Svētku laikā bieži vien pat gribot negribot ēdam pārāk daudz un ne pārāk veselīgi – patērējam vairāk našķu, arī alkoholu, smagākus ēdienus. Kādas ir visbiežākās sekas, ko izraisa šāda svētku ēdienkarte? Kā plānot savu ikdienas ēdienkarti veselīgi? Ieteikumos dalās eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceite Ilze Priedniece.
Labas Jaungada apņemšanās ne vienmēr prasa gadu no jūsu dzīves. Lai mājoklī atrastos vieta jauniem enerģiju strāvojumiem un patiešām lielām idejām, sāciet gadu ar maziem, vienmēr atliktiem remontdarbiem un sakārtojiet savu dzīves telpu! Nomainīt spuldzīti vai pielikt gleznu ir vienkāršs darbiņš, taču nevajag nobīties arī no mazliet sarežģītākiem uzdevumiem. Dažādus remontdarbu pakalpojumus sniedz gan profesionāli meistari, gan specializētie veikali, bet gandarījums noteikti būs daudz lielāks, paveicot darbu paša rokām.
Dodoties iepirkties, mēs visi vēlamies iegādāties gardu un svaigu ēdienu. Taču daudzi ražotāji un izplatītāji koncentrējas uz savu peļņu un izmanto dažādus trikus, lai pārdotu mums arī nevajadzīgas lietas. Piemēram, vai zinājāt, ka pievienojot gatavajiem salātiem dažādas garšvielas, iespējams paildzināt tajos esošo sastāvdaļu "mūžu", kurām beidzies derīguma termiņš? Portāls "Brightside" apkopojis populārākos ražotāju trikus, pārdodot pārtikas preces. To zināšana ļaus iepirkties gudrāk.
Gadu mijā mums visiem patīk atskatīties aizvadītajā un ielūkoties nākamajā gadā. Mēs atceramies jaukākos mirkļus un cenšamies prognozēt, kādi tie būs nākamajā. Un tā katru gadu no vietas. Taču vēl interesantāk ir tad, kad mainās desmitgades. Tas ir pietiekami ilgs laika posms, lai tajā atrastu interesantas lietas. Piemēram, kāds moderno tehnoloģiju žurnāls savilcis kopsaucēju pa visiem desmit aizvadītajiem gadiem un nosaucis, viņuprāt, veiksmīgākos tehnoloģiskos risinājumus. Interesenti, vai arī mēs par gada spilgtākajiem sasniegumiem moderno tehnoloģiju jomā izvēlētos to pašu?
Piedāvājam ieskatu, kādi tuvākā un tālākā nākotnē paredzēti izklaides, mūzikas, kultūras un cita rakstura notikumi un sarīkojumi dažādās Latvijas vietās.
Pērn Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) paveikusi būtiskus darbus, lai sabiedriskajiem pakalpojumiem (enerģētika, ūdenssaimniecība, elektroniskie sakari, pasts un sadzīves atkritumu apglabāšana poligonos) kvalitāte un pakalpojumu pieejamība turpinātu augt, vienlaikus rodot arī iespējas izmaksu samazinājumam to lietotājiem. Ko sagaidīt šogad?
Lai arī mūsdienās arvien biežāk Jaungada apsveikumi tiek sūtīti, izmantojot sociālos tīklus un dažādas mobilās lietotnes, joprojām populāra ir arī tradīcija Vecgada vakarā sazvanīties ar saviem tuviniekiem un draugiem. Mobilo sakaru operatora “Tele2” apkopotie dati liecina, ka Vecgada vakarā visbiežāk zvanīts uz Lielbritāniju, Krieviju un Vāciju.
Tuvojas Jaunā gada svinības un teju katrs, kas lieto alkoholiskos dzērienus, Jaunā gada iestāšanos atzīmēs vismaz ar glāzi dzirkstošā vīna. Pārmērīga alkohola lietošana ir kaitīga organismam, taču kā svinēt gadumiju, lai pirmā janvāra diena nav jāpavada gultā ar mokošām galvassāpēm un paģirām? Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un zemo cenu dzērienu veikalu tīkls AlkOutlet atgādina – dzer ar mēru un ievēro dažus padomus, jo kā liecina sena paruna – kā gadu iesāksi, tā arī to nodzīvosi!
Gada beigas ierasti ir laiks, kad cilvēki pārdomā un izvērtē aizgājušajā gadā paveikto, kā arī izvirza nākamā gada mērķus un uzdevumus, lai kaut ko mainītu savā dzīvē. Mobilo sakaru operatora “Tele2” tehnoloģiju eksperts Gints Peičs iesaka piecas populāras lietotnes, kas var palīdzēt īstenot kādu no ierastajām jaunā gada apņemšanās, piemēram, iemācīties kādu jaunu valodu vai atmest sliktu ieradumu.
