Saldais kartupelis jeb batāte nav tikai moderns dārzenis no veselīga uztura blogiem – tā ir dabiski salda, krēmīga un uzturvielām bagāta sakne, kas Latvijā kļuvusi par īstu rudens dārzeņu karalieni. Batāte satur beta-karotīnu, C vitamīnu un šķiedrvielas, bet tās garša – nedaudz riekstaina un maigi salda – lieliski sader ar pikantām un aromātiskām garšvielām. Izmēģini pagatavot karamelizēto saldo kartupeli ar burkāniem un sīpoliem - lielisks gan kā veģetārs pamatēdiens, gan kā piedeva pie sātīgākiem gaļas ēdieniem. Ar recepti dalās “BBC Food”.
Drēgnos vakaros pēc garas darba diena bieži vien alkstam pēc kaut kā silta, salda un komfortablas sajūtas sniedzoša. Taču cukura pārpalikums organismā var būt neveselīgs, radīt smaguma sajūtu vēderā un nav draudzīgs tiem, kas cenšas uzturēt slaido līniju. Labs risinājums ir izmantot siltumu, garšvielas un tekstūru, lai desertu padarītu saldāku bez papildus cukura - izmēģiniet pagatavot siltos ābolus ar riekstiem un kanēli kopā ar “Real Simple”.
Kad vajadzīgs ātrs, veselīgs un garšīgs ēdiens, sāļais biezpiena pīrāgs ar dārzeņiem ir ideāla izvēle - tas apvieno krēmīgu tekstūru, svaigas dārzeņu garšas un vieglu aromātu no zaļumiem, radot maltīti, kas der gan brokastīm, gan vieglām vakariņām vai uzkodām. Šī recepte ir vienkārša, ātri pagatavojama un ļauj izmantot sezonas dārzeņus. Ar recepti dalās “BBC Food”.
Kad ārā kļūst drēgns un šķiet, ka pietrūkst saules gaismas, tieši aromāts spēj radīt sajūtu, ka mājās iemājojis siltums. Šis apelsīnu–rozmarīna kēkss apvieno Vidusjūras siltumu ar rudens mājīgumu – citrusa svaigums, rozmarīna vieglā sveķainā nots un olīveļļas maigums rada īpaši aromātisku desertu. Turklāt to pagatavot ir pavisam vienkārši un receptē nav sviesta! Ar recepti dalās "BBC Food".
Ne vienmēr sātīgums nozīmē gaļu uz šķīvja. Arvien vairāk cilvēku atklāj, ka augu valsts produkti var būt gan barojoši, gan pārsteidzoši gardi. Pākšaugi, graudaugi, dārzeņi un sēnes spēj sniegt visu nepieciešamo, lai ķermenis būtu paēdis un prāts – apmierināts. Turklāt šie ēdieni ir vieglāk sagremojami un lieliski piemēroti vakariņām, kad gribas ko sildošu un mājīgu, iesaka “bbcgoodfood.com”.
Rudens virtuvē ienāk ar siltumu, krāsām un dārzeņu bagātību - tieši šis ir laiks, kad cepeškrāsns kļūst par labāko sabiedroto – un sāļie pīrāgi ir viens no ēdieniem, kas ļauj izmantot to, kas pieejams sezonā. Tie ir sātīgi, aromātiski un lieliski piemēroti gan ģimenes vakariņām, gan brīvdienu maltītēm, iesaka “thekitchn.com”.
Rudenī roka biežāk sniedzas pēc kaut kā silta, taču tas nenozīmē, ka jāatsakās no smūtijiem - ar nelielām izmaiņām sastāvā tie var kļūt ne tikai sildoši, bet arī palīdzēt stiprināt imunitāti un saglabāt enerģiju drēgnajās dienās. Galvenais ir izvēlēties sezonas augļus, dārzeņus un garšvielas, kas sniedz gan siltumu, gan svaigumu, iesaka “healthline.com”.
Rudens virtuvē smaržo pēc ķirbja un siltuma - šī recepte ir lielisks veids, kā izbaudīt sezonas garšas bez steigas 0 tikai daži soļi, maz trauku un maksimāla garša. Ceptas ķirbju šķēles ar īpašu garšvielu maisījumu kļūs par tavu rudens ēdienu gan kā piedeva pie gaļas, gan kā vieglas vakariņas kopā ar grauzdētiem riekstiem un salātiem. Ar recepti dalās “bonappetit.com”.
Rudens vakaros virtuvē nav nekā labāka par siltu cepeškrāsni un mājās plūstošu garšvielu aromātu. Ķirbis ir īsts sezonas favorīts – bagāts ar vitamīniem, maigi saldens un lieliski piemērots cepumiem, kūkām un kēksiem. Šis ķirbja un kakao kēkss apvieno divas šķietami pretējas pasaules – sātīgu šokolādes garšu un dabiski vieglu, aromātisku ķirbi. Ar recepti dalās “allrecipes.com”.
Kad rudens Latvijā pakāpeniski iekrāso mežus sārtos un zeltainos toņos, arvien biežāk vēlamies paslēpties mājīgā virtuvē un pagatavot kaut ko sildošu un aromātisku. Rudens ir ne tikai sezonas dārzeņu un augļu laiks, bet arī ideāls brīdis, lai eksperimentētu ar gardām receptēm, kas sasilda dvēseli un ķermeni. Viena no tādām receptēm ir ķirbja un ābolu sautējums - vienkāršs, veselīgs un pilns ar Latvijas rudens garšām.