Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Aizvadītās desmitgades vērtīgākās elektroniskās ierīces

Par aizvadītās desmitgades pašu aktuālāko ierīci atzīta «Apple iPhone 4». © Publicitātes foto

Gadu mijā mums visiem patīk atskatīties aizvadītajā un ielūkoties nākamajā gadā. Mēs atceramies jaukākos mirkļus un cenšamies prognozēt, kādi tie būs nākamajā. Un tā katru gadu no vietas. Taču vēl interesantāk ir tad, kad mainās desmitgades. Tas ir pietiekami ilgs laika posms, lai tajā atrastu interesantas lietas. Piemēram, kāds moderno tehnoloģiju žurnāls savilcis kopsaucēju pa visiem desmit aizvadītajiem gadiem un nosaucis, viņuprāt, veiksmīgākos tehnoloģiskos risinājumus. Interesenti, vai arī mēs par gada spilgtākajiem sasniegumiem moderno tehnoloģiju jomā izvēlētos to pašu?

Ir iemesls uzgavilēt lielai cilvēku grupai. Tiem, kas sajūsmā trīc domās vien par «Apple» produkciju. Par aizvadītās desmitgades pašu aktuālāko ierīci žurnāls atzinis «Apple iPhone 4», kurš dienas gaismu ieraudzīja 2010. gadā. Tas nodēvēts par visskaistāko mobilo ierīci, kāda vien izgudrota, un par etalonu moderno tehnoloģiju jomā. Un ne jau tikai tāpēc, ka tas ir skaists. Kā teiktu feministes - nevaram ciest, ka mūs vērtē tikai slaido kājiņu un lielo krūšu dēļ. Gribam, lai vīrieši saskata mūsu augsto IQ līmeni! Tieši tāpat tas ir ar «iPhone 4», kura galvenais iekāres iemesls ir priekšējā fotokamera pašbildēm! Līdz šim tādas ekstras mobilajiem telefoniem nebija novērotas!

Godpilnā otrā vieta pienākas viedajam skaļrunim «Amazon Echo». Šī ierīce pie augstās atzinības tikusi galvenokārt jau sava unikālā skanējuma dēļ. Mazsvarīgs nav arī tas fakts, ka šī ierīce spēj sadarboties ar pilnīgi visām pasaulē zināmajām operētājsistēmām un savienojuma veidiem. Turklāt tā ir izmēros ļoti kompakta. Ja atceramies, «Amazon Echo» skanda tika sākta ražot 2014. gada pirmajā pusē, un tā jau pirmajās dienās ieguva ļoti lielu popularitāti!

Un atkal jau «Apple» produkts, kurš mums pazīstams kopš 2013. gada. Trešā vieta un «Apple MacBook Air». Patiesībā pirmais «MacBook Air» pasauli iepazina 2008. gada janvārī. Sarakstā iekļautais modelis ir jau otrās paaudzes «MacBook Air». Kāpēc izraudzīta tieši 2013. gada versija, paskaidrojumu nav. Teorētiski tikpat labi tas varētu būt arī 2010. gada modelis, kurš iesāka otro paaudzi. Taču, ja reiz balsots par šo, tātad šis!

Ceturtā vieta pienākas Korejas garadarbam «Samsung Galaxy S6», kura ražošanas starts datēts ar 2015. gadu. Gluži kā ar automobiļiem, arī mobilo telefonu lietotāju pulciņā ir divas karojošas puses. Viena no tām fano tieši par «Samsung». Tad nu tieši šie fani un nozares eksperti uzskata, ka šis telefons tiešām nopelnījis būt par veselas desmitgades vienu no labākiem gadžetiem. Ar to tad arī apsveicam!

Daži vēl arvien cenšas pierādīt, ka «Tesla» esot automobilis. Tajā skaitā arī pats pirmais tā modelis ar ļoti romantisku nosaukumu «Tesla Model S». Gribējās gan, taču «Tesla Mode S» ir nodēvēts kā aizvadītās desmitgades piektā interesantākā elektroniskā ierīce! Tas nozīmē, ka šis izstrādājums liekams vienā plauktā ar mobiliem telefoniem, portatīvajiem datoriem un bezvadu akustiskajām skandām. Tomēr nevar noliegt, ka «Tesla» atšķirībā no citiem gadžetiem prot arī nedaudz pārvietoties.

Ar to arī pirmais desmitgades TOP 5 moderno tehnoloģiju lauciņā ir beidzies. Atlikušās desmit vietas ieņem dažiem zināmi, dažiem pilnīgi nezināmi elektroniskie izstrādājumi kā 2016. gadā radītais «Airpods», 2017. gada «Apple watch series 3», 2014. gada «Microsoft Surface Pro 3», 2013. gada «Playstation 4» un visbeidzot 2017. gada «Google Pixel».

Nedaudz aiz borta palika «Google Glass», «Amazon» radītais
«Fire Phone», «Juicero Press» sulasspiede, «Magic Leap» virtuālās realitātes brilles un lūpu krāsai tik līdzīgā lādēšanas ierīce «Lipstick battery Pack».

Tā lūk esam aizvadījuši veselus desmit gadus, kas moderno tehnoloģiju kalendārā ir ļoti liels laikaposms. Ar ko viedās galvas, jaunie izgudrotāji un pasaules slavenie elektronikas ražotāji mūs iepriecinās nākamos desmit gadus? Eksperti paredz, ka ne ar ko īpašu un turpmākie gadi paies esošo gadžetu atgremošanas procesā. Vai tā būs - to rādīs laiks!