Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Aktuālāko kultūras, mākslas, izklaides notikumu TOP 5

© Edgars Pohevičs

Piedāvājam ieskatu, kādi tuvākā un tālākā nākotnē paredzēti izklaides, mūzikas, kultūras un cita rakstura notikumi un sarīkojumi dažādās Latvijas vietās.

Sipeniece 50. jubileju svinēs ar stāvizrādi «Vienreiz jau var»

21. februārī pulksten 19.00 kinoteātra «Splendid Palace» Lielajā zālē notiks vienreizējs Baibas Sipenieces-Gavares iznāciens stāvizrādes formā ar bufetes elementiem - īpašā jubilejas izrādē «Vienreiz jau var».

Ar šo izrādi sāksies Baibas Sipenieces-Gavares stāvizrāžu tūre. Deviņas izrādes Rīgā notiks kinoteātrī «Splendid Palace», trīs - VEF Kultūras pilī; trīsreiz viņa viesosies arī Jelgavā, divreiz - Rēzeknē, Cēsīs, Ogrē, Ādažos, Liepājā, Valmierā, Siguldā, Mārupē, Rojā, kā arī citur Latvijā.

«2020. gada 21. februārī svinēšu savus 50. Šis cipars man šausmīgs likās līdz tam brīdim, kamēr nesāku apmeklēt jubilejas ballītes nu gluži normāliem cilvēkiem, proti, brālim, māsai, vīram, draugiem. Tomēr tādas tremolo bungas iekšā jūtu gan! Tie ir tie mani gadi, kuri «tiem trakajiem zirgiem skrien līdz un aizmirst, vai vakars vai rīts». Lai novadētos, citu mudināta, pašas intuīcijas vadīta, nolēmu nostāstīt tos stāstus nost, jo liktenis man bijis ļoti vēlīgs, ļaudams satikt tik daudzus trakoti interesantus cilvēkus,» atklāj jubilāre.

Biļetes uz izrādēm var iegādāties «Biļešu paradīzes» tīklā.



Jāņa Strazda 40. jubilejā skanēs viņa labākās dziesmas

13. februārī - Valentīndienas priekšvakarā - VEF Kultūras pilī dziedātāji Igo, Antra Stafecka, Andris Ērglis un Normunds Rutulis aicina uz romantisku komponista Jāņa Strazda dzimšanas dienas koncertu. Kopā ar solistiem koncertā uzstāsies Jāņa Strazda grupa un koris «Lins». Koncerta sākums pulksten 19.00.

Komponists un daudzu pazīstamu dziesmu autors Jānis Strazds 40. jubileju svinēs kopā ar kolēģiem, draugiem un domubiedriem mūzikā koncertā «Strazda dziesmas», kas 14. februārī notiks Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars».

Koncertā skanēs nopietnas un mazāk nopietnas dziesmas ar dzejnieku Jāņa Petera, Guntara Rača, Māras Zālītes, Igo, Agneses Līcītes, Maijas Kalniņas vārdiem; skaņdarbi no dziesmu cikla «Lins», kas tapis sadarbībā ar leģendāro dzejnieku Jāni Peteru, kā arī no cikla «Uguns», kas radīts kopā ar dziedātāju Igo.

Vairāk nekā divdesmit radošās darbības gadu laikā Strazda mūziku ir atskaņojuši daudzi viņa kolēģi - dziedātāji un instrumentālisti, kuri kuplā pulkā piedalīsies arī jubilejas koncertā: Igo, Andris Ērglis, Kaspars Tīmanis, Normunds Rutulis, Antra Stafecka, Ginta Krievkalna, Dainis Skutelis, Juris Kristons, Māris Kupčs, Ivars Kalniņš, Gundars Lintiņš, Aivars Meijers, Kristens Kupčs, Strazda un Ērgļa pirmā grupa «Berm», Liepājas teātra aktieru ansamblis «Aģenti», jauktais koris «Laiks» ar diriģenti Ilzi Balodi un daudzi citi.

Biļetes uz Jāņa Strazda jubilejas koncertiem var iegādāties «Biļešu paradīzes» tīklā.



Rokopera «Kaupēn, mans mīļais» atdzimst koncertuzvedumā

Viens no spožākajiem Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes darbiem - leģendārā rokopera «Kaupēn, mans mīļais» - atdzimusi jauniestudējumā koncertuzveduma versijā un pirmizrādi piedzīvos 15. februārī Vidzemes koncertzālē «Cēsis».

Ir pagājuši 20 gadi kopš rokoperas pirmā iestudējuma Liepājas teātrī, taču vēsturiskais stāsts par sabiedrības apjūsmoto noziedznieku savu aktualitāti nav zaudējis arī šodien. Kas ir mūsu varoņi? Vai ar mediju palīdzību par tādu sabiedrības acīs var kļūt ikviens, neatkarīgi no viņa nodomiem un rīcības? Ir laiks šodienas acīm palūkoties uz Māras Zālītes dzejā un Jāņa Lūsēna mūzikā iekodētajiem vēstījumiem.

