza karalienes vai vismaz princeses statusu!
Nekad nesaki nekad – arī tavā dzīvē var pienākt brīdis, kad sagribēsies pašam izaudzēt kādu zemeni. Ne jau peļņas nolūkos, bet vienkārši prieka un intereses pēc, varbūt arī tādēļ, ka to lūdz bērni vai kaimiņiene iedod veselu kaudzi ar pārpalikušajiem stādiņiem, drošinot, ka audzēt būs viegli, jo tur jau neesot ko nemācēt.
Saulainais un siltais laiks jau domas ir aizvedis pie vasaras un tās sākuma. Kas gan vēl raksturīgāks vasaras sākumam par zemenēm? Šoreiz gan veids, kā tādu radīt no aplikāciju papīra.
Darbaspēka trūkuma dēļ ceturtā daļa no šogad Latvijā izaudzētajām vēlajām zemenēm varētu aiziet postā, atzina Latvijas Augļkopju asociācijas biroja vadītāja Renāte Kajaka.
Zemeņu audzētāji visā Latvijā steidzami aicina atsaukties cilvēkus, kuri būtu gatavi piedalīties ogu novākšanā. Akūti trūkst darbaroku, vēstīja TV3 raidījums "900 sekundes".
Atklājot vasaras ogu sezonu, "Rimi Latvia" piedāvā izcept zemeņu kēksu. Cepšanas laikā tas piepildīs virtuvi ar burvīgu, kārdinošu aromātu, un, izņemot no krāsns, būs nepārvarama vēlme nobaudīt silto kēksa šķēli.
Vēsā pavasara dēļ tikai patlaban zemeņu dobēs aizmetušās pirmās ogas. Pagaidām iespējas baudīt ir vien tās vietējās zemenes, kas ir audzētas siltumnīcā. Tāpēc to cena šobrīd Rīgas Centrāltirgū ir rekordaugsta – no 16 līdz 17 eiro kilogramā. Neatkarīgās aptaujātie zemeņu pārdevēji lēš, ka uz lauka audzētās vietējās ogas tirgū varētu parādīties ap Jāņiem.
Īpaši aktīvi mājās palicējus ārkārtas stāvokļa laikā interneta vidē uzrunā ogu tirgotāji, kas piedāvā iegādāties skaistas, lielas zemenes un piegādāt tās uz mājām. Sociālie tīkli pārplūdināti ar kārdinošām sārto gardumu fotogrāfijām, vēstīja raidījums "Bez Tabu".