Uzturs

18.jan 2019
Mūsdienu steidzīgais dzīves ritms iezīmē ne pārāk veselīgu tendenci – arvien vairāk strādājošu cilvēku taupa laiku uz veselībai tik svarīgo pusdienu rēķina. Darba steigā izlaistas pusdienas ne tikai mazina produktivitāti un veicina liekā svara pieaugumu; īpaši kaitīgs šāds ieradums ir ziemā, kad izlaista ēdienreize vairāk nekā citos gadalaikos rada enerģijas trūkumu un vājina imunitāti, atgādina Rīgas 1. slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga.
16.jan 2019
Sociālie mediji ik dienu publicē «pirms» un «pēc» attēlus ar cilvēkiem, kuriem izdevies atbrīvoties no ievērojama liekā svara. Sevišķi vērtīga viņu pieredze ir tad, ja rezultātu izdodas arī noturēt ilgākā laika periodā.
4.jan 2019
CNN ziņo, ka Floridas štata Sanpēterburgā esošajā ātrās ēdināšanas restorānā McDonald's noticis incidients starp klientu un apkalpojošā personāla darbinieci.
27.dec 2018
Svētku laikā gremošanas sistēmai ir papildu slodze pat tad, ja tiek sekots līdzi šķīvja saturam un ēdiena daudzumam. Visbiežāk tāpat tiek uzņemts treknāks un smagāks ēdiens, turklāt vairāk pārtikas nekā ikdienā. Sertificētā farmaceite Mārīte Šukele skaidro, ka kuņģa un zarnu trakta darbības veicināšanai vislabāk dzert daudz ūdens un izkustēties, kā arī iekļaut ēdienkartē dažādus gremošanu veicinošus ārstniecības augus, garšvielas, augļus un dārzeņus.
26.dec 2018
Šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā savas bērnības iecienītākos ēdienus veselīgākās variācijās. Tie iederēsies gan ikdienas, gan svētku galdā un ir viegli pagatavojami.
8.dec 2018
Kaut arī svaigi spiestās augļu un dārzeņu sulas ir lielisks šķidruma, enerģijas, vitamīnu, minerālvielu, antioksidantu un citu bioloģiski aktīvo vielu avots, pārspīlēt ar sulu lietošanu nevajadzētu. Rīgas Stradiņa universitātes docētāja un uztura speciāliste Eva Kataja stāsta, kāpēc būtu vērts svaigi spiestās sulas ikdienā dzert, kam tās dos labumu veselībai, bet kam var kaitēt.
30.nov 2018
26 gadus veca sieviete dalījusies savā skumjajā pieredzē dzerot slavenību popularizētas diētiskās tējas.
29.nov 2018
Ziemai atnākot, cilvēki bieži vien ar jaunu sparu pievēršas rūpēm par veselību. Gadalaiks ievieš zināmas korekcijas gan dzīvesveidā, gan ēdienkartē, gan arī uztura bagātināšanā, bet līdztekus sezonālajiem akcentiem ir arī nemainīgi pasākumi, piemēram, rūpes par sirds un asinsvadu veselību vai redzi. Šim nolūkam labi zināmi palīgi ir omega-3 taukskābes.
26.nov 2018
Krievijas sabiedrības dīva Božena Rinska jau atkal uzturas Latvijā un dalījusies savās pārdomās par šeit pieredzēto.
22.nov 2018
Ja ikviens cilvēks tiešām vēlētos sekot mūsdienu uztura speciālistu ieteikumiem – ēst mazāk gaļas, bet vairāk augu valsts produktu, tas nebūtu iespējams, jo dārzeņu un augļu gluži vienkārši nepietiktu, ziņo Reuters.
photo_camera
21.nov 2018
Krievu dziedātāja Anna Sedokova arī esot pārtraukusi izmantot kosmētiku. Gandrīz.
16.nov 2018
Brīdis, kad sievietei piedzimst bērns un viņa to pirmo reizi pieliek pie krūts, ir ļoti īpašs notikums gan mātei, gan bērnam. Mātes piens pēc savas bioloģiskās vērtības ir unikāls, jo tā sastāvs spēj pielāgoties mazuļa vecumam un zīdīšanas stadijai. Tomēr mātes piena sastāvu spēj ietekmēt arī uzturs, tāpēc jaunajai māmiņai jāpievērš uzmanību tam, vai ēdienreizēs tiek uzņemtas visas nepieciešamās uzturvielas.
