Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

6 ieteikumi, kā svinēt gadumiju, lai otrā dienā nesāp galva

© pixabay

Tuvojas Jaunā gada svinības un teju katrs, kas lieto alkoholiskos dzērienus, Jaunā gada iestāšanos atzīmēs vismaz ar glāzi dzirkstošā vīna. Pārmērīga alkohola lietošana ir kaitīga organismam, taču kā svinēt gadumiju, lai pirmā janvāra diena nav jāpavada gultā ar mokošām galvassāpēm un paģirām? Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un zemo cenu dzērienu veikalu tīkls AlkOutlet atgādina – dzer ar mēru un ievēro dažus padomus, jo kā liecina sena paruna – kā gadu iesāksi, tā arī to nodzīvosi!

1. Izdomā dažādas aktivitātes, lai svinības ir aizraujošas

Jaunais gads parasti tiek sagaidīts telpās, taču nepavadi visu svētku vakaru pie galda, nemitīgi ēdot un iedzerot - jau laikus izdomā dažādas aktivitātes svētku svinēšanai! Iespējams, ir īstais laiks paspēlēt sen aizmirstās galda spēles vai doties naksnīgā pastaigā. Jo aizraujošākas un interesantākas izvērtīsies svinības, jo mazāk atcerēsies par nepieciešamību jautrības uzturēšanai lietot alkoholiskus dzērienus un gluži vienkārši izdzersi mazāk! Ja ideju svētku aktivitātēm aptrūkstas - droši ņem talkā internetu - globālajā tīmeklī var atrast ļoti daudz vienkāršu un ātri realizējamu ideju, kā padarīt svētkus jautrus un neaizmirstamus arī bez alkohola lietošanas!

2. Dzer viena veida alkoholu

Viens no ātrākajiem viediem, kā iedzīvoties galvassāpēs un paģirās, ir dažāda alkohola sajaukšana kopā. Turklāt tikai retais atceras, ka nav ieteicams jaukt pat viena tipa, bet dažādu marku alkoholiskos dzērienus! Ja Jaungadu vēlies sagaidīt ar pierastā dzirkstošā vīna vai šampanieša glāzi rokās, jau savlaicīgi pieņem lēmumu visu vakaru dzert tikai šo alkoholu, vai tieši pretēji - ja esi izlēmis, ka svētku svinības lietosi konjaku, nav nekādas vajadzības pusnaktī pēkšņi lietot dzirkstošo vīnu, tikai tāpēc, ka “tā pieņemts”! Sava pašsajūta viennozīmīgi ir daudz svarīgāka par visiem “tā pieņemts”!

3. Atceries - dzirkstoši dzērieni ir mānīgi

Viena no viltīgākajām alkoholisko dzērienu sastāvdaļām, kas it kā mazina sākotnējo efektu, taču ātri var novest pie galvassāpēm, ir “burbuļi”! Nejauc alkoholu ar gāzētiem dzērieniem un limonādēm. Nekādā gadījumā nelieto alkoholu kopā ar enerģijas dzērieniem - tā vari iedzīvoties ne tikai galvassāpēs, bet ļoti nopietnās veselības problēmās.

4. Kombinē alkoholu ar piemērotu ēdienu

Aizmirsti par padomu alkoholiskos dzērienus papildināt ar sātīgu maltīti, lai mazinātu alkohola ietekmi uz organismu! Ievērojot šo padomu, otrā rītā mocīsies ne vien ar galvassāpēm, bet arī kuņģa un aizkuņģa dziedzera problēmām! Protams, ja būsi sātīgi paēdis, vieglu reiboni no alkohola gūsi lēnāk, taču alkoholiskos dzērienus mēs visi lietojam tieši tāpēc, lai iegūtu šo viegli reibinošo sajūtu, nevis ielietu organismā iespējami vairāk alkohola. Ēd dārzeņus, šķiedrvielām bagātus ēdienus un dzer ar mēru!

5. Nelieto medikamentus kopā ar alkoholu

Neviens medikaments nav paredzēts lietošanai kopā ar alkoholu un neviens medikaments nespēs kontrolēt reibumu vai mazināt paģiras - tieši pretēji, zāļu lietošana kopā ar alkoholu var novest pie nopietnām un neparedzētām veselības problēmām. Ja tiešām vēlies mazināt galvassāpes un paģiras - dzer ūdeni, nevis medikamentus!

6. Ūdens ir dzīvības sula

Alkohols, vienalga, kādās devās tas tiek lietots, veicina ķermeņa atūdeņošanos, tāpēc dzer daudz ūdens - tas palīdzēs noturēt šķidruma līdzsvaru ķermenī un mazinās alkohola lietošanas sekas. Ja ir lietots alkohols, divas glāzes ūdens pirms naktsmiera, garantēs daudz labāku pašsajūtu otrā dienā! Atceries, nelielās devās lietots alkohols palīdzēs atslābināties jautrai ballītei, taču tieši ūdens garantēs to, ka izdevusies būs arī svinību otrā diena!