Lai arī svētku uguņošana ir neatņemama svētku sastāvdaļa, tā vienlaikus ir arī ir viena no visgrūtāk iemūžināmajām lietām, it īpaši ar tālruņa kameru. Tādēļ Huawei eksperti ir apkopojuši noderīgus padomus, ar ko iepazīties pirmssvētku laikā, lai šogad uguņošanas bildes un video beidzot izdotos lieliski.
Ziemassvētku un Jaunā gada laikā mēdzam atļaut sev vairāk gardumus nekā ikdienā. Tas var novest gan pie pārēšanās, gan pie pāris liekiem kilogramiem. Ja ir zināms, ka našķēšanās maratons ir neizbēgams, ierastos ēdienus var gatavot veselīgākās versijās, kas būs draudzīgākas arī cilvēkiem ar cukura diabētu. Smelies iedvesmu svētku galdam no endokrinoloģes Ievas Tonnes un žurnāla “Pie Galda” sagatavotajām receptēm!
Katru dienu pasaulē atkritumos nonāk trešdaļa saražotās un izaudzētās pārtikas, tā izšķērdējot gan planētas resursus, gan ieguldīto enerģiju un laiku. Īpaši daudz pārtikas tiek izmests pēc gada lielākajiem svētkiem, kad cilvēki cenšas iepriecināt savus mīļos, sapērkot un pagatavojot par daudz ēdiena. IKEA eksperti dalās ar viegli ievērojamiem praktiskiem padomiem, kā izvairīties no pārtikas atkritumu radīšanas ne tikai svētkos.
Lai arī »Vakara Ziņas« jau novembra sākumā ieteica laikus gatavoties gada nogales svētkiem un sarūpēt dāvanas saviem mīļajiem un tuvajiem cilvēkiem, bet, ja nu tomēr vēl nav izdevies sagādāt visas dāvanas, piedāvājam desmit idejas, kā iepriecināt savus mīļos cilvēkus šajos Ziemassvētkos vai gadu mijā.
Ziemassvētku un gadumijas dāvanām šogad var pievienot trīs ļoti dažādas Latvijas filmas, kas izdotas DVD formātā, - pilnmetrāžas animācijas filmas "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" un "Lote un pazudušie pūķi", un vienu no 2018. gada kinoteātru kases grāvējiem - komēdiju "Kriminālās ekselences fonds".
Straujiem soļiem tuvojas gada sirsnīgākie un siltākie svētki. Ziemassvēku noskaņu smelies arī gadatigos, kuri šajā nedēļas nogalē piedāvās dažādas atrakcijas šo svētku noskaņās. Tas būs lielisks veids kā "iesildīties" 24. decembrim.
Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanas laiks šogad mūs lutinās ar vairākām brīvdienām. Plānojot nedēļas nogali vai svētku atpūtu, ir vērts apmeklēt tepat kaimiņos esošo Tallinu ar tās brīnišķīgo Ziemassvētku tirdziņu, plašo kultūras vietu klāstu un ēdienu piedāvājumu. Lai padarītu jūsu apmeklējumu vieglāku un aizraujošāku, apkopojām 5 vietas, kuras nevajadzētu palaist garām šajā vienlaikus inovatīvajā un noslēpumainajā viduslaiku pilsētā ziemeļos. Un pats labākais – tās visas atrodas pastaigas attālumā viena no otras!
Piparkūku un karstvīna aromāts būs vēl daudz izteiksmīgāks, ja prasmīgi izmantosiet garšvielas. Tieši garšvielu daudzveidībā slēpjas prasme uzburt patiesi skaistu noskaņojumu svētkos.
Gada nogale ir piesātinātākais ballīšu, svinību un svētku vakariņu laiks, kurā līdzās aktuālajiem jautājumiem, kur un kā svinēt, kādas dāvanas sarūpēt un kādus cienastus celt galdā, aktuāls, protams, kļūst arī jautājums, ko vilkt mugurā.
Ceļojums vienmēr ir piedzīvojums, kaut kas jauns un nebijis – tieši ar šādu atklājēja sajūtu iespējams sākt Jauno gadu ceļojumā, piedzīvot neredzētas cittautu tradīcijas, iegūt jaunus draugus un baudīt svētku sajūtu, kalt jaunus plānus un mērķus, zina teikt “INTERLUX Travel” Latvijas filiāles vadītājs Vitālijs Puķīts.