12.nov 2018
Nav noslēpums, ka cilvēka dzīves ilgumu un arī kvalitāti nosaka ikdienas dzīvesstils un ēšanas paradumi. Latvijā nepareizs uzturs ir par iemeslu dažādām saslimšanām, vielmaiņas problēmām un, protams, liekajam svaram. Sportistus savukārt apbrīno par teicamu fizisko formu, estētiku un rezultātiem, ko tie spēj sasniegt ar savu ķermeni. Ar uztura un dzīvesstila paradumiem, kurus vērts aizgūt no profesionāliem sportistiem un kas nodrošina cilvēka veselību ilgtermiņā, dalās Latvijas basketbola valstvienības galvenais ārsts Mārtiņš Pulveris.
10.nov 2018
Pētot pircēju iepirkšanās paradumus, redzams, ka iedzīvotāji izteikti vairāk izvēlas iegādāties sezonālos produktus, piemēram, dārzeņus un augļus. Nozares apskata “Maxima mazumtirdzniecības kompass” dati par 2018. gada otro ceturksni liecina, ka 30,2% iedzīvotāju izvēlas sezonālos produktus, kas ir par 3,9% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn.
photo_camera
5.nov 2018
Mūziķim Andrim Kivičam gadījušās nebūšanas pie paša ledusskapja.
2.nov 2018
Mirušas sievietes vecāki vērušies tiesā pret pankūku ēšanas sacensību organizatoriem, informē Fox News.
31.okt 2018
Par labu veselību jārūpējas kopš mazotnes: lai cilvēks justos labi un būtu vesels, liela nozīme ir bērnībā izveidotajiem ēšanas paradumiem. Ja kopš pirmajām dzīves dienām neuzņemam visas vajadzīgās uzturvielas pietiekamā daudzumā, tas var nelabvēlīgi ietekmēt kaulu, muskuļu un pārējā organisma pareizu attīstību. Viens no elementiem, kura deficīts bērnu organismā vērojams visbiežāk, ir dzelzs. Aptamil3 veiktā vecāku aptauja* par 1–3 gadus vecu bērnu uztura paradumiem liecina – gandrīz ceturtā daļa jeb 23% vecāku Latvijā uzskata, ka tik mazam bērnam nepieciešams tāds pats dzelzs daudzums kā pieaugušajam. Kādēļ šāds vecāku uzskats var bērnam radīt nopietnas veselības problēmas, skaidro Anna Birka, ārste pediatre ar 38 gadu stāžu, kampaņas “Mazais nav lielais” eksperte.
28.okt 2018
Drēgnais rudens laiks ir ne tikai nopietns pārbaudījums mūsu imunitātei, bet arī daudz biežāk liek meklēt dabas līdzekļus, piemēram, zāļu tējas, kas palīdz cīnīties ar klepu un saaukstēšanos. Kuras no tējām ir visefektīvākās, kā izvēlēties sev piemērotāko un kā to pareizi lietot, ar ieteikumiem dalās farmaceite Zanda Ozoliņa.
28.okt 2018
Ir teiciens, ka pastāv divu veidu cilvēki – tie, kuriem patīk šokolāde, un tie, kuri to mīl. Nav brīnums, ka šokolādei ik gadu tiek veltīti neskaitāmi festivāli un svinības, kas ļauj baudīt šo iemīļoto našķi. Šodien, 28. oktobrī, tiek svinēta šokolādes diena, kurai par godu piedāvājam iepazīties ar 10 interesantiem un neparastiem faktiem par šokolādi, ko, visticamāk, vēl nezinājāt. Šokolāde arvien spēj mūs pārsteigt!
27.okt 2018
Kurš gan nav baudījis gardu, mājās gatavotu maltīti kopā ar saviem tuvajiem? Tikko pagatavota ēdiena smarža ne tikai ir patīkama un rosina apetīti, bet arī asociējas ar mājām. Ikdienas steigā izvēlamies ieturēt maltīti ārpus mājām, taču ir vairāki iemesli, kāpēc vajadzētu gatavot maltīti mājās un baudīt to kopā ar saviem tuvajiem. Par ģimenes kopīgajiem brīžiem maltītes sagatavošanā un to, kāda nozīme ir virtuvei kā telpai mājās stāsta arī mamma, blogere, stiliste un modes māksliniece Indra Salceviča.