Igaunijā jau vāc pirmo zemeņu ražu

© Pixabay.com

Šogad pirmās zemenes, visticamāk, varēsim baudīt tikai ap Jāņiem - par to jāsaka paldies vēsajam laikam. Tomēr tie zemnieki, kuru zemenes aug siltumnīcās, pirmās saldās ogas varēs nobaudīt jau pavisam drīz, raksta err.ee.

Igaunijā, netālu no Ahjas ciemata, zemenes audzē īpašos tuneļos - šeit ogas jau ir gatavas, lai tiktu novāktas un vestas uz Tallinas tirgu.

Audzētavas īpašniece Raneta Roositalu stāsta:

“Darbu sākām februāra beigās, un līdz pat martam mums katru dienu nācās apsildīt siltumnīcas. Tas noteikti nenācās viegli, bet šodien šķiet, ka darbs ir nesis augļus.”

Pat izmantojot augšanas tuneļus, gatavu zemeņu ogu pagaidām ir diezgan maz.

Šie pirmie kilogrami varētu maksāt aptuveni 15, 16 vai 17 eiro, taču es uzreiz saku visiem pircējiem - cena nepaliks tik augsta. Tie ir tikai pirmie kilogrami. Šobrīd mēs novācam 50, 100, 150 kilogramus, šis daudzums ir ļoti mazs, bet pieprasījums - liels,”

komentē saimniece.

Šogad daudzviet atklātā laukā augošajiem zemeņu stādiem pavasara nakts aukstums un salnas izrādījās liktenīgs.

Igaunijas zemnieku saimniecības īpašnieks Tomas Lillo komentē šī gada ražu atklātā laukā stādītām zemenēm:

“Šobrīd izskatās, ka pirmās ogas varēsim nobaudīt tikai ap Jāņiem. Tie, kam stādi bija apsegti, varēs mieloties jau jūnija vidū. Bet viss atkarīgs no tā, kādus laikapstākļus dieviņš sūtīs - vai laiks būs silts, vai auksts.”

Pasaulē

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Svarīgākais