Jauniestudējumā Dzejnieka lomā atkal redzēsim Zigfrīdu Muktupāvelu, kurš šo sauc par savu mūža lomu. Kaupēns būs jaunais un talantīgais Latvijas Nacionālā teātra aktieris Raimonds Celms, Kaupēna mīļotās meitenes Vallijas lomai izvēlēta pavisam jauna un plašākai publikai vēl nezināma izpildītāja - Rīgas Doma kora skolas Mūziklu nodaļas 3. kursa audzēkne Madara Gaile. Mātes loma uzticēta Anmary jeb Lindai Dinsbergai. Jauniestudējumā piedalīsies arī Juris Bartkevičs, Akvelīna Līvmane, Katrīne Pasternaka, Zigurds Neimanis, paplašināts instrumentālistu sastāvs Jāņa Lūsēna vadībā, Rīgas Doma kora skolas Mūziklu un Džeza nodaļas audzēkņi.

Kā uzsver režisore Paula Pļavniece: «Necentīsimies atjaunot to, kas jau bijis, bet gan dosim iespēju novērtēt aizgājušo un salīdzinājumam paraudzīties uz esošo, lai saprastu, ko šis stāsts mums vēsta par cilvēku un viņa izdarītajām izvēlēm cauri laikiem.» Koncertuzveduma scenogrāfs Uģis Bērziņš, kostīmu māksliniece Elīna Milta, horeogrāfe Egija Abaroviča, vokālā pedagoģe Annija Putniņa.

Pēc pirmizrādes 15.02. Vidzemes koncertzālē «Cēsis» koncertuzvedums būs skatāms 23.02. Rīgā, VEF Kultūras pilī, 29.02. Alūksnes kultūras centrā, 13.03. Latgales vēstniecībā «Gors», 14.03. Jelgavas kultūras namā, 22.03. Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars». Izsludinātas arī vairākas papildizrādes, tostarp 28. maijā Rīgā, VEF Kultūras pilī.

Biļetes iepriekšpārdošanā - «Biļešu paradīzē».

Trīs Osokini un draugi Operā

6. aprīlī Latvijas Nacionālajā operā notiks īpašs vakars klaviermūzikas mīļotājiem - koncerts «Trīs Osokini un draugi Operā». Tajā kopā spēlēs visi trīs izcilie pianisti: tēvs, profesors Sergejs Osokins, un dēli, daudzu starptautisku konkursu laureāti un spilgti mūzikas interpreti Andrejs un Georgijs Osokini.

Osokini ir izcila vēriena virtuozi, klavierspēles pētnieki un dziļi mākslinieki, kuru radītās koncertprogrammas vienmēr ir svētki klaviermūzikas mīļotājiem. Šis koncerts būs īpašs notikums, jo trīs Osokini savā programmā pirmo reizi tiksies ar draugiem mūzikā. Tie būs - pasaules slavu ieguvušās māsas Kristīne Balanas (vijole) un Margarita Balanas (čells), Jevgēnijs Čepoveckis (vijole), Dorotea Standi (čells), Konstantīns Paturskis (vijole) un Pēteris Trasuns (alts).

Programma ir veidota ļoti dinamiski, atklājot katra mākslinieka neatkārtojamo rokrakstu. Skanēs ugunīgā un krāsainā franču komponistu Žorža Bizē un Morisa Ravela mūzika, monumentālie Modesta Musorgska opusi, kūsājošās jaunības enerģijas caurstrāvotais Rahmaņinova klavieru trio, kā arī viens no vispazīstamākajiem Šostakoviča kamermūzikas skaņdarbiem. Savu jauniestudēto programmu Osokini atskaņos uz īpaši šim koncertam atvesta «Yamaha» koncertflīģeļa.

Koncerts notiks opernama Lielajā zālē ar nolaistu dzelzs priekškaru, radot unikālu akustiku kamermūzikas izpildīšanai. Lūdzam ņemt vērā, ka vietas balkonu sānos un tālākajās rindās ir ar ierobežotu redzamību!

Biļetes uz koncertu «Trīs Osokini un draugi Operā» var iegādāties Latvijas Nacionālās operas un «Biļešu paradīzes» kasēs.

Uģis Roze 60. jubilejā muzicēs ar uzticamiem skatuves draugiem

Dziedātājs Uģis Roze gatavojas 60. jubilejas koncertiem, kuros kopā ar skatuves partnerēm Olgu Rajecku, Iru Krauju un Anmary jeb Lindu Dinsbergu, komponistiem Raimondu Macatu, Jāni Lūsēnu un citiem mūziķiem izdzīvos skaistākās dziesmas no dažādu laiku repertuāra.

Dziedātājs dzimis 19. aprīlī un atzīst, ka savos jubilejas koncertos vēlas parādīt visu labāko, ko savā mūžā ir sastrādājis: «Gan pašus muzikālos pirmsākumus, dziedot grupā «Inversija» Harija Baša un vēlāk - Raimonda Macata vadībā, gan skaistākos mirkļus kopā ar Imantu Kalniņu «Turaidas rozē», dziesmas no sava soloalbuma «Divtulība» un visbeidzot - dažādo stilu raksturus un brīvības sajūtu Jāņa Lūsēna muzikālajā apvienībā «Promenāde».»

Jubilejas reizē kopā ar Uģi būs arī viņa uzticamie skatuves draugi - Juris Kristons (taustiņinstrumenti), Modris Laizāns (basģitāra), Aivars Gudrais (ģitāra) un Ivars Kalniņš (sitaminstrumenti).

Pirmajam koncertam 14. aprīlī Rīgā, VEF Kultūras pilī, sekos koncerti Latgales vēstniecībā «Gors» 15. aprīlī, Vidzemes koncertzālē «Cēsis» 16. aprīlī un Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars» 18. aprīlī.

Biļetes uz koncertiem iepriekšpārdošanā «Biļešu paradīzē».